VESELĪBA: Labs sekss vī­rie­tim ir sva­rīgs

© Publicitātes foto

Vī­rie­tis, kurš ir ap­mie­ri­nāts ar dzī­ves in­tī­mo pus­i, ir par se­vi pār­lie­ci­nāts, po­zi­tī­vi no­ska­ņots, dzī­ves­prie­cīgs un ne­re­ti spēj vai­rāk sa­sniegt arī dar­bā. Vī­rie­tis vē­las gūt mak­si­mā­li pil­nī­gu sek­su­ālo bau­du un tā­du sniegt arī sa­vai par­tne­rei, ta­ču ga­dās, ka tu­vī­ba to­mēr ne­dod gai­dī­to ap­mie­ri­nā­ju­mu.

Pats stip­rā dzi­mu­ma pār­stā­vis bie­ži vien ne­vē­las at­zīt šo pro­blē­mu un par to ru­nāt, sāk iz­vai­rī­ties no sek­sa. Dažs ar­vien bie­žāk nak­šņo ār­pus mā­jas, aiz­bil­di­no­ties ar da­žā­dām da­rī­ša­nām vai jaun­iem va­ļas­prie­kiem, bet sie­vie­tei tik­mēr ro­das aiz­do­mas, ka mī­ļo­tā vī­rie­ša jū­tas ir at­sa­lu­šas vai arī vi­ņam uz­ra­du­sies kā­da ci­ta. No­tiek pa­kā­pe­nis­ka at­sve­ši­nā­ša­nās, un to ne­pa­līdz pār­va­rēt ne dār­gas dā­va­nas, ne Va­len­tīn­die­nas ro­zes.

Ja dzi­mum­dzī­ve ne­ap­mie­ri­na

Vī­rie­ši ne­re­ti par sva­rī­gā­ko vī­riš­ķī­bas rā­dī­tā­ju un sa­vas dzi­mum­spē­jas ap­lie­ci­nā­ju­mu uz­ska­ta erek­ci­ju. Pat vie­na vai di­vas ne­veik­smes gul­tā var ra­dīt pār­dzī­vo­ju­mus, bet, ja tā no­tiek re­gu­lā­ri, cieš gan pār­a at­tie­cī­bas, gan pa­star­pi­nā­ti – dau­dzas ci­tas vī­rie­ša dzī­ves jo­mas, ku­ras arī ie­tek­mē ne­ga­tī­vās emo­ci­jas, ne­piln­vēr­tī­bas un vai­nas sa­jū­ta, kas ne­re­ti pie­mek­lē vī­rie­šus, ku­riem ir erek­ci­jas pro­blē­mas.

Par erek­ti­lo dis­fun­kci­ju sauc pa­stā­vī­gu, vis­maz se­šus mē­ne­šus il­gu ne­spē­ju sa­sniegt un no­tu­rēt pie­tie­ka­mu erek­ci­ju, lai veik­tu dzi­mum­ak­tu. Vieg­la erek­ti­lā dis­fun­kci­ja ir tad, ja spē­ja sa­sniegt un sa­gla­bāt erek­ci­ju ir ne­daudz pa­vā­ji­nā­ta un vī­rie­tis ti­kai daž­kārt ir ne­ap­mie­ri­nāts ar sa­vām sek­su­āla­jām spē­jām. Vi­dē­jai erek­ti­lās dis­fun­kci­jas pa­kā­pei rak­stu­rī­ga mē­re­ni sa­ma­zi­nā­ta spē­ja sa­sniegt un sa­gla­bāt erek­ci­ju, bet sma­gas erek­ti­lās dis­fun­kci­jas ga­dī­ju­mā šī spē­ja ir bū­tis­ki sa­ma­zi­nā­ta, tā­pēc pa­ras­ti iz­rai­sa vī­rie­ša ne­ap­mie­ri­nā­tī­bu ar sa­vu sek­su­ālo dzī­vi. Vi­dē­ji po­pu­lā­ci­jā no erek­ti­lās dis­fun­kci­jas cieš līdz 20% vī­rie­šu. Jo lie­lāks ve­cums, jo bie­žā­kas ir šīs pro­blē­mas iz­paus­mes. Arī da­bas li­kums no­sa­ka: sā­kot no 35–40 ga­du ve­cu­ma, vī­rie­ša or­ga­nis­mā no­tiek tes­tos­te­ro­na lī­me­ņa pa­ze­mi­nā­ša­nās, līdz ar ga­diem erek­ci­ja vairs nav tik spē­cī­ga un tās sa­snieg­ša­nai ne­pie­cie­šams il­gāks laiks. To­mēr tiem vī­rie­šiem, ku­riem ir la­ba ve­se­lī­ba un ak­tīvs dzī­ves­veids, šis pro­cess no­tiek pa­kā­pe­nis­ki un ne­ra­da pro­blē­mas.

