RECEPTE: Ne­aiz­stā­ja­mās olas

© Scanpix

Kas gan bū­tu ku­li­nā­ri­ja, ja ta­jā ne­bū­tu olu. Tās pa­da­ra ēdie­nu gai­sī­gu, iz­smal­ci­nā­tu, ie­bie­zi­na to, sa­sais­ta da­žā­dus pro­duk­tus, cit­reiz iz­ceļ pa­mat­pro­duk­tu gar­šas ni­an­ses, pa­šas ne­pel­nī­ti pa­lie­kot ma­lā.

Vis­tu olas pie­der pie pa­mat­pro­duk­tiem un pa­sau­lē ir vis­ie­cie­nī­tā­kās – tās vā­ra, ga­ta­vo vērš­aci, om­le­ti, sa­pu­to­tus un ne­sa­pu­to­tus olu bal­tu­mus, sa­kul­tus olu dzel­te­nu­mus iz­man­to kā pa­ma­tu mīk­lās, krē­mos un mēr­cēs. Ta­ču uz­tu­rā, pro­tams, var lie­tot arī zo­su, pī­ļu un pai­pa­lu olas.

Olas vien­mēr ir jā­uz­gla­bā le­dus­ska­pī, un, ja kād­reiz kā­da vā­rī­ta ola jā­uz­gla­bā līdz nā­ka­ma­jai die­nai, tad to no­teik­ti ne­va­jag likt bla­kām jē­lām olām, jo sa­lmo­nel­las, kas mēdz būt jē­lās olās, var no­kļūt uz vā­rī­ta­jām.

No­de­rī­gi!

* Olas bal­tu­mu vis­la­bāk at­da­līt no dzel­te­nu­ma, ja ola vēl ir auk­sta un tik­ko iz­ņem­ta no le­dus­skap­ja.

* Olas bal­tums ir stin­gri sa­pu­tots, ja, ap­grie­žot bļo­du ot­rā­di, tas ne­krīt lau­kā vai arī, ie­grie­žot ar na­zi, grie­zu­ma vie­ta ir skaid­ri re­dza­ma.

* Olas bal­tu­mu ne­var sa­pu­tot stin­grā­ku par stin­gru. Ja to pu­to par il­gu, tas sa­krī­tas un slik­tā­ka­jā ga­dī­ju­mā at­kal pār­vēr­šas caur­spī­dī­gā šķid­ru­mā.

* Pēc vā­rī­ša­nas olas no­ska­lo zem auk­sta ūdens strūk­las, lai va­rē­tu vieg­lāk no­lo­bīt. Tas, cik la­bi čau­ma­la no­lo­bī­sies, ir at­ka­rīgs no olas ve­cu­ma. Svai­gas olas ir grū­tāk no­lo­bīt ne­kā ve­cā­kas.

 

Re­cep­tes

Spar­ģe­ļu pan­kū­ku sa­ce­pums

Sa­stāv­da­ļas: 2 olas, 150 ml pie­na, sāls, 200 g mil­tu, ki­lo­grams za­ļo spar­ģe­ļu, ēdam­ka­ro­te svies­ta, mal­ti mel­nie pi­pa­ri, sa­rī­vē­ta pus­e cit­ro­na mi­zi­ņas, 100 g trek­na skā­ba krē­ju­ma, bun­tī­te kro­ko­to pē­ter­sī­ļu, 2 ēdam­ka­ro­tes rap­šu eļ­ļas cep­ša­nai, 8 vā­rī­ta šķiņ­ķa šķē­les, 70 g rī­vē­ta Emen­tā­les sie­ra.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: sa­kuļ olas, pie­nu, 100 ml ūdens un pus­tēj­ka­ro­ti sāls. Pa­kā­pe­nis­ki pie­vie­no 180 g mil­tu un sa­kuļ vien­da­bī­gu mīk­lu. At­stāj, lai 20 mi­nū­šu no­stā­vas. Tik­mēr no­maz­gā spar­ģe­ļus, apakš­da­ļu tiem no­mi­zo. Spar­ģe­ļus liek ver­do­šā sāls­ūde­nī un vā­ra ap­mē­ram 6 mi­nū­tes. Caur­du­rī no­kāš. No­vā­rī­ju­mu ie­lej bļo­dā. Kat­lā iz­kau­sē svies­tu, ie­si­jā at­li­ku­šos mil­tus, vieg­li ap­cep, ka­mēr tie uz­pu­to. Lē­nām pie­lej ap­mē­ram 300 ml spar­ģe­ļu no­vā­rī­ju­ma un sa­kuļ, lai ne­vei­do­jas kun­ku­ļi. Uz lē­nas uguns vā­ra 5 mi­nū­tes. Pie­vie­no sā­li, pi­pa­rus, cit­ro­na mi­zi­ņu. No­ņem no uguns un ie­mai­sa krē­ju­mu. Pē­ter­sī­ļus no­ska­lo, no­su­si­na, no­plūc la­pi­ņas un smal­ki sa­ka­pā. Ie­mai­sa mēr­cē. Ce­peš­krās­ni sa­kar­sē līdz 200 grā­diem Cel­si­ja. Pus­i mēr­ces ie­pil­da sa­ce­pu­mu veid­nē un no­lī­dzi­na. No mīk­las pan­nā iz­cep 8 plā­nas pan­kū­kas. Uz kat­ras pan­kū­kas uz­liek pa šķiņ­ķa šķē­lei, da­žiem spar­ģe­ļiem un sa­ri­ti­na. Liek veid­nē. Pār­lej at­li­ku­šo mēr­ci, pār­kai­sa sie­ru. Cep ce­peš­krās­nī 15 līdz 20 mi­nū­šu.

Ki­vi ru­le­te

Sa­stāv­da­ļas: 3 olu bal­tu­mi, 150 g cu­ku­ra, ēdam­ka­ro­te pū­der­cu­ku­ra, tēj­ka­ro­te ku­ku­rū­zas mil­tu, 2 no­mi­zo­ti, sa­griez­ti šķē­lēs ki­vi, 310 ml pu­tu­krē­ju­ma.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: ce­peš­krās­ni sa­kar­sē līdz 180 grā­diem Cel­si­ja. Plā­ti ie­tau­ko un iz­klāj ce­pam­pa­pī­ru. Sa­pu­to olas, pie­vie­no cu­ku­ru un pu­to, ka­mēr mai­sī­jums sa­bie­zē. Pie­vie­no ku­ku­rū­zas mil­tus, pū­der­cu­ku­ru un sa­pu­to. Var pie­vie­not ne­daudz eti­ķa. Mīk­lu iz­lej uz sa­ga­ta­vo­tās plāts un iz­lī­dzi­na. Cep 20 mi­nū­šu, ka­mēr mīk­la kļūst zel­tai­ni brū­na. At­dze­sē uz plāts. Uz­ma­nī­gi no­ņem no plāts un no­velk ce­pam­pa­pī­ru. Mīk­las plāt­ni pār­ziež ar pu­tu­krē­ju­mu un pār­kai­sa ar ki­vi ga­ba­li­ņiem. Iz­vei­do no tās ru­le­ti.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais