Daudziem citrusaugļiem veikalos pašlaik ir gan pievilcīga cena, gan izteikti piesātināta garša, tāpēc visīstākais laiks sameistarot kādu eksotisku marmelādi vai džemu.
Četru citrusaugļu marmelāde
SASTĀVDAĻAS:
1 sarkanais greipfrūts
2 apelsīni
2 citroni
2 laimi
500 ml ūdens
1 kg ievārījuma cukura
PAGATAVOŠANA: augļus rūpīgi nomazgā. Plānā kārtiņā nogriež mizu ārējo daļu, sagriež to strēmelītēs, bet pašus augļus atbrīvo no mizu baltās daļas un sagriež smalkos gabaliņos. Mizu strēmelītes un sagrieztos augļus liek katliņā kopā ar ūdeni, uzliek vāku un uz lēnas uguns vāra 10 minūšu. Pievieno ievārījuma cukuru un maisot vāra trīs minūtes. Nosmeļ putas. Marmelādi pilda siltās, tīrās burkās, tās aizvāko un uzglabā vēsā vietā.
Citronu krēms
SASTĀVDAĻAS:
200 ml svaigi spiestas citronu sulas
3 olas
500 g ievārījuma cukura
200 g sviesta
PAGATAVOŠANA: no citroniem izspiež sulu. Katliņā ar biezu dibenu liek olas, cukuru un citrona sulu. Katliņu liek uz uguns un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz maisījums sāk sabiezēt. Turpinot maisīt, maziem gabaliņiem pievieno sviestu. Katliņu noņem no uguns, krēmu caur sietu izkāš, lej karstās, sterilās burkās. Uzglabā ledusskapī.
Greipfrūtu – dzērveņu ievārījums
SASTĀVDAĻAS:
4 lieli sarkanie greipfrūti
3 glāzes dzērveņu
3 glāzes cukura
1/2 glāze svaigi spiestas apelsīnu sulas
PAGATAVOŠANA: greipfrūtus ar asu nazi nomizo, augļu mīkstumu sagriež nelielos gabaliņos. Liek tos emaljētā katliņā, apber ar cukuru un uz diennakti atstāj vēsā vietā. Tad greipfrūta mīkstumam pievieno dzērvenes, pielej apelsīnu sulu, liek uz lēnas uguns un maisot karsē aptuveni 30 minūšu, līdz sasprāgst dzērvenes un ievārījums sāk biezēt. Karstu ievārījumu pilda iepriekš izkarsētās sterilās burkās un aizvāko. Uzglabā vēsā vietā.