RECEPTE: Mājās gatavotas nūdeles

© Leonīds Gusevs

Pierasts, ka biezpienu, pelmeņus, nūdeles un citus pārtikas produktus pērkam veikalā, nevis gatavojam mājās. Taču tos varam pamēģināt gatavot paši, un kāpēc gan to nedarīt ar nūdelēm. To var paveikt jebkura saimniece – tas nav grūts un piņķerīgs darbs. Lēti un garšīgi! Tradicionālas mājās gatavotu nūdeļu receptes sastāvā ir milti, ūdens, sāls un olas. Pats svarīgākais nūdeļu gatavošanas procesā ir mīklas sajaukšana, tāpēc jāzina svarīgākās nianses. Pēc tam atliek izrullēt mīklu ar rulli vai izlaist caur speciālo makaronu pagatavošanas mašīnu vai speciālu spiedni (attēlā).

Nūdeļu CV

* Nūdeles izdosies labākas, jo mīkla būs biezāka. Tāpēc tās samīcīšanai nepieciešams fizisks spēks. Ja mīcot mīklu, neesat noguruši, tad tā nav pietiekami stingra un bieza – tas ir viens no pārbaudes paņēmieniem.

* Mīklai jābūt ne tikai biezai, bet arī elastīgai. Tā jāizrullē 1,5 mm bieza, bet vislabāk – līdz 1 mm.

* Mīklu vislabāk rullēt uz koka virsmas, bet griešanai vislabāk izmantot speciālu picas nazi.

* Ja tiek rullēts viens mīklas gabaliņš, tad pārējos ieteicams ielikt papīra maisiņā, lai neveidotos garoziņa.

* Pēc pagatavošanas nūdeles ir jāizkaltē – jāuzkaisa milti uz galda un jāatstāj nūdeles minimums 30 minūšu. Ja mīklas plāksnes kaltēs par ilgu, tad tās izžūs par daudz un griežot sadrups.

* Pie nūdeļu mīklas pamatelementiem var pievienot eļļu, dārzeņu sulas, kakao un citus produktus. Ja mīklai pievieno 40 līdz 50 g kakao, tad būs šokolādes nūdeles, bet, ja sulu, piemēram, biešu, tad nūdelēm būs rozā krāsa, ja spinātus, tad – zaļa.

* Ja nūdelēm izmanto mājas olas, tad tām būs skaista dzeltena krāsa.

* Ja nūdeles vāra otrajam ēdienam, tad ūdenim jāpievieno tējkarote eļļas, tad tās nelips.

* Nūdeles ilgi vārīt nevajag. Tās jānoņem no uguns, tiklīdz sāk vārīties – tad tās būs garšīgas un stingras.

* Sagrieztas nūdeles pat tad, ja nav izkaltētas, ir gatavas vārīšanai. Tās vārās 7 līdz 10 minūtes.

* Vārot nūdeles sālsūdenī, tām var pievienot lauru lapu vai aromātam arī piparus.

* Mājās gatavotas nūdeles var uzglabāt tāpat kā veikalā pirktās – papīra maisiņos, taču tām jābūt kārtīgi izkaltētām.

* Populāras ir arī griķu un rīsu nūdeles, taču tad receptē jāizvēlas griķu kviešu milti un attiecīgi rīsu milti.

* No mājās gatavotām nūdelēm var pagatavot tik daudz garšīgu ēdienu – dažādas zupas, ēdienus no Austrumu virtuves, otros ēdienus un citus.

Uzturvērtība (100 g)

 

Rīsu nūdeles

kilokalorijas 109

tauki 0,2 g

ogļhidrāti 24,9 g

proteīns 0,91 g

Olu nūdeles

kilokalorijas 138

tauki 2,07 g

ogļhidrāti 25,16 g

proteīns 4,54 g

Griķu nūdeles

kilokalorijas 190

tauki 2 g

ogļhidrāti 35 g

proteīns 0 g

Receptes

Mājas nūdeles ar laša mērci

 

Sastāvdaļas:

2 olas

2 olu dzeltenumi

2 ēdamkarotes krējuma

400 g miltu

sāls

dilles vai pētersīļi

laša mērcei:

2 sīpoli

1 dzeltenā paprika

1 zaļā paprika

25 g eļļas

200 g krējuma

150 g kūpināta laša

dilles

sāls

melnie pipari

citrons

5 olīvas

Pagatavošana:

olas un dzeltenumu saputo, pievieno krējumu un sāli. Kārtīgi saputo. 200 g miltu izkaisa uz dēlīša, izveido tajā padziļinājumu, ielej olu – krējuma masu, smalki sasmalcinātus zaļumus. Izveido biezu mīklu, vajadzības gadījumā pievieno miltus. Mīklu izrullē, pārkaisa ar miltiem un sagriež 10 līdz 12 cm platus gabalus. Tos liek vairākās kārtās un sagriež apmēram 1 cm sloksnītēs. Laša mērcei – notīra sīpolu un sasmalcina. Pipariem izņem sēklotni, sagriež smalkos gabaliņos. Uz pannas uzlej eļļu, apcep piparus, sīpolu, uzkaisa sāli, piparus. Bļodā mērcei pievieno krējumu, citrona sulu. Sautē apmēram 5 minūtes uz lēnas uguns. Lasi sagriež smalkos kubikos un pievieno mērcei. Zaļumus sasmalcina, pievieno mērcei un noņem to no uguns. Makaronus novāra sālsūdenī, pasniedz ar mērci, rotā ar olīvām un citrona šķēlītēm.

