RECEPTES: Fen­he­ļa pla­šā lie­to­ša­na

© Leonīds Gusevs

Liel­vei­ka­lu plauk­tos fen­he­lis pa­ras­ti stāv, no­bāzts pa­ša tā­lā­kā plauk­ta stū­rī. Ja pra­sa, kā­pēc tā, pār­de­vē­ji pa­ras­ti at­teic: tā­pēc, ka to gan­drīz ne­viens ne­pa­zīst un pērk re­ti kurš. Vi­dus­jū­ras zem­ēs, īpa­ši Itā­li­jā, vir­tu­ve bez šā vēr­tī­gā dār­ze­ņa jau sen nav ie­do­mā­ja­ma, arī lie­lā­ka­jā Eiro­pas da­ļā fen­he­lis kļūst ar­vien ie­cie­nī­tāks.

Fen­he­lis (Fo­eni­cu­lum vul­ga­re)

Uz­tur­vie­las (100 g):

šķiedr­vie­las 12%

ogļ­hid­rā­ti 2%

pro­te­īni 2 %

ka­lo­ri­jas 2%

 

Vi­ta­mī­ni:

C 20%

Fol­skā­be 7%

A 3%

Ni­acīns 3 %

 

Mi­ne­rā­li:

Kā­lijs 12 %

Man­gāns 10

Kal­cijs 5 %

Fos­fors 5%

Dzelzs 4 %

Mag­nē­zijs 4%

 

FEN­HE­ĻA CV

 

  • Par fen­he­ļa (Fo­eni­cu­lum vul­ga­re Mill.) dzim­te­ni uz­ska­ta Vi­dus­jū­ras pie­kras­ti. Tur fen­he­ļi aug sav­va­ļā glu­ži kā pie­ne­nes vai vī­grie­zes pie mums. Fen­he­lis ir daudz­ga­dīgs če­mur­zie­žu dzim­tas augs.
  • ·       Fen­he­lis pēc iz­ska­ta at­gā­di­na dil­les, arī tā sēk­las ir ļo­ti lī­dzī­gas diļ­ļu sēk­lām. Ēdams ir ne ti­kai bum­bu­lis, bet arī la­pas, dzi­nu­mi un sak­nes.
  • ·       Fen­he­lim ir iz­teik­ta anī­sa gar­ša.
  • Fen­he­ļiem ir di­vas šķir­nes – la­pu un bum­bu­ļu. La­pu fen­he­ļi bum­bu­ļus ne­vei­do, la­pu un sēk­lu dēļ tos audzē kā garš­au­gus. Bum­bu­ļus vei­do Flo­ren­ces ti­pa šķir­nes fen­he­ļi.
  • ·       Lie­to­ti uz­tu­rā, fen­he­ļi ēdie­nam ne ti­kai pie­šķir pi­kan­tā­ku gar­šu, bet arī stip­ri­na cil­vē­ka ve­se­lī­bu.
  • Svai­gā un kal­tē­tā vei­dā ku­li­nā­ri­jā iz­man­to gan fen­he­ļa stub­lā­jus un la­pas, gan zie­dus, sēk­las un sak­ni.
  • Fen­he­lis ide­āli ie­de­ras ēdie­nos, kas ga­ta­vo­ti no trek­nas cūk­ga­ļas vai jē­ra ga­ļas.
  • Zie­do­ša fen­he­ļa če­mu­rus ma­ri­nā­des aro­mā­ta uz­la­bo­ša­nai iz­man­to to­mā­tu, gur­ķu, ka­ba­ču, pa­ti­so­nu un bak­la­žā­nu kon­ser­vē­ša­nā.
  • Sa­smal­ci­nā­tu fen­he­li pie­vie­no dzē­rie­niem, tē­jai, sī­ru­piem, arī uz­lē­ju­miem.
  • Fen­he­lis ir aro­mā­tisks un gards dār­ze­nis, ku­ra pa­ga­ta­vo­ša­nai ne­va­jag daudz pie­de­vu, tas vis­la­bāk gar­šo viens, ko­pā ar zi­vi vai ne­daudz dār­ze­ņiem.
  • Fen­he­lis ir dār­ze­nis – vien­pat­nis: pats par se­vi ar spe­ci­fis­ku, dil­lēm un anī­sam lī­dzī­gu smar­žu un gar­šu, tā­pēc ar to la­bi sa­der vien da­ži pro­duk­ti – siers, apel­sī­ni, pu­ravs, ķip­lo­ki un sī­po­li, kar­tu­pe­ļi, zivs.
  • Ja fen­he­li sa­jauc lie­lā mik­slī ar ga­ļas pro­duk­tiem, dau­dziem da­žā­diem dār­ze­ņiem vai gri­ķiem, fen­he­ļa gar­ša dis­har­mo­nē un ēdiens nav bau­dāms.
  • Fen­he­ļa sak­ni var iz­man­tot sau­tē­ju­mos, zu­pās, sa­ce­pu­mos ko­pā ar sie­ru, sa­lā­tos. Fen­he­ļa sak­ni var sa­griezt lie­lā­kos ga­ba­los, ap­sla­cīt ar olīv­eļ­ļu, pie­vie­not sā­li un pi­pa­rus un iz­cept ce­peš­krās­nī.
  • Ide­āla pie­de­va gri­lē­tai vai krās­nī cep­tai zi­vij.

