Pierasts, ka biezpienu, pelmeņus, nūdeles un citus pārtikas produktus pērkam veikalā, nevis gatavojam mājās. Taču tos varam pamēģināt gatavot paši, un kāpēc gan to nedarīt ar nūdelēm. To var paveikt jebkura saimniece – tas nav grūts un piņķerīgs darbs. Lēti un garšīgi! Tradicionālas mājās gatavotu nūdeļu receptes sastāvā ir milti, ūdens, sāls un olas. Pats svarīgākais nūdeļu gatavošanas procesā ir mīklas sajaukšana, tāpēc jāzina svarīgākās nianses. Pēc tam atliek izrullēt mīklu ar rulli vai izlaist caur speciālo makaronu pagatavošanas mašīnu vai speciālu spiedni (attēlā).
Nūdeļu CV
* Nūdeles izdosies labākas, jo mīkla būs biezāka. Tāpēc tās samīcīšanai nepieciešams fizisks spēks. Ja mīcot mīklu, neesat noguruši, tad tā nav pietiekami stingra un bieza – tas ir viens no pārbaudes paņēmieniem.
* Mīklai jābūt ne tikai biezai, bet arī elastīgai. Tā jāizrullē 1,5 mm bieza, bet vislabāk – līdz 1 mm.
* Mīklu vislabāk rullēt uz koka virsmas, bet griešanai vislabāk izmantot speciālu picas nazi.
* Ja tiek rullēts viens mīklas gabaliņš, tad pārējos ieteicams ielikt papīra maisiņā, lai neveidotos garoziņa.
* Pēc pagatavošanas nūdeles ir jāizkaltē – jāuzkaisa milti uz galda un jāatstāj nūdeles minimums 30 minūšu. Ja mīklas plāksnes kaltēs par ilgu, tad tās izžūs par daudz un griežot sadrups.
* Pie nūdeļu mīklas pamatelementiem var pievienot eļļu, dārzeņu sulas, kakao un citus produktus. Ja mīklai pievieno 40 līdz 50 g kakao, tad būs šokolādes nūdeles, bet, ja sulu, piemēram, biešu, tad nūdelēm būs rozā krāsa, ja spinātus, tad – zaļa.
* Ja nūdelēm izmanto mājas olas, tad tām būs skaista dzeltena krāsa.
* Ja nūdeles vāra otrajam ēdienam, tad ūdenim jāpievieno tējkarote eļļas, tad tās nelips.
* Nūdeles ilgi vārīt nevajag. Tās jānoņem no uguns, tiklīdz sāk vārīties – tad tās būs garšīgas un stingras.
* Sagrieztas nūdeles pat tad, ja nav izkaltētas, ir gatavas vārīšanai. Tās vārās 7 līdz 10 minūtes.
* Vārot nūdeles sālsūdenī, tām var pievienot lauru lapu vai aromātam arī piparus.
* Mājās gatavotas nūdeles var uzglabāt tāpat kā veikalā pirktās – papīra maisiņos, taču tām jābūt kārtīgi izkaltētām.
* Populāras ir arī griķu un rīsu nūdeles, taču tad receptē jāizvēlas griķu kviešu milti un attiecīgi rīsu milti.
* No mājās gatavotām nūdelēm var pagatavot tik daudz garšīgu ēdienu – dažādas zupas, ēdienus no Austrumu virtuves, otros ēdienus un citus.
Uzturvērtība (100 g)
Rīsu nūdeles
kilokalorijas 109
tauki 0,2 g
ogļhidrāti 24,9 g
proteīns 0,91 g
Olu nūdeles
kilokalorijas 138
tauki 2,07 g
ogļhidrāti 25,16 g
proteīns 4,54 g
Griķu nūdeles
kilokalorijas 190
tauki 2 g
ogļhidrāti 35 g
proteīns 0 g
Receptes
Mājas nūdeles ar laša mērci
Sastāvdaļas:
2 olas
2 olu dzeltenumi
2 ēdamkarotes krējuma
400 g miltu
sāls
dilles vai pētersīļi
laša mērcei:
2 sīpoli
1 dzeltenā paprika
1 zaļā paprika
25 g eļļas
200 g krējuma
150 g kūpināta laša
dilles
sāls
melnie pipari
citrons
5 olīvas
Pagatavošana:
olas un dzeltenumu saputo, pievieno krējumu un sāli. Kārtīgi saputo. 200 g miltu izkaisa uz dēlīša, izveido tajā padziļinājumu, ielej olu – krējuma masu, smalki sasmalcinātus zaļumus. Izveido biezu mīklu, vajadzības gadījumā pievieno miltus. Mīklu izrullē, pārkaisa ar miltiem un sagriež 10 līdz 12 cm platus gabalus. Tos liek vairākās kārtās un sagriež apmēram 1 cm sloksnītēs. Laša mērcei – notīra sīpolu un sasmalcina. Pipariem izņem sēklotni, sagriež smalkos gabaliņos. Uz pannas uzlej eļļu, apcep piparus, sīpolu, uzkaisa sāli, piparus. Bļodā mērcei pievieno krējumu, citrona sulu. Sautē apmēram 5 minūtes uz lēnas uguns. Lasi sagriež smalkos kubikos un pievieno mērcei. Zaļumus sasmalcina, pievieno mērcei un noņem to no uguns. Makaronus novāra sālsūdenī, pasniedz ar mērci, rotā ar olīvām un citrona šķēlītēm.
Daudzkrāsainas mājas nūdeles
Sastāvdaļas:
ēdamkarote saldās paprikas
tējkarote kurkumas
5 ēdamkarotes krējuma
3 olas
3 dzeltenumi
500 g kviešu miltu
pētersīļi
sāls
Pagatavošana:
no olām, miltiem un sāls pagatavo mīklu. Sadala trīs daļās. Vienu daļu iekrāso ar kurkumu, kas sajaukta ar krējumu, otru – ar papriku un krējumu, trešo – ar sasmalcinātiem pētersīļiem. Izrullē mīklu un sagriež, tad izkaltē.
Oranžas mājas nūdeles ar burkānu sulu
Sastāvdaļas:
200 g burkānu
3–4 glāzes miltu
3 olas
1 ēdamkarote cukura
1 ēdamkarote eļļas
sāls
Pagatavošana:
burkānus sagriež gabaliņos, novāra, kamēr mīksti. Atdzesē, sasmalcina blenderī vai izberž caur sietu. Pievieno pārējās sastāvdaļas, izņemot miltus. Samaisa, kamēr iegūst viendabīgu konsistenci. Izveido mīklu, pakāpeniski pievienojot miltus. Sadala mīklu 3 līdz 4 daļās, katru izrullē un sagriež, pēc tam izkaltē.
Mājās gatavotas nūdeles ar teļa gaļu un zaļo mērci
Sastāvdaļas:
kilograms teļa gaļas
50 g želatīna
baziliks
sāls
melnie pipari
120 ml olīveļļas
50 g ciedru riekstu
20 g salātu mikšļa
ķiploka daiviņa
150 g miltu
ola
safrāns
50 g pupiņu
80 g parmezāna
majorāns
piparmētra
baltie pipari
Pagatavošana:
uz pusēm salocītā folijā liek teļa gaļu, izdara iegriezumus. Uzkaisa želatīnu, kas palīdz saturēt pildījumu. Uzber sāli, piparus. Sagriež baziliku un liek gaļā. Veido ruleti un cieši ietin folijā. Liek uz pannas cepeškrāsnī 250 grādu Celsija temperatūrā, cep 80 minūšu. Ieber bļodā safrānu. Uzlej ūdeni. Uz galda uzkaisa miltus, veido iedobi. Iesit tajā olu. Pievieno sāli un baltos piparus. Maisot pievieno miltus, nedaudz safrāna. Izveido mīklu, lai tā nelīp pie rokām. Pārklāj ar dvieli un atstāj uz 10 minūtēm. Liek uz uguns kastroli ar ūdeni. Sagriež baziliku, majorānu, salātlapas un piparmētru. Liek blenderī ciedru riekstus un sagrieztu sieru. Pievieno olīveļļu. Pievieno sāli, piparus, ķiploku, sasmalcinātus zaļumus. Uzber uz galda miltus. Izrullē mīklu pēc iespējas plānāku. Izveido ruleti un sagriež. Liek nūdeles vārošā ūdenī. Samaisa. Uzkarsē pannu ar olīveļļu. Pupiņas pārgriež uz pusēm, liek uz pannas cepties. Pievieno ūdeni. Sagriež teļa gaļu. Liek izvārītās nūdeles uz sieta, pēc tam liek uz pannas pie pupiņām. Pievieno pesto mērci. Samaisa. Kārto uz šķīvja nūdeles, pēc tam – teļa gaļu. Rotā ar salātlapām.
Mežacūkas gaļas sautējums ar sēnēm un magoņu mājas nūdelēm
SASTĀVDAĻAS:
500 g mežacūkas šķiņķa
200 g jebkuru sēņu
100 g sīpolu
100 g burkānu
100 g seleriju saknes
dārzeņu buljons
sarkanvīns
sviests
skābs krējums
nūdelēm: 3 olas
150 g miltu
magoņu sēklas
sāls
PAGATAVOŠANA:
Recepti piedāvā restorāna Ambiente šefpavārs Māris Pastars