DĀRZA DARBI: Hortenziju kupenas

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Ja dārzā salīdzinoši īsajam pavasara ziedēšanas brīdim goda vietu ierādām ceriņiem un rododendriem, tad garajā vasarā starp jūliju un septembri – hortenzijām. Un ne velti. Gan pasaulē, gan Latvijā hortenzijas kļūst arvien populārākas un iecienītākas savas ilgās, krāšņās un bagātīgās ziedēšanas dēļ. Ik pa laikam šķirņu klāstā parādās arvien jaunas un agrāk neredzētas šķirnes, kas pārsteidz gan ar ziedkopu lielumu, gan ziedu formu un krāsu.

Kas vajadzīgs, lai hortenzijas labi augtu?

VIETA. Hortenzijas vislabāk stādīt pusēnā, kur tās apspīd rīta un vakara saule, bet no karstās pusdienlaika svelmes sargā kāda koka vai nama ēna. Labi aug arī ēnā, taču tad pieticīgāk zied, krūmi veidojas skrajāki un ziedu vāles nav tik blīvas kā saulainākā vietā augušajām. Augot dienvidu saulē, hortenzijas ziedu laikā patērē daudz ūdens, un kopējam jābūt gatavam to sagādāt. Daudzas hortenziju šķirnes ir lieli krūmi, kas ātri aug un bagātīgi zied, tāpēc tām jāatvēl pietiekami liela telpa – lai ziedot var izrādīt visu savu krāšņumu, lai neaugtu virsū citiem augiem. Lauku sētā, kur parasti vietas gana, hortenzijas ļoti labi var kombinēt grupās, spēlējoties ar lielāka un mazāka auguma, dažādu krāsu un ziedkopu formu augiem, kas zied dažādos laikos. Piemēram, dobes aizmugurē stāda ‘Limelight’, kam ir vertikāls zarojums, tam priekšā nokarenās ‘Pinky Winky’ ar rozīgu tonīti, blakus ‘Vanille Fraise’.

AUGSNE. Hortenzijas ir prasīgas. Tām vajadzīga vidēji skāba (pH 5,6 – 5,8), laba, trūdvielām bagāta augsne. Protams, hortenzijas pacietīs arī sārmainu vidi, taču vāji skābā augsnē būs intensīvāka un košāka ziedu krāsa. Tā kā krūmi izaug diezgan lieli, augsne pirms stādīšanas jāielabo padziļi. Trūcīgās smilts augsnēs augot, ziedu ķekari būs mazi un tik efektīgi neizskatīsies.

Stādāmajā bedrē liek sadalījušos kūtsmēslus, labu kompostu un piejauc skābu kūdru, lai būtu vāji skāba augsne. Audzēšanai var izmantot substrātu, kas paredzēts rododendru un krūmmelleņu audzēšanai. Stādot augsne jāielabo vismaz pusmetra dziļumā.

MĒSLOJUMS. Hortenzijas ir vienas no ēdelīgākajiem košumkrūmiem. Tā kā ziedu bagātība ir pārsteidzoši liela, vajadzīgs bagātīgs mēslojums, lai ik krūms ziedus spētu izaudzēt, taču nedrīkst pārcensties ar slāpekļa mēslojumu. Hortenzijām vajadzīgs kompleksais mēslojums, kas satur visus mikroelementus, jo tiem ir pati svarīgākā loma, lai ziedi būtu skaisti un kvalitatīvi. Šķirnēm, kuras zied ar zilas krāsas ziediem, šo toni ir nepieciešams paspilgtināt, un to var izdarīt, līdztekus mēslojumam pievienojot alumīnija sulfātu. Komplekso mēslojumu zemē iestrādā pavasarī – aprīlī, un tā pietiek visam gadam. Ziedēšanas laikā un rudenī hortenzijas mēslot nevajag. Uz kvadrātmetru ņem 30 gramu mēslojuma, ja krūmi lielāki – 40 gramu.

MITRUMS. Hortenzijām vajag daudz mitruma, jo sevišķi ziedēšanas laikā. Stādot saulainākā vietā, noteikti jāgādā par iespēju augus regulāri laistīt.

