Trīs mēnešos kļūst par profesionāliem frizieriem

Pirmajā mirklī var šķist, ka trīs mēnešu laikā apgūt friziera darba iemaņas un pēc tam strādāt skaistumkopšanas salonā nav iespējams, tomēr tā ir pilnīga patiesība.

Mācību studija L`anza, kas individuāli apmāca jaunos frizierus, savu darbību uzsāka pērnvasar. "Katrs profesionālais zīmols, arī amerikāņu kompānija L`anza, cenšas piesaistīt potenciālos frizierus un veic viņu apmācību," stāsta mācību studijas L`anza vadītāja, pasniedzēja, friziermeistare Kristīne Rozenberga.

"Jebkurš frizieris zināšanas iegūst, par mācību materiālu izmantojot profesionālu kosmētiku. Mūsu mācību studija, protams, izmanto L`anza produkciju, kas Latvijā ienāca pirms trim gadiem. Izveidotā studija darbojas skaistuma studijā Vecrīga."

Mācekļi mācās salonā

Tiem, kuri nolemj mācīties par frizieri, motivācija ir visdažādākā. "Pluss ir tas, ka apmācība notiek individuāli, tāpēc tik ātri – trīs mēnešu laikā – var iegūt nepieciešamās zināšanas. Otrs pluss – māceklis mācās reālā darba vidē – salonā un redz, kā strādā meistars," uzsver mācību studijas vadītāja. Mācības sākas ar teorijas apguvi, kas frizierim ir ļoti apjomīga, bet pēc tam seko prakse. Jau pirmajā mācību dienā mācekļi reāli mācās mazgāt matus un masēt galvu, pēc tam matus veidot un tikai tad griezt. Pēc trīs mēnešiem viņi iegūst elementāras bāzes zināšanas – prot matus griezt, veidot, arī vakara frizūru, ielikt ilgviļņus un krāsot matus. Nodarbību beigās ir jākārto eksāmens teorijā testa veidā un jāveic četri praktiskie darbi – matu griezums sievietēm, vīriešiem, krāsojums un jāveido vakara frizūra.

"Mācekļi pie mums mācās, pamatojoties uz noslēgto līgumu ar Latvijas Amatniecības kameru. Abas ar otru kolēģi pasniedzēju Sanitu Butleri esam Latvijas Amatniecības kameras meistares. Amatniekiem tas ir augstākais novērtējums. Pēc mūsu mācību studijā iegūtās apmācības māceklis var doties uz Latvijas Amatniecības kameru, kur viņš iegūst amatnieka statusu. Tas dod iespēju strādāt jebkurā frizētavā un pelnīt naudu. Pēc pusgada jaunais amatnieks var startēt, lai iegūtu nākamo – zeļļa – pakāpi. Tad, kad izvēlētajā arodā būs nostrādāti astoņi gadi, var iegūt tiesības iegūt meistara pakāpi." K. Rozenberga secina, ka friziera profesija vienmēr ir bijusi un būs pieprasīta. "Ja šīs iemaņas netiks izmantotas darbā ikdienā, tad noderēs sev. Nākamā apmācība tiks uzsākta janvārī. Mums ir pieteikušies trīs pretendenti, vairāk mēs nemaz nevaram vienlaikus individuāli apmācīt. Ja rodas interese par šādu apmācību, tad var zvanīt man (tālr. 29105001) vai uz skaistuma studiju Vecrīga."

Bez dotībām nevar

K. Rozenberga uzskata, ka ir vajadzīgas dotības, lai varētu mācīties par frizieri. Meistars uzreiz novērtē, vai tādas māceklim ir vai nav. Mācību studijā L`anza Kristīne Rozenberga pasniedz teoriju, bet viņas kolēģe Sanita Bultlere vada praktiskās nodarbības. "Grūtākais mācekļiem ir iegūt izpratni par matu krāsām. No sākuma mums, pasniedzējām, šķita, ka visproblemātiskāk būs iemācīt griezt matus, taču tā nav. Vienīgi pirmajās reizēs tas sagādā problēmas. Mācekļi brīnās, kā var apgūt tik plašu teorijas apjomu. Jaunajiem frizieriem ir vajadzīgs laiks, lai uzkrātu pieredzi," atzīst K. Rozenberga. "Tas nav nekas slikts, ka jaunie frizieri iemācās strādāt ar viena zīmola kosmētiku, jo pamatprincipi visiem ir vienādi, atšķiras tikai nianses. Nav grūti uzkrāt jaunas zināšanas uz iepriekšējo bāzes. Es pati pirms tam biju kompānijas Wella pasniedzēja. Tā jau nav, ka frizieris visu mūžu strādā tikai ar vienas firmas profesionālo kosmētiku," atklāj studijas vadītāja.

Klienti iedrošina mācekļus

Mācekļiem, kas apgūst friziera arodu, apmēram pēc divām, trim apmācības nedēļām tiek dota iespēja strādāt ar salona klientiem, sniedzot pakalpojumus par zemākām cenām. "Klienti apzinās, ka kvalitāte nebūs tik augsta kā pieredzējušiem meistariem. Bieži vien klienti mācekļus iedrošina, ja jūt, ka viņi ir uztraukušies, taču cenšas. Sākumā mācekļiem pārliecības trūkst, tā rodas vēlāk." K. Rozenberga apstiprina, ka mācību procesā gan meistariem, gan mācekļiem ir jāapbruņojas ar pacietību un svarīgi, lai izveidotos labs kontakts.

Inese Bergmane šomēnes beigs frizieres apmācību studijā L`anza. "Pirms tam ilgu laiku darbojos pavisam citā jomā un ģimenes biznesā, kur darbība pārtrūka. Paklausot savai iekšējai balsij, pieteicos uz frizieru apmācību. Sapratu, ka vēlos aizpildīt laiku ar to, kas pašai patīk," stāsta Inese. Viņa neslēpj, ka vienmēr ir gribējies izveidot savu skaistumkopšanas salonu, tāpēc ir interesanti vērot, kā tas reāli notiek. "Mācības man nešķiet grūtas, tās padodas. Ja kaut kas interesē, tad parasti arī sanāk. Patīk, ka mācības ir intensīvas – teorija apvienota ar praksi, līdz ar to visu var efektīvāk apgūt. Ļoti patīk krāsot matus un veidot frizūras. Domāju, ka nākotnē iegūšu zeļļa diplomu un, iespējams, atvēršu savu salonu, tikai nezinu, vai tas būs Latvijā," ir pārliecināta I. Bergmane.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar skaistuma studiju "Vecrīga"

***

Ekspertes viedoklis

Ilva NOREIKA, skaistuma studijas "Vecrīga" īpašniece:

– Piedāvājot uz mūsu skaistuma studijas Vecrīga bāzes veidot mācību studijas L`anza frizieru apmācību, mēs varam izaudzināt jauno meistaru paaudzi. Tas dod iespēju apkalpot klientus salonā arī pie mācekļiem par 50 procentiem zemākām cenām nekā pie friziermeistariem, taču ar labu kvalitāti. Mēs esam ieguvuši divus jaunus frizierus, kas izgāja apmācību studijā L`anza. Pozitīvi, ka mācekļi var palīdzēt meistariem darbā, kļūstot par asistentiem, ja viņi ir pārlieku noslogoti, piemēram, klientiem izmazgāt matus vai veikt galvas masāžu. Noteikti turpināsim šo apmācību un piedāvāsim to potenciālajiem frizieriem arī turpmāk.

Svarīgākais