 

Fen­he­lis ir ba­gāts ar fol­skā­bi, C vi­ta­mī­nu, mag­ni­ju, ko­bal­tu, dzel­zi un pirm­ās ne­pie­cie­ša­mī­bas eļ­ļām, kas sa­tur spē­cī­gas anti­bak­te­ri­ālas un pret­sē­nī­šu īpa­šī­bas.

 

Fen­he­lis ir lie­lisks gre­mo­ša­nas trau­cē­ju­miem, un to pa­ras­ti iz­man­to kā da­bis­ku an­ta­cī­du, lai pa­lī­dzē­tu sa­ma­zi­nāt skā­bu­mu un ie­kai­su­mu gre­mo­ša­nas trak­tā un lai vei­ci­nā­tu pie­nā­cī­gu uz­tur­vie­lu uz­sūk­ša­nos un asi­mi­lā­ci­ju.

 

FEN­HE­LIS ĀR­STĒ:

anē­mi­ju

vei­ci­na gre­mo­ša­nu

ār­stē caur­eju

ma­zi­na nie­ru ko­li­kas

no­vērš slik­tu el­pu

no­vērš aiz­cie­tē­ju­mus

nor­ma­li­zē augs­tu asins­spie­die­nu

pa­ze­mi­na ho­les­te­rī­na lī­me­ni

aiz­sar­gā pret vē­zi

ma­zi­na PMS sim­pto­mus

uz­la­bo imūn­sis­tē­mu

pa­lie­li­na sma­dze­ņu dar­bī­bu

aiz­sar­gā acis pret pār­ag­ru ve­cu­mu un aiz­ka­vē ma­ku­las de­ģe­ne­rā­ci­ju

 

FEN­HE­ĻA SĒK­LAS lie­to pret vē­de­ra uz­pū­ša­nos, kai­ri­nā­tu zar­nu sin­dro­mu (KZS), gre­mo­ša­nas trau­cē­ju­miem, hi­per­ten­zi­ju, pirm­smens­tru­ālo sin­dro­mu (PMS), ie­sa­ka jaun­ajām mā­mi­ņām ar ze­mu pie­na dau­dzu­mu, ze­mu li­bi­do, pret hor­mo­nā­liem trau­cē­ju­miem, slik­tu el­pu, sa­si­tu­miem, zī­dai­ņu ko­li­kām, hro­nis­ku kle­pu. Fen­he­ļa sēk­las ir dau­dzu mi­ne­rāl­vie­lu un vi­ta­mī­nu, pie­mē­ram, C vi­ta­mī­na, vi­ta­mī­na B3, man­gā­na, šķied­ras, kā­li­ja, kal­ci­ja, mag­ni­ja, dzelzs avots utt.

RE­CEP­TES AR FEN­HE­LI

 

Fen­he­ļa sa­ce­pums ar fe­tas sie­ru

SA­STĀV­DA­ĻAS:

