RECEPTE: Dien­vid­nie­ki ar zie­mas gar­šu

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Dau­dziem cit­rus­aug­ļiem vei­ka­los paš­laik ir gan pie­vil­cī­ga ce­na, gan iz­teik­ti pie­sā­ti­nā­ta gar­ša, tā­pēc vis­īs­tā­kais laiks sa­meis­ta­rot kā­du ek­so­tis­ku mar­me­lā­di vai dže­mu.

Četr­u cit­rus­aug­ļu mar­me­lā­de

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 sar­ka­nais greip­frūts

2 apel­sī­ni

2 cit­ro­ni

2 lai­mi

500 ml ūdens

1 kg ie­vā­rī­ju­ma cu­ku­ra

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: aug­ļus rū­pī­gi no­maz­gā. Plā­nā kār­ti­ņā no­griež mi­zu ār­ējo da­ļu, sa­griež to strē­me­lī­tēs, bet pa­šus aug­ļus at­brī­vo no mi­zu bal­tās da­ļas un sa­griež smal­kos ga­ba­li­ņos. Mi­zu strē­me­lī­tes un sa­griez­tos aug­ļus liek kat­li­ņā ko­pā ar ūde­ni, uz­liek vā­ku un uz lē­nas uguns vā­ra 10 mi­nū­šu. Pie­vie­no ie­vā­rī­ju­ma cu­ku­ru un mai­sot vā­ra trīs mi­nū­tes. No­smeļ pu­tas. Mar­me­lā­di pil­da sil­tās, tī­rās bur­kās, tās aiz­vā­ko un uz­gla­bā vē­sā vie­tā.

Cit­ro­nu krēms

SA­STĀV­DA­ĻAS:

200 ml svai­gi spies­tas cit­ro­nu su­las

3 olas

500 g ie­vā­rī­ju­ma cu­ku­ra

200 g svies­ta

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: no cit­ro­niem iz­spiež su­lu. Kat­li­ņā ar bie­zu di­be­nu liek olas, cu­ku­ru un cit­ro­na su­lu. Kat­li­ņu liek uz uguns un, ne­pār­trauk­ti mai­sot, vā­ra, līdz mai­sī­jums sāk sa­bie­zēt. Tur­pi­not mai­sīt, ma­ziem ga­ba­li­ņiem pie­vie­no svies­tu. Kat­li­ņu no­ņem no uguns, krē­mu caur sie­tu iz­kāš, lej kar­stās, ste­ri­lās bur­kās. Uz­gla­bā le­dus­ska­pī.

Greip­frū­tu – dzēr­ve­ņu ie­vā­rī­jums

SA­STĀV­DA­ĻAS:

4 lie­li sar­ka­nie greip­frū­ti

3 glā­zes dzēr­ve­ņu

3 glā­zes cu­ku­ra

1/2 glā­ze svai­gi spies­tas apel­sī­nu su­las

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: greip­frū­tus ar asu na­zi no­mi­zo, aug­ļu mīk­stu­mu sa­griež ne­lie­los ga­ba­li­ņos. Liek tos emal­jē­tā kat­li­ņā, ap­ber ar cu­ku­ru un uz dien­nak­ti at­stāj vē­sā vie­tā. Tad greip­frū­ta mīk­stu­mam pie­vie­no dzēr­ve­nes, pie­lej apel­sī­nu su­lu, liek uz lē­nas uguns un mai­sot kar­sē ap­tu­ve­ni 30 mi­nū­šu, līdz sa­sprāgst dzēr­ve­nes un ie­vā­rī­jums sāk bie­zēt. Kar­stu ie­vā­rī­ju­mu pil­da ie­priekš iz­kar­sē­tās ste­ri­lās bur­kās un aiz­vā­ko. Uz­gla­bā vē­sā vie­tā.