Pasaules izzināšanas procesā ir daudz risku

© Publicitātes foto

Bērnu traumatisma rādītāji Latvijā joprojām liek bažīties gan ekspertiem, gan vecākiem. Vismazāk raizējas paši bērni, jo viņi bieži vien neapzinās savas rīcības sekas. Dzirdot par kārtējo gadījumu, kad mazulis applaucējies, sniedzoties pēc karstas tējas krūzes, kas atstāta pārāk tuvu galda malai, vai guvis kādu traumu rotaļu laukumā, mēs reaģējam dažādi.

Gan katrā mājoklī, gan visur, kur uzturas bērni, ir jārūpējas par drošu vidi, un šajā jomā mūsu valstī vēl darāms liels darbs, tomēr arī atvasītēm visdraudzīgākajos apstākļos var negaidīti notikt kāds nelaimes gadījums. Tādā reizē ir labi, ja bērns ir apdrošināts.

«Apdrošināšanas atlīdzība, protams, nepadara gūtās traumas par nebijušām, tomēr ļauj nelaimes gadījumu vieglāk pārdzīvot naudas izteiksmē,» saka Liene Stīpniece, Seesam Insurance AS Latvijas filiāles Atlīdzību departamenta speciāliste un medicīnas konsultante.

Kādus riskus apdrošina

Apdrošināšanas programmā Standarts iekļauti tādi riski kā kaulu lūzumi un traumas, apdegumi un apsaldējumi, nāve nelaimes gadījumā, sakropļojums vai invaliditāte; noteiktā apjomā tiek kompensēti izdevumi par laiku, kas pavadīts slimnīcā, ārstējot nelaimes gadījuma sekas. Jāuzsver, ka runa ir tieši par nelaimes gadījumu sekām, nevis par jebkuru ārstēšanos. Apdrošināta ir arī skolas soma, ja tā bojāta vai zaudēta negadījuma rezultātā, līdz ar visu saturu – mācību grāmatām, burtnīcām, rakstāmpiederumiem, sporta tērpu un apaviem u.c. Programmā Standarts Plus iekļauti arī ārstēšanās izdevumi Latvijā ārpus stacionāra, bet programmā Ekstra, kas gūst arvien lielāku popularitāti, ietverta arī civiltiesiskās atbildības apdrošināšana.

Kas ir civiltiesiskā atbildība

Pieņemsim, ka bērns, ciemojoties pie klasesbiedriem vai kaimiņiem, nejauši sabojā viņiem piederošu viedtālruni, televizoru, planšetdatoru vai nodara kādu citu zaudējumu. «Ja programmā iekļauta civiltiesiskā atbildība, tad, kolīdz bērns ir ārpus sava ģimenes loka, viņš ir pret šiem riskiem apdrošināts,» stāsta speciāliste. «Apdrošināšana neattiecas uz situāciju, kad bērns ir sabojājis lietas, kas pieder viņa paša ģimenes locekļiem, bet runa ir par trešo personu īpašumu. Ir pat gadījies, ka bērns, rotaļājoties trešās personas mašīnā, bija izsitis tās logu – arī tad atlīdzība tika izmaksāta.»

Kurš apdrošina un kurš saņem atlīdzību

Bērnu var apdrošināt vecāki, sporta skola, radinieki vai jebkurš cits cilvēks, savukārt atlīdzību, ja ir iestājies apdrošināšanas gadījums, drīkst saņemt tikai bērna likumiskie pārstāvji – vecāki vai aizbildņi. Ja bērnam ir jau 18 gadu un viņam joprojām ir spēkā attiecīgā polise, tad atlīdzību saņem pats bērns. Sākot no 16 gadu vecuma, ja bērnam ir savs konts, apdrošināšanas atlīdzību iespējams pārskaitīt uz to, vai pat agrāk – uz viņa krājkontu. Ir arī diezgan daudz gadījumu, kad bērnam ir vairāki apdrošināšanas līgumi, piemēram, vienu noslēgusi vecmāmiņa, otru – futbola skola un trešo – kāds no vecākiem. Tādā gadījumā arī atlīdzību saņem trīskārši, atbilstoši katra līguma nosacījumiem. Populāri ir apdrošināt tos bērnus, kuri sporto; nereti līgumus par saviem audzēkņiem slēdz futbola vai basketbola skolas, jo sportojot biežāk notiek traumas.

Atlīdzības aprēķināšana

«Atlīdzība par traumu tiek rēķināta pēc speciālas mediķu izstrādātas atlīdzību tabulas,» skaidro speciāliste.

