RECEPTE: Ne­aiz­stā­ja­mās olas

© Scanpix

Kas gan bū­tu ku­li­nā­ri­ja, ja ta­jā ne­bū­tu olu. Tās pa­da­ra ēdie­nu gai­sī­gu, iz­smal­ci­nā­tu, ie­bie­zi­na to, sa­sais­ta da­žā­dus pro­duk­tus, cit­reiz iz­ceļ pa­mat­pro­duk­tu gar­šas ni­an­ses, pa­šas ne­pel­nī­ti pa­lie­kot ma­lā.

Vis­tu olas pie­der pie pa­mat­pro­duk­tiem un pa­sau­lē ir vis­ie­cie­nī­tā­kās – tās vā­ra, ga­ta­vo vērš­aci, om­le­ti, sa­pu­to­tus un ne­sa­pu­to­tus olu bal­tu­mus, sa­kul­tus olu dzel­te­nu­mus iz­man­to kā pa­ma­tu mīk­lās, krē­mos un mēr­cēs. Ta­ču uz­tu­rā, pro­tams, var lie­tot arī zo­su, pī­ļu un pai­pa­lu olas.

Olas vien­mēr ir jā­uz­gla­bā le­dus­ska­pī, un, ja kād­reiz kā­da vā­rī­ta ola jā­uz­gla­bā līdz nā­ka­ma­jai die­nai, tad to no­teik­ti ne­va­jag likt bla­kām jē­lām olām, jo sa­lmo­nel­las, kas mēdz būt jē­lās olās, var no­kļūt uz vā­rī­ta­jām.

No­de­rī­gi!

* Olas bal­tu­mu vis­la­bāk at­da­līt no dzel­te­nu­ma, ja ola vēl ir auk­sta un tik­ko iz­ņem­ta no le­dus­skap­ja.

* Olas bal­tums ir stin­gri sa­pu­tots, ja, ap­grie­žot bļo­du ot­rā­di, tas ne­krīt lau­kā vai arī, ie­grie­žot ar na­zi, grie­zu­ma vie­ta ir skaid­ri re­dza­ma.

* Olas bal­tu­mu ne­var sa­pu­tot stin­grā­ku par stin­gru. Ja to pu­to par il­gu, tas sa­krī­tas un slik­tā­ka­jā ga­dī­ju­mā at­kal pār­vēr­šas caur­spī­dī­gā šķid­ru­mā.

* Pēc vā­rī­ša­nas olas no­ska­lo zem auk­sta ūdens strūk­las, lai va­rē­tu vieg­lāk no­lo­bīt. Tas, cik la­bi čau­ma­la no­lo­bī­sies, ir at­ka­rīgs no olas ve­cu­ma. Svai­gas olas ir grū­tāk no­lo­bīt ne­kā ve­cā­kas.

 

Re­cep­tes

Spar­ģe­ļu pan­kū­ku sa­ce­pums

Sa­stāv­da­ļas: 2 olas, 150 ml pie­na, sāls, 200 g mil­tu, ki­lo­grams za­ļo spar­ģe­ļu, ēdam­ka­ro­te svies­ta, mal­ti mel­nie pi­pa­ri, sa­rī­vē­ta pus­e cit­ro­na mi­zi­ņas, 100 g trek­na skā­ba krē­ju­ma, bun­tī­te kro­ko­to pē­ter­sī­ļu, 2 ēdam­ka­ro­tes rap­šu eļ­ļas cep­ša­nai, 8 vā­rī­ta šķiņ­ķa šķē­les, 70 g rī­vē­ta Emen­tā­les sie­ra.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sa­kuļ olas, pie­nu, 100 ml ūdens un pus­tēj­ka­ro­ti sāls. Pa­kā­pe­nis­ki pie­vie­no 180 g mil­tu un sa­kuļ vien­da­bī­gu mīk­lu. At­stāj, lai 20 mi­nū­šu no­stā­vas. Tik­mēr no­maz­gā spar­ģe­ļus, apakš­da­ļu tiem no­mi­zo. Spar­ģe­ļus liek ver­do­šā sāls­ūde­nī un vā­ra ap­mē­ram 6 mi­nū­tes. Caur­du­rī no­kāš. No­vā­rī­ju­mu ie­lej bļo­dā. Kat­lā iz­kau­sē svies­tu, ie­si­jā at­li­ku­šos mil­tus, vieg­li ap­cep, ka­mēr tie uz­pu­to. Lē­nām pie­lej ap­mē­ram 300 ml spar­ģe­ļu no­vā­rī­ju­ma un sa­kuļ, lai ne­vei­do­jas kun­ku­ļi. Uz lē­nas uguns vā­ra 5 mi­nū­tes. Pie­vie­no sā­li, pi­pa­rus, cit­ro­na mi­zi­ņu. No­ņem no uguns un ie­mai­sa krē­ju­mu. Pē­ter­sī­ļus no­ska­lo, no­su­si­na, no­plūc la­pi­ņas un smal­ki sa­ka­pā. Ie­mai­sa mēr­cē. Ce­peš­krās­ni sa­kar­sē līdz 200 grā­diem Cel­si­ja. Pus­i mēr­ces ie­pil­da sa­ce­pu­mu veid­nē un no­lī­dzi­na. No mīk­las pan­nā iz­cep 8 plā­nas pan­kū­kas. Uz kat­ras pan­kū­kas uz­liek pa šķiņ­ķa šķē­lei, da­žiem spar­ģe­ļiem un sa­ri­ti­na. Liek veid­nē. Pār­lej at­li­ku­šo mēr­ci, pār­kai­sa sie­ru. Cep ce­peš­krās­nī 15 līdz 20 mi­nū­šu.

Ki­vi ru­le­te

Sa­stāv­da­ļas: 3 olu bal­tu­mi, 150 g cu­ku­ra, ēdam­ka­ro­te pū­der­cu­ku­ra, tēj­ka­ro­te ku­ku­rū­zas mil­tu, 2 no­mi­zo­ti, sa­griez­ti šķē­lēs ki­vi, 310 ml pu­tu­krē­ju­ma.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: ce­peš­krās­ni sa­kar­sē līdz 180 grā­diem Cel­si­ja. Plā­ti ie­tau­ko un iz­klāj ce­pam­pa­pī­ru. Sa­pu­to olas, pie­vie­no cu­ku­ru un pu­to, ka­mēr mai­sī­jums sa­bie­zē. Pie­vie­no ku­ku­rū­zas mil­tus, pū­der­cu­ku­ru un sa­pu­to. Var pie­vie­not ne­daudz eti­ķa. Mīk­lu iz­lej uz sa­ga­ta­vo­tās plāts un iz­lī­dzi­na. Cep 20 mi­nū­šu, ka­mēr mīk­la kļūst zel­tai­ni brū­na. At­dze­sē uz plāts. Uz­ma­nī­gi no­ņem no plāts un no­velk ce­pam­pa­pī­ru. Mīk­las plāt­ni pār­ziež ar pu­tu­krē­ju­mu un pār­kai­sa ar ki­vi ga­ba­li­ņiem. Iz­vei­do no tās ru­le­ti.

Svarīgākais