2 fen­he­ļa sak­nes

1 pu­ra­va kāts

4 olas

250 g fe­tas

2 ķip­lo­ku dai­vi­ņas

2 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas

pus­e tēj­ka­ro­tes sāls

treš­da­ļa tēj­ka­ro­tes mal­tu mel­no pi­pa­ru

pus­e tēj­ka­ro­tes krie­vu si­nep­ju

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: fen­he­li un pu­ra­vus no­maz­gā, sa­griež strē­me­lī­tēs. Pan­nā uz­kar­sē olīv­eļ­ļu, ie­ber sa­griez­tos dār­ze­ņus, pie­ber mal­tus mel­nos pi­pa­rus, pie­vie­no krie­vu si­ne­pes un vi­su uz vi­dē­ji lie­las uguns ap­cep, ka­mēr fen­he­lis kļūst ne­daudz mīksts. Tad pie­vie­no sa­ka­pā­tas ķip­lo­ka dai­vi­ņas un vēl kā­du mi­nū­ti cep. Lie­lā bļo­dā sa­kuļ olas, pie­vie­no ku­bi­ņos sa­griez­tu fe­tu, vi­su ie­mai­sa fen­he­ļa ma­sā. Ma­su lej vie­nā lie­lā vai vai­rā­kos ma­zā­kos ce­pa­ma­jos trau­ci­ņos un liek ie­priekš sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī, cep ap­tu­ve­ni 30–35 mi­nū­tes, ka­mēr sa­ce­pums kļūst zel­tai­ni brūns. Iz­ņem­tu no ce­peš­krāsns vis­pirms ne­daudz at­dze­sē, tad pa­sniedz gal­dā.

 

PA­DOMS

  • Ja sa­ce­pu­mu pil­da ma­za iz­mē­ra trau­ci­ņos, ma­sai ne­va­ja­dzē­tu aiz­ņemt vai­rāk par di­vām treš­da­ļām no ko­pē­jā til­pu­ma, lai ce­po­ties sa­ce­pums ne­kāp­tu pār­i ma­lām.
  • Aro­mā­tis­kais, sil­tais fen­he­ļa sa­ce­pums la­bi gar­šo ar gri­lē­tu zi­vi.

 

Krauk­šķī­ga pi­ca ar fen­he­li

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 pu­ra­va kāts

1 fen­he­ļa sak­ne

100 g pa­rme­zā­na

5 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas

500 g rau­ga mīk­las

pus­e tēj­ka­ro­tes mal­tu mel­no pi­pa­ru

pus­e tēj­ka­ro­tes sāls

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: pu­ra­va kā­tu no­maz­gā, sa­griež plā­nās ri­pi­ņās. Fen­he­ļa sak­ni pār­griež uz pus­ēm un sa­griež smal­kās strē­me­lēs (pus­gre­dze­nos). Bļo­dā sa­liek sa­griez­to pu­ra­vu un fen­he­ļa sak­ni, pie­vie­no sa­rī­vē­tu pa­rme­zā­nu, olīv­eļļu, sā­li un mal­tus mel­nos pi­pa­rus, sa­mai­sa. No mīk­las iz­rul­lē di­vus ap­ļus 30–35 cm di­amet­rā, uz­liek fen­he­ļa mai­sī­ju­mu. Ie­priekš sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā cep ap­tu­ve­ni 20–25 mi­nū­tes, ka­mēr mīk­la iz­ce­pu­sies un fen­he­lis kļu­vis zel­tī­ti brūns.

 

PA­DOMS

  • Ša­jā vien­kār­ša­jā pi­cā fen­he­lis iz­pau­žas vi­sā pil­nī­bā – aro­mā­tis­kais dār­ze­nis ko­pā ar pa­rme­zā­nu vei­do pil­nī­gu gar­šas bu­ķe­ti.

 

Pu­pi­ņu – fen­he­ļa zu­pa

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 sī­pols

1 fen­he­ļa sak­ne

150 g pu­pi­ņu

3 to­mā­ti

1,5 lit­ri vis­tas bul­jo­na

1 ēdam­ka­ro­te olīv­eļ­ļas

1 tēj­ka­ro­te ti­mi­āna

mal­ti mel­nie pi­pa­ri

1 lau­ru la­pa

100 gra­mi sald­ētu (vai svai­gu) spi­nā­tu

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: uz nak­ti ie­liek mēr­cē­ties pu­pi­ņas. No­vā­ra vis­tas bul­jo­nu. Pan­nā ar aug­stām ma­lām uz­kar­sē olīv­eļ­ļu un ap­cep strē­me­lēs sa­griez­tu fen­he­li un sī­po­lu. Kad tie ne­daudz ap­ce­pu­šies, pie­vie­no vis­tas bul­jo­nu, iz­mēr­cē­tās pu­pi­ņas, pi­pa­rus, sā­li un lau­ru la­pu. Uz­liek vā­ku un su­ti­na ap­tu­ve­ni pus­stun­du. Pie­vie­no to­mā­tus, sald­ētos spi­nā­tus un ti­mi­ānu, uz­vā­ra un 5–6 mi­nū­tes pa­su­ti­na. Pa­sniedz ar krē­ju­mu.