«Netiek kompensētas tādas traumas, kas radušās, piemēram, iedzimtas kaulu slimības dēļ, jo tas nav apdrošināšanas gadījums. Bet, ja bērnam ar šādu iedzimtu slimību trauma radusies negadījuma rezultātā un ārsta izsniegtajos dokumentos tas ir norādīts, tad apdrošināšanas atlīdzība tiek izmaksāta. Par šīm niansēm cenšamies klientus maksimāli informēt, lai viņi izprastu apdrošināšanas principus. Izvērtējot notikušo, cietusī perona mūsu skatījumā ir bērns. Ja, piemēram, tēvs ir vadījis mašīnu alkohola reibumā un izraisījis avāriju, kurā cietis bērns, tas neliedz mums izmaksāt atlīdzību, lai bērns varētu ārstēties. Bet, ja bērnam būtu «baltās tiesības» un būtu oficiāli pierādīts, ka avāriju alkohola reibumā izraisījis viņš pats, tad tā būtu viņa vaina, tāpēc atlīdzība piešķirta netiktu.»

Cik tas maksā

Noslēdzot apdrošināšanas līgumu programmā Standarts, apdrošināšanas prēmija gadā ir 8 eiro, programmā Standarts Plus – 14 eiro, bet programmā Ekstra – 24 eiro. Apdrošināt var bērnu, sākot jau no zīdaiņa vecuma, tiklīdz izsniegta dzimšanas apliecība, un līdz 17 gadiem ieskaitot. Šis nosacījums ir tāpēc, ka no 18 gadu vecuma tiem, kuri ārstējas, mainās pacienta iemaksas apmērs. «Tad mēs piedāvājam šiem klientiem noslēgt jaunu līgumu ar samērā izdevīgiem noteikumiem jau kā pieaugušajiem,» informē L. Stīpniece. «Tur ietverti arī citi riski un tiek paredzēta dienas nauda darbnespējas gadījumā, jo pilnīgi iespējams, ka šis klients jau strādā. Arī ārstēšanās izdevumiem ir cits segums, kas izriet no valsts veselības aprūpes sistēmas finansēšanas specifikas. Arvien vairāk vecāku izmanto iespēju apdrošināt jau pavisam mazus bērnus. Statistika liecina, ka vecuma grupā no viena līdz pieciem gadiem ir diezgan augsts traumatisms. Bērnu vajadzībām ģimenē šajā vecuma posmā ir daudz dažādu tēriņu, sākot no autiņbiksītēm un kvalitatīva bērnu uztura un beidzot ar dažādām attīstošām nodarbībām. Mūsu veselības aprūpes sistēmā teorētiski bērniem pediatru un speciālistu konsultācijas ir pieejamas bez maksas, bet realitātē tā tomēr nav. Uz valsts apmaksātajiem izmeklējumiem jāgaida ilgi, bet traumu gadījumā nevar stāvēt rindā mēnešiem, tāpēc vecāki izmanto maksas pakalpojumus. Mēs piedāvājam tos kompensēt 50% apmērā. Daži izmeklējumi maksā 30–40 eiro, citi – 120 eiro un vēl vairāk. Ja, piemēram, par magnētisko rezonansi samaksāts 120 eiro, mēs kompensējam pusi, plus vēl tiek izmaksāta atlīdzība par pašu traumas faktu – tas ir labs atspaids. Mēs, protams, nevienam nenovēlam traumas, bet, ja tās tomēr gadās, tad ieguvums vienmēr ir lielāks nekā par polisi samaksātā summa.»

Ceļojumā

Nelaimes gadījumu apdrošināšana ir spēkā visā pasaulē, bet ārstēšanās izdevumi tiek kompensēti tikai Latvijā. Ja bērns cieš nelaimes gadījumā un gūst traumas kādā citā valstī, viņš par traumas faktu un par slimnīcā pavadītajām dienām saņems atlīdzību jebkurā gadījumā, bet ārstēšanās izdevumi, kas radušies ārpus Latvijas, netiks kompensēti. Tāpēc, dodoties ceļojumā, vajadzētu iegādāties ceļojuma apdrošināšanu vai EVAK – Eiropas veselības apdrošināšanas karti.

Internetā – izdevīgāk

«Nevienam joprojām nav liegts ierasties personīgi, lai iegādātos apdrošināšanas polisi vai iesniegtu atlīdzības pieteikumu. Taču, lai ietaupītu laiku un naudu, apdrošināšanas polises ir izdevīgāk iegādāties internetā, kur tās pieejamas ar 20% atlaidi,» norāda L. Stīpniece. «Ja notiek nelaimes gadījums, uz kuru attiecas apdrošināšana, un cilvēkam ir pieejams internets, tad viņš var rēķināties, ka nosūtītais pieteikums tiks izskatīts 1–3 darba dienu laikā un viņš ātri saņems atlīdzību vai tiks operatīvi informēts, ja trūks kāda dokumenta vai radīsies jautājumi.»



Svarīgākais