Lielveikalu plauktos fenhelis parasti stāv, nobāzts paša tālākā plaukta stūrī. Ja prasa, kāpēc tā, pārdevēji parasti atteic: tāpēc, ka to gandrīz neviens nepazīst un pērk reti kurš. Vidusjūras zemēs, īpaši Itālijā, virtuve bez šā vērtīgā dārzeņa jau sen nav iedomājama, arī lielākajā Eiropas daļā fenhelis kļūst arvien iecienītāks.
Fenhelis (Foeniculum vulgare)
Uzturvielas (100 g):
šķiedrvielas 12%
ogļhidrāti 2%
proteīni 2 %
kalorijas 2%
Vitamīni:
C 20%
Folskābe 7%
A 3%
Niacīns 3 %
Minerāli:
Kālijs 12 %
Mangāns 10
Kalcijs 5 %
Fosfors 5%
Dzelzs 4 %
Magnēzijs 4%
FENHEĻA CV
Fenhelis ir bagāts ar folskābi, C vitamīnu, magniju, kobaltu, dzelzi un pirmās nepieciešamības eļļām, kas satur spēcīgas antibakteriālas un pretsēnīšu īpašības.
Fenhelis ir lielisks gremošanas traucējumiem, un to parasti izmanto kā dabisku antacīdu, lai palīdzētu samazināt skābumu un iekaisumu gremošanas traktā un lai veicinātu pienācīgu uzturvielu uzsūkšanos un asimilāciju.
FENHELIS ĀRSTĒ:
anēmiju
veicina gremošanu
ārstē caureju
mazina nieru kolikas
novērš sliktu elpu
novērš aizcietējumus
normalizē augstu asinsspiedienu
pazemina holesterīna līmeni
aizsargā pret vēzi
mazina PMS simptomus
uzlabo imūnsistēmu
palielina smadzeņu darbību
aizsargā acis pret pāragru vecumu un aizkavē makulas deģenerāciju
FENHEĻA SĒKLAS lieto pret vēdera uzpūšanos, kairinātu zarnu sindromu (KZS), gremošanas traucējumiem, hipertenziju, pirmsmenstruālo sindromu (PMS), iesaka jaunajām māmiņām ar zemu piena daudzumu, zemu libido, pret hormonāliem traucējumiem, sliktu elpu, sasitumiem, zīdaiņu kolikām, hronisku klepu. Fenheļa sēklas ir daudzu minerālvielu un vitamīnu, piemēram, C vitamīna, vitamīna B3, mangāna, šķiedras, kālija, kalcija, magnija, dzelzs avots utt.
RECEPTES AR FENHELI
Fenheļa sacepums ar fetas sieru
SASTĀVDAĻAS:
2 fenheļa saknes
1 purava kāts
4 olas
250 g fetas
2 ķiploku daiviņas
2 ēdamkarotes olīveļļas
puse tējkarotes sāls
trešdaļa tējkarotes maltu melno piparu
puse tējkarotes krievu sinepju
PAGATAVOŠANA: fenheli un puravus nomazgā, sagriež strēmelītēs. Pannā uzkarsē olīveļļu, ieber sagrieztos dārzeņus, pieber maltus melnos piparus, pievieno krievu sinepes un visu uz vidēji lielas uguns apcep, kamēr fenhelis kļūst nedaudz mīksts. Tad pievieno sakapātas ķiploka daiviņas un vēl kādu minūti cep. Lielā bļodā sakuļ olas, pievieno kubiņos sagrieztu fetu, visu iemaisa fenheļa masā. Masu lej vienā lielā vai vairākos mazākos cepamajos trauciņos un liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī, cep aptuveni 30–35 minūtes, kamēr sacepums kļūst zeltaini brūns. Izņemtu no cepeškrāsns vispirms nedaudz atdzesē, tad pasniedz galdā.
PADOMS
Kraukšķīga pica ar fenheli
SASTĀVDAĻAS:
1 purava kāts
1 fenheļa sakne
100 g parmezāna
5 ēdamkarotes olīveļļas
500 g rauga mīklas
puse tējkarotes maltu melno piparu
puse tējkarotes sāls
PAGATAVOŠANA: purava kātu nomazgā, sagriež plānās ripiņās. Fenheļa sakni pārgriež uz pusēm un sagriež smalkās strēmelēs (pusgredzenos). Bļodā saliek sagriezto puravu un fenheļa sakni, pievieno sarīvētu parmezānu, olīveļļu, sāli un maltus melnos piparus, samaisa. No mīklas izrullē divus apļus 30–35 cm diametrā, uzliek fenheļa maisījumu. Iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 20–25 minūtes, kamēr mīkla izcepusies un fenhelis kļuvis zeltīti brūns.
PADOMS
Pupiņu – fenheļa zupa
SASTĀVDAĻAS:
1 sīpols
1 fenheļa sakne
150 g pupiņu
3 tomāti
1,5 litri vistas buljona
1 ēdamkarote olīveļļas
1 tējkarote timiāna
malti melnie pipari
1 lauru lapa
100 grami saldētu (vai svaigu) spinātu
PAGATAVOŠANA: uz nakti ieliek mērcēties pupiņas. Novāra vistas buljonu. Pannā ar augstām malām uzkarsē olīveļļu un apcep strēmelēs sagrieztu fenheli un sīpolu. Kad tie nedaudz apcepušies, pievieno vistas buljonu, izmērcētās pupiņas, piparus, sāli un lauru lapu. Uzliek vāku un sutina aptuveni pusstundu. Pievieno tomātus, saldētos spinātus un timiānu, uzvāra un 5–6 minūtes pasutina. Pasniedz ar krējumu.