APGRIEŠANA. Skarainās un kokveida hortenzijas apgriež pavasarī – aprīlī pirms lapu plaukšanas: ziedpumpuri veidojas nevis uz iepriekšējā gada, bet uz jaunajiem dzinumiem. Kokveida hortenzijas pavasarī var atsēdināt krietni zemu – krūms augs blīvāks un spēcīgāks. Skarainajām hortenzijām var izgriezt liekos smalkākos zariņus, kas tērē daudz spēka tikai lapām. Robainajām hortenzijām ziedi veidojas uz iepriekšējā gada dzinumiem, tāpēc tos apgriež rudenī pēc noziedēšanas, lai pagūst izveidoties jaunie dzinumi. Arī tad, ja visu veidu hortenzijas neapgriezīs nemaz, tās tik un tā ziedēs, tikai ziedu čemuri būs mazāki un to nebūs tik daudz.

Uzziņai! 

Kokveida hortenzija (Hydrangea arborescens)

• ‘Grandiflora’ ir visagrāk ziedošā kokveida hortenzijas šķirne, ko pazina jau mūsu vecmāmiņas. Sāk ziedēt jau jūlija sākumā. Ļoti izturīga, salīdzinot ar citām – mazprasīga šķirne, ko var izmantot, lai izveidotu arī ziedošu, necērpjamu dzīvžogu, kas, piemērotos apstākļos augot, var sasniegt arī trīs metru augstumu.

• ‘Pink Anabelle’ reizēm tiek dēvēta arī par ‘Invincibelle Spirit’ un ir šķirnes ‘Annabelle’ radiniece. Ziedkopas nedaudz mazākas: 25 – 35 centimetru diametrā, taču plaukst jau rozā. Pirmajos gados pēc iestādīšanas krūms aug ļoti lēni, taču vēlāk izaug tikpat liels kā ‘Annabelle’ – līdz 1,5 metrus augsts. Kokveida hortenziju vidū šī šķirne tiek uzskatīta par šedevru.

• ‘Anabelle’ priecē ar milzīgām ziedu bumbām, kas var būt pat 40 centimetru platas. Līdz 1,5 metriem augsts, plašs krūms, sākumā ziedkopas koši baltas, vēlāk zaļganbaltas. Ziedošie dzinumi ir samērā trausli un vējā bieži lūst, tāpēc vēlams kāds balsts. Šķirne iecienīta bagātīgās ziedēšanas pēc.

Skarainā hortenzija (Hydrangea paniculata)

• ‘Pink Diamond’ ir Latvijā pazīstama šķirne: ziedēt sāk balta un pakāpeniski nosarkst, bet ziedēšanas beigās ziediņi klāti maziem sārtiem punktiņiem, kas mirdz gluži kā mikroskopiski dimantiņi. Krūms var izaugt trīs metrus augsts un plats, ziedkopas garas, gandrīz koniskas.

• ‘Bombshell’ izaug apmēram metru gara. Ziedi maina krāsu no baltas līdz maigi rožainai. Krūma dzinumi noturīgi, zem ziedu smaguma nenoliecas un nenoguļas, tāpēc piemērota šķirne ziemciešu puķu dobju papildināšanai.

• ‘Sundae Fraise’ ir līdzīga šķirnei ‘Vanille Fraise’, taču mazāka auguma (līdz 1,5 m), ir kompaktāka, stingrākiem dzinumiem, tāpēc labi ierakstās nelielā dārziņā vai ziemciešu dobē. Ziedi nedaudz mazāki, taču tāpat kā ‘Vanille Fraise’ maina krāsu no krēmbaltas līdz rozīgai.

Robainā hortenzija (Hydrangea serrrata)

• ‘Blue Bird’ zila nemaz neizskatās, kaut gan tās nosaukums liek vilkt paralēles ar zilo putnu. Ziediem zilāku toni var iegūt, augsnei pievienojot alumīnija sulfātu. Šī hortenzija pēc aukstām ziemām var ziedēt pieticīgāk. Var izgriezt tikai vecos, sausos un sīkos zariņus.

• ‘Forget Me Not’ atšķirībā no vairuma robaino hortenziju šķirņu, kas zied uz iepriekšējā gada dzinumiem, ziedus veido uz jaunajiem šāgada dzinumiem. Ziediņi – graciozi un rozā. Plakanās ziedkopas centrā ir mazie, apaļie ziediņi, bet gar malām – lielie, sterilie. Labprātāk aug ēnā.

Vīteņhortenzija (Hydrangea petiolaris)

• Vasarzaļa, kāpelējoša, līdz desmit metriem augsta liāna. Lapas olveida, 4 – 11 centimetru garas ar smalki zāģzobainām malām. Ziedkopas plakanas, vairogveida, 15 – 20 centimetru platas. Teicama ziemcietība.



Svarīgākais