Kas gan būtu kulinārija, ja tajā nebūtu olu. Tās padara ēdienu gaisīgu, izsmalcinātu, iebiezina to, sasaista dažādus produktus, citreiz izceļ pamatproduktu garšas nianses, pašas nepelnīti paliekot malā.
Vistu olas pieder pie pamatproduktiem un pasaulē ir visiecienītākās – tās vāra, gatavo vēršaci, omleti, saputotus un nesaputotus olu baltumus, sakultus olu dzeltenumus izmanto kā pamatu mīklās, krēmos un mērcēs. Taču uzturā, protams, var lietot arī zosu, pīļu un paipalu olas.
Olas vienmēr ir jāuzglabā ledusskapī, un, ja kādreiz kāda vārīta ola jāuzglabā līdz nākamajai dienai, tad to noteikti nevajag likt blakām jēlām olām, jo salmonellas, kas mēdz būt jēlās olās, var nokļūt uz vārītajām.
Noderīgi!
* Olas baltumu vislabāk atdalīt no dzeltenuma, ja ola vēl ir auksta un tikko izņemta no ledusskapja.
* Olas baltums ir stingri saputots, ja, apgriežot bļodu otrādi, tas nekrīt laukā vai arī, iegriežot ar nazi, griezuma vieta ir skaidri redzama.
* Olas baltumu nevar saputot stingrāku par stingru. Ja to puto par ilgu, tas sakrītas un sliktākajā gadījumā atkal pārvēršas caurspīdīgā šķidrumā.
* Pēc vārīšanas olas noskalo zem auksta ūdens strūklas, lai varētu vieglāk nolobīt. Tas, cik labi čaumala nolobīsies, ir atkarīgs no olas vecuma. Svaigas olas ir grūtāk nolobīt nekā vecākas.
Receptes
Sparģeļu pankūku sacepums
Sastāvdaļas: 2 olas, 150 ml piena, sāls, 200 g miltu, kilograms zaļo sparģeļu, ēdamkarote sviesta, malti melnie pipari, sarīvēta puse citrona miziņas, 100 g trekna skāba krējuma, buntīte krokoto pētersīļu, 2 ēdamkarotes rapšu eļļas cepšanai, 8 vārīta šķiņķa šķēles, 70 g rīvēta Ementāles siera.
Pagatavošana: sakuļ olas, pienu, 100 ml ūdens un pustējkaroti sāls. Pakāpeniski pievieno 180 g miltu un sakuļ viendabīgu mīklu. Atstāj, lai 20 minūšu nostāvas. Tikmēr nomazgā sparģeļus, apakšdaļu tiem nomizo. Sparģeļus liek verdošā sālsūdenī un vāra apmēram 6 minūtes. Caurdurī nokāš. Novārījumu ielej bļodā. Katlā izkausē sviestu, iesijā atlikušos miltus, viegli apcep, kamēr tie uzputo. Lēnām pielej apmēram 300 ml sparģeļu novārījuma un sakuļ, lai neveidojas kunkuļi. Uz lēnas uguns vāra 5 minūtes. Pievieno sāli, piparus, citrona miziņu. Noņem no uguns un iemaisa krējumu. Pētersīļus noskalo, nosusina, noplūc lapiņas un smalki sakapā. Iemaisa mērcē. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem Celsija. Pusi mērces iepilda sacepumu veidnē un nolīdzina. No mīklas pannā izcep 8 plānas pankūkas. Uz katras pankūkas uzliek pa šķiņķa šķēlei, dažiem sparģeļiem un saritina. Liek veidnē. Pārlej atlikušo mērci, pārkaisa sieru. Cep cepeškrāsnī 15 līdz 20 minūšu.
Kivi rulete
Sastāvdaļas: 3 olu baltumi, 150 g cukura, ēdamkarote pūdercukura, tējkarote kukurūzas miltu, 2 nomizoti, sagriezti šķēlēs kivi, 310 ml putukrējuma.
Pagatavošana: cepeškrāsni sakarsē līdz 180 grādiem Celsija. Plāti ietauko un izklāj cepampapīru. Saputo olas, pievieno cukuru un puto, kamēr maisījums sabiezē. Pievieno kukurūzas miltus, pūdercukuru un saputo. Var pievienot nedaudz etiķa. Mīklu izlej uz sagatavotās plāts un izlīdzina. Cep 20 minūšu, kamēr mīkla kļūst zeltaini brūna. Atdzesē uz plāts. Uzmanīgi noņem no plāts un novelk cepampapīru. Mīklas plātni pārziež ar putukrējumu un pārkaisa ar kivi gabaliņiem. Izveido no tās ruleti.