RECEPTE: Karamelizēta rupjmaize ar dzērvenēm un riekstiem

© Le­onīds Gusevs, Fēlikss Sitņikovs

Ideja neikdienišķam desertam

SASTĀVDAĻAS:

2–3 šķēles (apmēram 120 g)

rudzu maizes

50 g lazdu riekstu

1 olbaltums

1 ābols

200 g tumšās šokolādes

100 g salda krējuma

1 glāze dabīgas ābolu sulas

sauja dzērveņu

piparkūku mīkla

Ziemassvētku garšvielas (kanēlis, kardamons, krustnagliņas u.c.)

PAGATAVOŠANA: maizi sagrauzdē, samaļ, vēlreiz pannā apbrūnina un atdzesē. Pannā apgrauzdē lazdu riekstus un smalki sadrupina.

Cepeškrāsnī liek veselu ābolu, to izcep, tad izberž caur sietu vai sablendē, lai veidojas biezeņa konsistence. Ābolu sulu savāra ar Ziemassvētku garšvielām Kad garšas sulā ievilkušās, to izkāš un pievieno grauzdētas maizes rīvmaizi un drupinātus riekstus (ja vēlas, pievieno arī kādu dzērveni), visu samaisa.

Pabiezo masu liek dziļā traukā, ļauj atdzist un sastingt. No pāri palikušajām dzērvenēm, tās pārkaisot ar cukuru un saspaidot, gatavo mērci.

Stingrās putās saputo olas baltumu, tam pievieno ābolu biezeni.

Traukā ielej saldo krējumu, tajā liek gabalos sadalītu tumšo šokolādi un karsta ūdens peldē izkausē, līdz veidojas krēmīga masa. Atdzesē. Piparkūku mīklu plāni izveltnē, sagriež garenās strēmelēs un izcep plānus cepumiņus.

Uz šķīvja kārto visas deserta sastāvdaļas: rīvmaizes un riekstu «maizi», gaisīgās ābolu putas, šokolādi un piparkūkas cepumu. Pārkaisa ar pūdercukuru, dekorē ar dzērvenēm, lazdu riekstiem un piparmētru lapiņām.