 

PA­DOMS

  • Ja zu­pai pie­vie­no svai­gus spi­nā­tus, tos liek ti­kai pār­is mi­nū­tes pirms vā­rī­ša­nas bei­gām.
  • Zu­pai var pie­vie­not sa­griez­tus vis­tas ga­ba­li­ņus, kas pa­li­ku­ši no bul­jo­na vā­rī­ša­nas.

 

Fen­he­ļa – sar­ka­no apel­sī­nu sa­lā­ti

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

2 ne­lie­li fen­he­ļi

5 ne­lie­li sar­ka­nie apel­sī­ni

sau­ja sa­smal­ci­nā­tu pē­ter­sī­ļu za­ļu­mu

2 ēdam­ka­ro­tes tum­šo olīv­u bez kau­li­ņiem

1 ēdam­ka­ro­te olīv­eļ­ļas

sāls

mal­ti mel­nie pi­pa­ri

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: fen­he­li no­tī­ra, šķēr­sām sa­griež četr­ās da­ļās, kat­ru da­ļu sa­smal­ci­na un liek bļo­dā, ku­rā ga­ta­vos sa­lā­tus. Apel­sī­nus no­mi­zo, sa­da­la dai­vi­ņās vai sa­griež riņ­ķī­šos, pie­vie­no sa­smal­ci­nā­ta­jam fen­he­lim. Sa­lā­tiem pie­vie­no sī­ki ka­pā­tus pē­ter­sī­ļu za­ļu­mus, uz pus­ēm pār­griez­tas olīv­as, sā­li, pi­pa­rus un eļ­ļu. Vi­su rū­pī­gi iz­mai­sa.

 

Dār­ze­ņu zu­pa ar fen­he­li

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 sī­pols

1 pu­ravs

1 fen­he­lis

250 g kar­tu­pe­ļu

1 kā­lis

2 bur­kā­ni

2 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas

1 lau­ru la­pa

da­ži ti­mi­āna za­ri­ņi

da­ži pē­ter­sī­ļu lak­sti

700 ml dār­ze­ņu bul­jo­na

250 ml kon­ser­vē­tu to­mā­tu

sāls

pi­pa­ri

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: no­tī­ra un sa­smal­ci­na sī­po­lu, pu­ra­vu sa­griež ri­pi­ņās, fen­he­li – plā­nās šķē­lī­tēs (lak­stus pa­gai­dām no­liek ma­lā). No­mi­zo kar­tu­pe­ļus un kā­li, no­tī­ra bur­kā­nus. Vi­sus dār­ze­ņus sa­griež ne­lie­los ku­bi­ci­ņos. Kat­lā sa­kar­sē olīv­eļ­ļu, ta­jā ap­cep sī­po­lus, tad pie­vie­no pā­rē­jos dār­ze­ņus: ap­tu­ve­ni as­to­ņas mi­nū­tes, ik pa brī­dim ap­mai­sot, vi­su ap­cep. Kat­la sa­tu­ram pie­vie­no bul­jo­nu, pie­liek lau­ru la­pu, sa­smal­ci­nā­tus za­ļu­mus, garš­au­gus, pi­pa­rus, sā­li un kon­ser­vē­tos to­mā­tus. Uz lē­nas uguns zu­pu vā­ra ap­mē­ram 40 mi­nū­tes.

 

PA­DOMS

  • Pa­snie­dzot gal­dā, ne­sko­po­jas ar za­ļu­miem: dil­lēm pē­ter­sī­ļiem, kā­du se­le­ri­jas la­pi­ņu.
  • Var pa­sniegt ko­pā ar skā­bu krē­ju­mu.

 

Sau­tēts fen­he­lis

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

500 g fen­he­ļa

100 g sī­po­lu

30 g svies­ta

200 ml bul­jo­na

50 g skā­bā krē­ju­ma

sāls

fen­he­ļa za­ļās la­pas

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: fen­he­ļa sak­nes sī­ki sa­griež un ko­pā ar sa­smal­ci­nā­tiem sī­po­liem ap­cep svies­tā. Pie­lej bul­jo­nu, pie­ber sā­li un sau­tē uz lē­nas uguns 20–30 mi­nū­tes. Ga­ta­vam sau­tē­ju­mam pie­vie­no krē­ju­mu un sa­smal­ci­nā­tas fen­he­ļa la­pas.