At­klā­tī­ba pret se­vi

Sa­sto­po­ties ar erek­ci­jas pro­blē­mām, vī­rie­ši cen­šas tām at­rast, vi­ņup­rāt, pie­ņe­ma­mu iz­skaid­ro­ju­mu: bi­ja grū­ta die­na, es­mu no­gu­ris, pie vis­a vai­nī­ga sie­va, ku­ra ma­ni vien­mēr kri­ti­zē... Ja dzi­mum­ak­ta ne­iz­do­ša­nās ir ti­kai epi­zo­dis­ka, tai pa­ma­tā pa­tie­šām var būt mi­nē­tie ie­mes­li, bet, ja tas no­tiek pa­stā­vī­gi, lie­ta nav tik vien­kār­ša. Pro­blē­ma ir jā­at­zīst un jā­mek­lē ri­si­nā­jums. Da­ži iz­vē­las des­truk­tī­vu ce­ļu un sāk lie­tot al­ko­ho­lu vai mē­ģi­na bie­ži mai­nīt sek­sa par­tne­res, ce­rot at­rast kā­du, ar ku­ru ne­būs jā­pie­dzī­vo ne­veik­sme. Vis­pa­rei­zāk gan bū­tu do­ties pie ģi­me­nes ār­sta, lai pirm­ām kār­tām pār­lie­ci­nā­tos, vai slik­tā erek­ci­jas kva­li­tā­te nav sais­tī­ta ar kā­dām vis­pā­rē­jās ve­se­lī­bas pro­blē­mām, kas pra­sa at­tie­cī­gu ār­stē­ša­nu. Erek­ci­jas kva­li­tā­ti ne­vē­la­mi ie­spai­do pa­aug­sti­nāts asins­spie­diens, cu­ku­ra di­abēts, ap­tau­ko­ša­nās, da­žā­das nei­ro­lo­ģis­kas sli­mī­bas, kas bie­ži sais­tī­tas ar mu­gur­kau­la trau­mu se­kām. Pro­blē­mas var ras­ties arī pēc ķi­rur­ģis­kām ope­rā­ci­jām ma­zā ie­gur­ņa ap­vi­dū. Zi­nā­mu da­ļu no erek­ti­lās dis­fun­kci­jas ga­dī­ju­miem iz­rai­sa zā­les, kas jā­lie­to, pie­mē­ram, augst­a asins­spie­die­na, sirds sli­mī­bu, kuņ­ģa čū­las vai de­pre­si­jas ār­stē­ša­nai. Lai gan šo­dien erek­ti­lo dis­fun­kci­ju re­tāk ne­kā ag­rāk pie­skai­ta pie pro­blē­mām, ku­ras «sā­kas gal­vā», at­se­viš­ķos gai­dī­ju­mos tās cē­lo­ņi ir psiho­gē­ni, un tad pa­lī­dzēt var kva­li­fi­cēts psiho­te­ra­peits. Vi­sai bū­tis­ka lo­ma ir arī par­tne­res at­tiek­smei. Sie­vie­tei ne­va­ja­dzē­tu vī­rie­ti vai­not un ap­sū­dzēt, bet gan sniegt at­bal­stu un sa­prat­ni; tie­ši vi­ņa var pa­mu­di­nāt vī­rie­ti mek­lēt spe­ci­ālis­tu pa­lī­dzī­bu. Ļo­ti bie­ži erek­ti­lās dis­fun­kci­jas cē­lo­nis ir asins­va­du iz­mai­ņas, ku­ras no­tiek cil­vē­ka or­ga­nis­mā līdz ar ga­diem un ku­ras vei­ci­na arī da­žā­di dzī­ves­vei­da fak­to­ri.

La­bā­ka asins­ri­te – la­bāks sekss

Pē­tot da­žā­dus no da­bas vie­lām ie­gū­tus lī­dzek­ļus, ku­ri va­rē­tu kal­pot vī­rie­šu sek­su­ālās ap­mie­ri­nā­tī­bas pa­aug­sti­nā­ša­nai un erek­ci­jas kva­li­tā­tes uz­tu­rē­ša­nai, zi­nāt­nie­ku uz­ma­nī­bas lo­kā no­nā­ku­si amino­skā­be L – ar­gi­nīns un Fran­ci­jā augo­šo pie­jū­ras prie­žu mi­zu eks­trakts pik­no­ge­nols, kas sa­tur bio­lo­ģis­ki ak­tī­vas vie­las – fla­vo­no­īdus. Kā­dā pirms vai­rā­kiem ga­diem veik­tā pē­tī­ju­mā pie­da­lī­jās 50 vī­rie­šu ar vieg­las un vi­dē­jas pa­kā­pes erek­ti­lo dis­fun­kci­ju. Vie­na pē­tī­ju­ma da­līb­nie­ku gru­pa sa­ņē­ma pik­no­ge­no­la un L – ar­gi­nī­na kom­plek­su, bet ot­ra – pla­ce­bo (iden­tis­ka iz­ska­ta tab­le­tes, kas sa­tur ne­ak­tī­vas vie­las). Pēc mē­ne­ša pirm­ās gru­pas vī­rie­šiem kļu­va vieg­lāk sa­sniegt un uz­tu­rēt erek­ci­ju, vi­ņi sā­ka mī­lē­ties div­reiz bie­žāk, tur­klāt šiem vī­rie­šiem nor­ma­li­zē­jās arī asins­spie­diens un ho­les­te­rī­na lī­me­nis. Jau ie­priekš bi­ja zi­nāms, ka gan L – ar­gi­nīns, gan pik­no­ge­nols pa­lie­li­na slā­pek­ļa ok­sī­da (NO) kon­cen­trā­ci­ju or­ga­nis­mā. NO at­slā­bi­na asins­va­dus un uz­la­bo asins­ri­ti. Pē­tī­ju­mos at­klā­jās, ka L – ar­gi­nī­na un pik­no­ge­no­la kom­bi­nā­ci­ja ir ie­vē­ro­ja­mi efek­tī­vā­ka ne­kā katrs no šiem kom­po­nen­tiem at­se­viš­ķi. Tā lab­vē­lī­gi ie­dar­bo­jas ne ti­kai uz ma­zā ie­gur­ņa or­gā­niem, bet uz vi­su or­ga­nis­mu ko­pu­mā. Šai da­bas vie­lu kom­bi­nā­ci­jai nav no­vē­ro­tas bla­kus­pa­rā­dī­bas, kā arī ne­vē­la­ma mij­ie­dar­bī­ba ar zā­lēm, ku­ras lie­to sli­mī­bu ār­stē­ša­nai. Šāds pro­dukts ir drošs arī tiem vī­rie­šiem, ku­riem ārsts no­zī­mē­jis re­cep­šu me­di­ka­men­tus erek­ti­lās dis­fun­kci­jas ār­stē­ša­nai. Lai sāk­tu just L – ar­gi­nī­na un pik­no­ge­no­la kom­bi­nā­ci­jas lab­vē­lī­go efek­tu, jā­sa­sniedz zi­nāms pie­sā­ti­nā­ju­ma lī­me­nis, tā­pēc tā jā­lie­to kur­sa vei­dā.

Ik­die­nas pa­ra­du­mi, kas pa­slik­ti­na sek­sa kva­li­tā­ti:

* re­gu­lā­ra pār­strā­dā­ša­nās

* stress

* fi­zis­kās ak­ti­vi­tā­tes trū­kums

* ha­otisks die­nas re­žīms un ne­pie­tie­kams nakts­miers

* sē­došs darbs un sē­došs dzī­ves­veids, kas pa­stā­vī­gi ap­grū­ti­na ma­zā ie­gur­ņa asins­ri­ti

* smē­ķē­ša­na

* pār­mē­rī­ga al­ko­ho­la lie­to­ša­na

* ne­ra­ci­onāls, ne­ve­se­līgs, ka­lo­ri­jām pār­ba­gāts uz­turs

Svarīgākais