PADOMS
Fenheļa – sarkano apelsīnu salāti
SASTĀVDAĻAS:
2 nelieli fenheļi
5 nelieli sarkanie apelsīni
sauja sasmalcinātu pētersīļu zaļumu
2 ēdamkarotes tumšo olīvu bez kauliņiem
1 ēdamkarote olīveļļas
sāls
malti melnie pipari
PAGATAVOŠANA: fenheli notīra, šķērsām sagriež četrās daļās, katru daļu sasmalcina un liek bļodā, kurā gatavos salātus. Apelsīnus nomizo, sadala daiviņās vai sagriež riņķīšos, pievieno sasmalcinātajam fenhelim. Salātiem pievieno sīki kapātus pētersīļu zaļumus, uz pusēm pārgrieztas olīvas, sāli, piparus un eļļu. Visu rūpīgi izmaisa.
Dārzeņu zupa ar fenheli
SASTĀVDAĻAS:
1 sīpols
1 puravs
1 fenhelis
250 g kartupeļu
1 kālis
2 burkāni
2 ēdamkarotes olīveļļas
1 lauru lapa
daži timiāna zariņi
daži pētersīļu laksti
700 ml dārzeņu buljona
250 ml konservētu tomātu
sāls
pipari
PAGATAVOŠANA: notīra un sasmalcina sīpolu, puravu sagriež ripiņās, fenheli – plānās šķēlītēs (lakstus pagaidām noliek malā). Nomizo kartupeļus un kāli, notīra burkānus. Visus dārzeņus sagriež nelielos kubiciņos. Katlā sakarsē olīveļļu, tajā apcep sīpolus, tad pievieno pārējos dārzeņus: aptuveni astoņas minūtes, ik pa brīdim apmaisot, visu apcep. Katla saturam pievieno buljonu, pieliek lauru lapu, sasmalcinātus zaļumus, garšaugus, piparus, sāli un konservētos tomātus. Uz lēnas uguns zupu vāra apmēram 40 minūtes.
PADOMS
Sautēts fenhelis
SASTĀVDAĻAS:
500 g fenheļa
100 g sīpolu
30 g sviesta
200 ml buljona
50 g skābā krējuma
sāls
fenheļa zaļās lapas
PAGATAVOŠANA: fenheļa saknes sīki sagriež un kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem apcep sviestā. Pielej buljonu, pieber sāli un sautē uz lēnas uguns 20–30 minūtes. Gatavam sautējumam pievieno krējumu un sasmalcinātas fenheļa lapas.
PADOMS
Lasis ar fenheļa sautējumu
SASTĀVDAĻAS:
500 g svaigas laša filejas
1 fenhelis
1 puravs
sāls
malti melnie pipari
citrona sula
PAGATAVOŠANA: laša fileju sagriež četrās daļās, katru gabaliņu apsāla, uzber piparus un apslaka ar citrona sulu. Fenheļa sakni sagriež nelielos gabaliņos, puravu sagriež ripiņās. Pannā uzkarsē eļļu, liek iekšā fenheli, puravus un, ik pa brīdim apmaisot, uz vidējas liesmas cep piecas sešas minūtes. Pēc garšas pievieno sāli. Apcepto fenheli un puravus izņem no pannas un novieto malā. Pannā liek laša gabaliņus, tiem pa virsu kārto apcepto aromātisko fenheļa un puravu masu, cenšoties zivi pilnībā nosegt. Pannai uzliek vāku un uz lēnas uguns sautē 15–20 minūtes.
Cūkgaļa fenheļa mērcē
SASTĀVDAĻAS:
1 kg cūkgaļas karbonādes vai filejas bez kaula
1 liela fenheļa sakne
2 lieli sīpoli
2 daiviņas ķiploka
100 ml sausā baltvīna
100 ml saldā krējuma
3 ēdamkarotes olīveļļas
pipari
PAGATAVOŠANA: cūkgaļu sagriež aptuveni 1 cm biezās šķēlēs un izklapē. Katru gabaliņu ierīvē ar sāli un pipariem, apziež ar eļļu, ietin pārtikas plēvē un atstāj, lai vismaz 10 minūtes atpūšas. Fenheli notīra, pārgriež uz pusēm. Vienu pusi sagriež plānās šķēlītēs un noliek malā. Otru pusi sagriež mazos gabaliņos. Sīpolus un ķiplokus sasmalcina. Uzkarsē 2 ēdamkarotes eļļas un, ik pa brīdim apmaisot, apcep sīki sagriezto fenheļa pusi un sīpolus, tad pievieno ķiplokus un turpina cept vēl piecas minūtes. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Apceptajiem garšaugiem pielej vīnu, karsē divas minūtes, tad pievieno saldo krējumu un, pastāvīgi maisot, karsē, līdz mērce sāk sabiezēt. Lielā pannā uzkarsē atlikušo eļļu un apcep tajā cūkgaļas šķēles. Gaļu uz straujas uguns cep no katras puses apmēram minūti. Apcepto cūkgaļu liek cepešpannā. Cepešpannu ievieto iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 220 grādu temperatūrā cep 10 minūtes. Pannā, kurā cepa gaļu, aptuveni divas minūtes no katras puses apcep fenheļa šķēles.