Daudzkrāsainas mājas nūdeles

Sastāvdaļas:

ēdamkarote saldās paprikas

tējkarote kurkumas

5 ēdamkarotes krējuma

3 olas

3 dzeltenumi

500 g kviešu miltu

pētersīļi

sāls

Pagatavošana:

no olām, miltiem un sāls pagatavo mīklu. Sadala trīs daļās. Vienu daļu iekrāso ar kurkumu, kas sajaukta ar krējumu, otru – ar papriku un krējumu, trešo – ar sasmalcinātiem pētersīļiem. Izrullē mīklu un sagriež, tad izkaltē.

Oranžas mājas nūdeles ar burkānu sulu

 

Sastāvdaļas:

200 g burkānu

3–4 glāzes miltu

3 olas

1 ēdamkarote cukura

1 ēdamkarote eļļas

sāls

Pagatavošana:

burkānus sagriež gabaliņos, novāra, kamēr mīksti. Atdzesē, sasmalcina blenderī vai izberž caur sietu. Pievieno pārējās sastāvdaļas, izņemot miltus. Samaisa, kamēr iegūst viendabīgu konsistenci. Izveido mīklu, pakāpeniski pievienojot miltus. Sadala mīklu 3 līdz 4 daļās, katru izrullē un sagriež, pēc tam izkaltē.

Mājās gatavotas nūdeles ar teļa gaļu un zaļo mērci

 

Sastāvdaļas:

kilograms teļa gaļas

50 g želatīna

baziliks

sāls

melnie pipari

120 ml olīveļļas

50 g ciedru riekstu

20 g salātu mikšļa

ķiploka daiviņa

150 g miltu

ola

safrāns

50 g pupiņu

80 g parmezāna

majorāns

piparmētra

baltie pipari

Pagatavošana:

uz pusēm salocītā folijā liek teļa gaļu, izdara iegriezumus. Uzkaisa želatīnu, kas palīdz saturēt pildījumu. Uzber sāli, piparus. Sagriež baziliku un liek gaļā. Veido ruleti un cieši ietin folijā. Liek uz pannas cepeškrāsnī 250 grādu Celsija temperatūrā, cep 80 minūšu. Ieber bļodā safrānu. Uzlej ūdeni. Uz galda uzkaisa miltus, veido iedobi. Iesit tajā olu. Pievieno sāli un baltos piparus. Maisot pievieno miltus, nedaudz safrāna. Izveido mīklu, lai tā nelīp pie rokām. Pārklāj ar dvieli un atstāj uz 10 minūtēm. Liek uz uguns kastroli ar ūdeni. Sagriež baziliku, majorānu, salātlapas un piparmētru. Liek blenderī ciedru riekstus un sagrieztu sieru. Pievieno olīveļļu. Pievieno sāli, piparus, ķiploku, sasmalcinātus zaļumus. Uzber uz galda miltus. Izrullē mīklu pēc iespējas plānāku. Izveido ruleti un sagriež. Liek nūdeles vārošā ūdenī. Samaisa. Uzkarsē pannu ar olīveļļu. Pupiņas pārgriež uz pusēm, liek uz pannas cepties. Pievieno ūdeni. Sagriež teļa gaļu. Liek izvārītās nūdeles uz sieta, pēc tam liek uz pannas pie pupiņām. Pievieno pesto mērci. Samaisa. Kārto uz šķīvja nūdeles, pēc tam – teļa gaļu. Rotā ar salātlapām.

Mežacūkas gaļas sautējums ar sēnēm un magoņu mājas nūdelēm

SASTĀVDAĻAS:

500 g mežacūkas šķiņķa

200 g jebkuru sēņu

100 g sīpolu

100 g burkānu

100 g seleriju saknes

dārzeņu buljons

sarkanvīns

sviests

skābs krējums

nūdelēm: 3 olas

                150 g miltu

                magoņu sēklas

                sāls

PAGATAVOŠANA:

  1. Mežacūkas gaļu sagriež kumosa lieluma gabalos un apcep. Gaļu kopā ar sagrieztiem un apceptiem dārzeņiem apmēram stundu sautē dārzeņu buljonā, kam pieliets sarkanvīns.
  2. Brīdi pirms gatavības sautētajai gaļai un dārzeņiem pievieno gabaliņos sagrieztas un iepriekš apceptas sēnes. Pēc garšas pievieno sāli un piparus un turpina sautēt, līdz gaļa mīksta. 
  3. Pagatavo nūdeles: olas ar putojamo slotiņu kuļ, tad lēnām pieber sijātus miltus un magones. Mīklu turpina kult vēl apmēram 10 minūtes – kad mīklā veidojas gaisa burbulīši, tā ir gatava. Ja mājās ir mājas nūdeļu spiede, izmanto to, ja nav – klimpu (ne nūdeļu) veidošanai izmanto karoti. Mīklu iepilda nūdeļu spiedē, ko vispirms iemērc verdošā viegla sālsūdens katlā, tad ūdenī caur spiedi iespiež nūdeles.
  4. Apmēram vienu minūti nūdelēm ļauj vārīties. Nūdeles ir gatavas, kad uzpeld ūdens virspusē. Caurdurī nokāš un pirms pasniegšanas apcep sviestā. Ja nūdeles sagatavo iepriekš un kādu brīdi uzglabā, tās pēc nokāšanas noskalo aukstā ūdenī.
  5. Pasniedz ar skābu krējumu.

Recepti piedāvā restorāna Ambiente šefpavārs Māris Pastars

 

Svarīgākais