Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

PRAKTISKS PADOMS: Put­nu ēdien­kar­te zie­mā

© Diānas Jansones privātais albums

Iz­rā­dās, put­nu ba­ro­ša­na zie­mā pra­sa daudz lie­lā­kas rū­pes un at­bil­dī­bu, ne­kā sā­ku­mā va­rē­tu šķist, jo pat vie­nas ēdien­rei­zes iz­trūk­ša­na spār­no­ta­jiem drau­giem var iz­rā­dī­ties nā­vē­jo­ša. Lat­vi­jas Uni­ver­si­tā­tes Bio­lo­ģi­jas fa­kul­tā­tes 2. kur­sa stu­den­te un da­bas aiz­stā­ve Di­āna Jan­so­ne at­klāj, kā ātr­i un vieg­li iz­ga­ta­vot ori­ģi­nā­las ba­ro­ta­vas, kas ne ti­kai ie­prie­ci­nās put­nus, bet arī iz­krāš­ņos pa­gal­mu. Ņem vē­rā arī prak­tis­kus ie­tei­ku­mus, kas ļaus da­žā­dot put­nu ēdien­kar­ti!

DI­ĀNA IE­SA­KA

1. Ja sāk ba­rot, tad da­ra to līdz pa­va­sa­rim, kad at­kal kļūst sil­ti un put­ni nav ie­in­te­re­sē­ti cie­mo­ties ba­ro­ta­vās.

2. Rū­pī­gi jā­ap­sver, ko likt ba­ro­ta­vā. Ka­te­go­ris­ki aiz­liegts ba­rot put­nus ar sā­lī­tām sau­les­pu­ķu sēk­lām, sā­lī­tu spe­ķi un jeb­ko ci­tu, kas ir sā­līts – tas var beig­ties le­tā­li.

3.Ba­ro­ta­va jā­tī­ra vis­maz rei­zi di­vās ne­dē­ļās, lai ne­iz­pla­tī­tos sli­mī­bas.

Ātr­ā ba­ro­ta­va uz tu­ale­tes pa­pī­ra rul­lī­ša

NE­PIE­CIE­ŠAMS: šķē­res, li­ne­āls, ko­ka za­riņš (jau no­kri­tis no ko­ka), stiep­le, kāds in­stru­ments, ar ko iz­durt cau­ru­mus, tu­ale­tes pa­pī­ra ruļ­ļa kar­to­na vi­diņš, diegs vai len­te de­ko­rā­ci­jai, kau­sē­ti cū­ku tau­ki un pa­ša sa­ga­ta­vots sēk­lu mai­sī­jums.

DAR­BA GAI­TA:

1.  Vis­pirms rul­lī­ša augš­da­ļā un apakš­da­ļā iz­griež cau­ru­mus – apakš­da­ļā za­ri­ņam, uz kā put­niem pa­kāp­ties, bet augš­da­ļā stiep­lei, ar ko ba­ro­ta­vu pa­ka­ri­nāt. Iz­durt cau­ru­mus vie­nā augs­tu­mā pa­lī­dzēs li­ne­āls.

2.  Iz­ver va­ja­dzī­gā lie­lu­ma stiep­li caur ie­priekš iz­vei­do­ta­jiem cau­ru­miem, ap­tin stiep­li ar die­gu, lai dro­šāk un skais­tāk.

3.  Tu­rot to­po­šo ba­ro­ta­vu aiz stiep­les, ap­smē­rē rul­lī­ti ar kau­sē­tiem cū­ku tau­kiem un ap­ber to ar sa­ga­ta­vo­tu sēk­lu mai­sī­ju­mu pēc pa­ša iz­vē­les.

4.  Iz­bāž ko­ci­ņu caur ie­priekš sa­ga­ta­vo­ta­jiem cau­ru­miem rul­lī­ša apakš­ā.

5.  Pie­sien len­tī­ti, lai skais­tāk, un ie­ka­bi­na kā­dā dro­šā, ci­tiem zvē­riem ne­pie­eja­mā vie­tā.

ŅEM VĒ­RĀ! Di­āna no­vē­ro­ju­si, ka šā­da ba­ro­ta­va kal­po vien vie­nu die­nu, jo put­nē­ni ātr­i vi­su ap­ēdot.

 

Kā­rums put­niem

NE­PIE­CIE­ŠAMS: iz­lie­to­ta kon­ser­vu bun­dža, stiep­le, kaut kas ass, ar ko iz­urbt cau­ru­mu (pie­mē­ram, vecs kon­ser­vu at­tai­sā­mais), diegs un mež­ģī­ņu len­te de­ko­rā­ci­jai, kau­sē­ti cū­ku tau­ki, kas sa­jauk­ti ar sēk­lu mai­sī­ju­mu.

DAR­BA GAI­TA:

1.  Kon­ser­vu bun­džas sā­na ma­lā iz­dur cau­ru­mu.

2.  Ie­ver iz­dur­ta­jā cau­ru­mā stiep­li un iz­vei­do cil­pi­ņu ga­lā.

3.  Stiep­lei ap­tin die­gu, lai vi­zu­āli iz­ska­tī­tos la­bāk, kā arī ne­bū­tu aso stiep­les ga­lu, ar ku­riem put­ni va­rē­tu sa­vai­no­ties.

4.  Kon­ser­vu bun­džā pa­ga­ta­vo ba­rī­bu, sa­jau­cot kau­sē­tu cū­ku tau­ku un sēk­lu mai­sī­ju­mu pēc pa­ša iz­vē­les (ša­jā ba­ro­ta­vā Di­āna iz­vē­lē­ju­sies sa­jaukt grū­bas, auzu pār­slas un lo­bī­tas sau­les­pu­ķu sēk­las). Pie­pil­dī­to bun­džu ie­liek auk­stu­mā, lai tau­ki at­dziest un ma­sa la­bi tu­ras ko­pā.

5.  Kad ba­rī­ba sa­cie­tē­ju­si, iz­de­ko­rē kā­ru­mu ar mež­ģī­ņu len­tī­ti, at­rod pie­mē­ro­tu vie­tu un pa­kar.

ŅEM VĒ­RĀ! Šis kā­rums put­niem gar­šos maz­liet vai­rāk ne­kā vien­kār­ši iz­bēr­tas sēk­li­ņas un uz­tur­vēr­tī­bas zi­ņā būs ba­gā­tī­gāks naš­ķis.

Ba­ro­ta­va pie­na pa­kā

NE­PIE­CIE­ŠAMS: iz­lie­to­ta pie­na pa­ka, pa­pī­ra na­zis, li­ne­āls, zī­mu­lis, za­riņš, kar­stā lī­me, diegs, len­te un zī­les de­ko­rā­ci­jai, sēk­lu mai­sī­jums.

DAR­BA GAI­TA:

1.  Iz­ga­ta­vo tra­fa­re­tu lo­dzi­ņu for­mai.

2.  Sa­ga­ta­vo­to tra­fa­re­tu uz­liek uz pie­na pa­kas ma­lām un ap­zī­mē ap­kārt (tā iz­da­ra ar 3 ma­lām), pēc tam iz­griež ar pa­pī­ra na­zi. La­bāk iz­vē­lē­ties for­mu, kas nav ar asiem ro­bai­niem stū­riem, lai put­ni ne­sa­vai­no­tos.

3.  Ma­las, kas iz­vei­do­jas asas, ap­tin ar die­gu, pa­nā­kot arī la­bā­ku vi­zu­ālo efek­tu.

4.  Kor­ķī iz­dur cau­ru­mu, caur to iz­ver stiep­li, ku­rai kor­ķa iekš­pu­sē sa­sien mez­gli­ņu. Ap­tin stiep­li un kor­ķi ar die­gu.

5.  Pu­de­les apakš­ā no­mē­ra at­tā­lu­mu no apakš­as un di­vās pre­tē­jās ma­lās iz­dur cau­ru­mus, kas pa­re­dzē­ti za­ra ie­vie­to­ša­nai. Za­ru no­tin ar die­gu un ie­vie­to ie­priekš iz­griez­ta­jos cau­ru­mos.

6.  De­ko­rē pu­de­li ar zī­lēm un sa­ber tās apakš­ā sēk­lu mai­sī­ju­mu.

7.  At­rod pie­mē­ro­tu vie­tu un ar stiep­les pa­lī­dzī­bu ie­stip­ri­na ba­ro­ta­vu ko­kā.

AR KO UN KĀ BA­ROT?

  • Zī­lī­tes ļo­ti lab­prāt ēd ne ti­kai tau­kus, svies­tu un mar­ga­rī­nu, bet arī da­žā­das sēk­las (sau­les­pu­ķu sēk­las, ka­ņe­pes u. c.).
  • Spe­ķi un tau­kus lab­prāt ēd arī dze­ņi un dzil­nī­ši.
  • Ci­tiem put­niem vis­la­bāk pie­dā­vāt da­žā­das sēk­las un grau­dus – sau­les­pu­ķu sēk­las, auzu pār­slas, ka­ņe­pes, lin­sēk­las, kā arī mie­žu put­rai­mus, grū­bas, pro­su, pat no­vā­rī­tus zir­ņus un pu­pas.
  • Kā ne tik piln­vēr­tī­ga ba­rī­ba mi­na­ma sa­smal­ci­nā­ta bal­tmai­ze.
  • Sau­sa­jai ba­rī­bai (pie­mē­ram, auzu pār­slām) ie­tei­cams pie­vie­not tauk­vie­las (sau­les­pu­ķu eļ­ļu, mar­ga­rī­nu), kas ne­ļauj ba­rī­bai sa­salt un pa­da­ra to ba­ro­jo­šā­ku.
  • Ba­ro­ta­vai jā­būt tā­dai, lai put­ni va­rē­tu vieg­li pie­kļūt ba­rī­bai, lai ba­rī­ba ne­ap­snig­tu un lai ba­rī­bas re­sur­si bū­tu vieg­li at­jau­no­ja­mi.
  • Spe­ķi var pie­nag­lot vai pa­kārt stiep­lē pie pa­lo­dzes vai ko­ka za­ra. Var arī uz pan­nas sau­les­pu­ķu eļ­ļā iz­kar­sēt bal­tmai­zes ga­ba­lus un uz­spraust tos uz ko­ku za­riem; eļ­ļa put­niem ne­kai­tē, tur­klāt ne­ļauj mai­zei sa­salt.
  • Vis­vien­kār­šāk put­nus var pie­ba­rot, iz­kai­sot ba­rī­bu uz ze­mes no snie­ga at­tī­rī­tā lau­ku­mā kā­da ko­ka vai krū­ma aiz­vē­jā. Šā­du ba­ro­ša­nās vie­tu lab­prāt ap­mek­lēs lauk­ir­bes, dzel­te­nās stēr­stes, zaļ­žu­bī­tes un mel­nie me­žas­traz­di.

Avots: www.lob.lv