 

PA­DOMS

  •  Bul­jo­na vie­tā var iz­man­tot pie­nu.
  • Ja sau­tē­ju­mu vē­las ne­daudz bie­zā­ku, pie­vie­no ēdam­ka­ro­ti mil­tu.
  • Sau­tē­jums la­bi gar­šo gan viens pats, gan ko­pā ar cep­tiem vai vā­rī­tiem kar­tu­pe­ļiem.

 

La­sis ar fen­he­ļa sau­tē­ju­mu

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

500 g svai­gas la­ša fi­le­jas

1 fen­he­lis

1 pu­ravs

sāls

mal­ti mel­nie pi­pa­ri

cit­ro­na su­la

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: la­ša fi­le­ju sa­griež četr­ās da­ļās, kat­ru ga­ba­li­ņu ap­sā­la, uz­ber pi­pa­rus un ap­sla­ka ar cit­ro­na su­lu. Fen­he­ļa sak­ni sa­griež ne­lie­los ga­ba­li­ņos, pu­ra­vu sa­griež ri­pi­ņās. Pan­nā uz­kar­sē eļ­ļu, liek iek­šā fen­he­li, pu­ra­vus un, ik pa brī­dim ap­mai­sot, uz vi­dē­jas lies­mas cep pie­cas se­šas mi­nū­tes. Pēc gar­šas pie­vie­no sā­li. Ap­cep­to fen­he­li un pu­ra­vus iz­ņem no pan­nas un no­vie­to ma­lā. Pan­nā liek la­ša ga­ba­li­ņus, tiem pa virs­u kār­to ap­cep­to aro­mā­tis­ko fen­he­ļa un pu­ra­vu ma­su, cen­šo­ties zi­vi pil­nī­bā no­segt. Pan­nai uz­liek vā­ku un uz lē­nas uguns sau­tē 15–20 mi­nū­tes.

 

Cūk­ga­ļa fen­he­ļa mēr­cē

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 kg cūk­ga­ļas kar­bo­nā­des vai fi­le­jas bez kau­la

1 lie­la fen­he­ļa sak­ne

2 lie­li sī­po­li

2 dai­vi­ņas ķip­lo­ka

100 ml sau­sā bal­tvī­na

100 ml sal­dā krē­ju­ma

3 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas

pi­pa­ri

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: cūk­ga­ļu sa­griež ap­tu­ve­ni 1 cm bie­zās šķē­lēs un iz­kla­pē. Kat­ru ga­ba­li­ņu ie­rī­vē ar sā­li un pi­pa­riem, ap­ziež ar eļ­ļu, ie­tin pār­ti­kas plē­vē un at­stāj, lai vis­maz 10 mi­nū­tes at­pū­šas. Fen­he­li no­tī­ra, pār­griež uz pus­ēm. Vie­nu pus­i sa­griež plā­nās šķē­lī­tēs un no­liek ma­lā. Ot­ru pus­i sa­griež ma­zos ga­ba­li­ņos. Sī­po­lus un ķip­lo­kus sa­smal­ci­na. Uz­kar­sē 2 ēdam­ka­ro­tes eļ­ļas un, ik pa brī­dim ap­mai­sot, ap­cep sī­ki sa­griez­to fen­he­ļa pus­i un sī­po­lus, tad pie­vie­no ķip­lo­kus un tur­pi­na cept vēl pie­cas mi­nū­tes. Pēc gar­šas pie­vie­no sā­li un pi­pa­rus. Ap­cep­ta­jiem garš­au­giem pie­lej vī­nu, kar­sē di­vas mi­nū­tes, tad pie­vie­no sal­do krē­ju­mu un, pa­stā­vī­gi mai­sot, kar­sē, līdz mēr­ce sāk sa­bie­zēt. Lie­lā pan­nā uz­kar­sē at­li­ku­šo eļ­ļu un ap­cep ta­jā cūk­ga­ļas šķē­les. Ga­ļu uz strau­jas uguns cep no kat­ras pus­es ap­mē­ram mi­nū­ti. Ap­cep­to cūk­ga­ļu liek ce­peš­pan­nā. Ce­peš­pan­nu ie­vie­to ie­priekš sa­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī un 220 grā­du tem­pe­ra­tū­rā cep 10 mi­nū­tes. Pan­nā, ku­rā ce­pa ga­ļu, ap­tu­ve­ni di­vas mi­nū­tes no kat­ras pus­es ap­cep fen­he­ļa šķē­les.

 

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais