VESELĪBA: Ziema pārbauda organisma pretošanās spējas

© F64

Nereti tieši februāris un marts mums parāda, vai esam labi sagatavojušies ziemai. Var jau izplaucēt vāzē pūpolzarus, audzēt uz palodzes lociņus un izlikties, ka pienācis pavasaris, bet organismu tik vienkārši neapmānīsi – ja tas savas rezerves būs izsmēlis, tad kādā brīdī nespēs atvairīt visuresošos elpceļu vīrusus un saaukstēšanās vai pat gripa būs klāt kā likts.

Nav iespējams paredzēt ne vīrusu uzvedību, ne visus dabas untumus, kas vēl sekos, pirms atnāks pavasaris, tāpēc dzīvosim prātīgi.

Ja sākas iesnas

Negaidiet, vai iesnas nepāries pašas no sevis. Jo agrāk sāksiet ārstēties, jo vieglāk būs izārstēties. Pirmajā dienā no iesnām varbūt izdosies atbrīvoties ar siltām kāju vannām, siltu upeņu vai aveņu tēju un citiem vienkāršiem līdzekļiem. Tā jūs arī dosiet organismam iespēju krāt pieredzi, dabiskā ceļā izslimojot vīrusu infekciju un izveidot pret to imunitāti. Nevajag sagaidīt, kad iesnas pieņemsies spēkā, lai pēc tam lielā daudzumā lietotu deguna pilienus un pat temperatūru pazeminošus līdzekļus.

Dzīvesveidam ir nozīme

Lai gan runas par dienas režīmu, pietiekamu fizisko slodzi un gana ilgu naktsmieru ierasts laist gar ausīm, ņemiet vērā – tas viss ir tiesa. Izjaucot dabīgo miega ritmu, organisms nevar pilnvērtīgi atpūsties un cieš arī imunitāte. Pirms izdomāt īpašus pasākumus, lai stiprinātu un norūdītu savu organismu, paskatieties, vai viss ir kārtībā ar šīm elementārajām lietām.

Saprātīgi ēšanas paradumi

Tie ietver sevī regulāras ēdienreizes un sabalansētu uzturu. Tas nenozīmē, ka viss jāizsver līdz gramam un jāietur maltītes stingri pēc pulksteņa – tā būtu sevis mocīšana. Bet tikpat liela mocība ir staigāt visu dienu neēdušam, lai vakarā pārēstos. Jo produkti ir vienkāršāk pagatavoti un svaigāki, jo tie ir veselīgāki. Sekojiet arī šķidruma patēriņam, tomēr atturoties no pārspīlējumiem.

Antioksidanti

Jautājums par antioksidantiem šodien ir visai aktuāls, tā nav vienkārši modes lieta. Antioksidanti ir dažādas vielas – vitamīni, minerālvielas, fermenti, kas palīdz pasargāt organismu no brīvo radikāļu kaitīgās iedarbības. Brīvie radikāļi ir aktīvi atomi vai atomu grupas, kas bojā šūnas, veicina organisma priekšlaicīgu novecošanos, stimulē deģeneratīvas slimības, vājina imunitāti, pat veicina audzēju šūnu veidošanos. Antioksidanti spēj šīs agresīvās vielas – brīvos radikāļus – saistīt un padarīt mazaktīvus, tādējādi aizkavējot nevēlamos procesus. Brīvie radikāļi organismā var uzkrāties ultravioletā starojuma un apkārtējās vides piesārņojuma, piemēram, izplūdes gāzu, cigarešu dūmu ietekmē. Nelabvēlīgos procesus veicina arī stress, nepilnvērtīgs uzturs un neveselīgs dzīvesveids kopumā. Antioksidanti atrodami daudzos pārtikas produktos, jo sevišķi svaigos augļos, dārzeņos, diedzētos graudos, kā arī speciālos uztura bagātinātājos.

C vitamīns

Šajā sezonā, kad cits ar citu «dalāmies» savos vīrusos darbā, skolā vai sabiedriskajā transportā, regulāri jāseko, lai organismam netrūktu C vitamīna. Tas ir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem. Mazina skābekļa radikāļu toksisko ietekmi, palīdz cīnīties pret oksidatīvo stresu – situāciju, kad brīvo radikāļu ir vairāk nekā antioksidantu un līdz ar to draud attīstīties sirds un asinsvadu slimības, paaugstināts asinsspiediens, hroniskas iekaisuma slimības. C vitamīns palielina kapilāru caurlaidību un mobilizē organismu cīņai ar slimībām.

Ehinācija

Tās dzimtene ir Ziemeļamerikas austrumdaļa, kur tā savulaik auga savvaļā, bet vēlāk izvērtās par kultūraugu. Jau ilgi pirms eiropiešu ierašanās Amerikā indiāņi lietoja ehināciju, lai pasargātu sevi no saaukstēšanās, arī dažādu ādas slimību un ievainojumu ārstēšanai. Ehinācija, Amerikā saukta arī par čiekurpuķi, ir daudzgadīgs augs, kas turklāt skaisti zied, tāpēc nereti sastopams dārzos un apstādījumos. Citi vāra ehinācijas tēju, citi lieto produktus, kas iegūti no dažādām auga daļām.

Tikai mieru

Spriedze jebkurā gadījumā grauj organisma pretestības spējas, uz stresa fona slimības attīstās veiksmīgāk. Tāpēc nepieciešams stresa menedžments – nedrīkst ļaut savam organismam uztraukties par visu. Ja tu pats esi mierīgs un pašpietiekams, tad arī saviem tuvākajiem cilvēkiem vari sniegt mīlestību un drošības izjūtu, un jūs visi spēsiet labāk pretoties dzīves grūtībām, tai skaitā – vīrusiem.

Nopietns plāns: norūdīšanās

Norūdīšanās ir pakāpenisks, sistemātisks asinsrites un nervu sistēmas treniņš, kuru no fizioloģijas viedokļa vislabāk ir uzsākt vasarā. Pašreizējā gadalaikā piesardzīgi var praktizēt norīvēšanos ar mitru dvieli, ko sākumā samērcē viegli siltā, bet ar katru nākamo reizi arvien aukstākā ūdenī, pēc tam var pāriet uz 1–2 minūtes ilgu visa ķermeņa vai tikai kāju aplaistīšanu ar ūdeni, kura temperatūru pakāpeniski samazina no 34 līdz 20 grādiem. Tas palīdz nostiprināt deguna, rīkles un bronhu gļotādas aizsargspējas. Noderēs arī kakla skalošana ar vēsu ūdeni un saldējuma ēšana. Ja līdzekļi atļauj, var apmeklēt ūdens procedūras medicīnas centros. Neko no tā visa nedrīkst darīt, ja cilvēks ir saaukstējies vai nav pilnīgi atlabis pēc slimības. Tikai tad, ja cilvēks ir apguvis un sekmīgi lieto norūdīšanās pamatmetodes, viņš var sākt domāt par ziemas aukstumprocedūrām, sākot no ierīvēšanās ar sniegu līdz ziemas peldēšanai. Norūdīšanās procedūru intensitāte un ilgums ir jāpalielina ļoti pakāpeniski. Efektīvas ir kontrastprocedūras, kur pārmaiņus izmanto siltu un aukstu ūdeni, piemēram, aplaistoties vai dušojoties. Jāsāk ar siltumu un jābeidz ar aukstumu, pakāpeniski palielinot temperatūras starpību. Norūdīšanās procedūra, kur izmanto aukstu ūdeni, ir efektīva, ja āda pēc tās kļūst sārta. Ja tas nenotiek, palielina procedūras ilgumu. To pārtrauc, kad cilvēks jūtas nedaudz nosalis. Norūdīšanos ieteicams apvienot ar vispārējās fiziskās sagatavotības stiprināšanu un veselīga dzīvesveida principu ievērošanu.

Noderīgi!

• Uztura bagātinātājus ir drošāk pirkt aptiekā, jo tur aptiekārs var palīdzēt izvērtēt konkrētā preparāta sastāvu un atbildēt uz neskaidrajiem jautājumiem.

• Rēķinot produktu cenu, ir vērts rūpīgi izpētīt informāciju uz iesaiņojuma. Nereti ražotāji mēdz norādīt darbīgo vielu saturu nevis vienā tabletē, bet gan dienai paredzētajā devā, kurā ir divas, trīs, reizēm pat sešas tabletes.

• Ieteicams izvēlēties tādu ražotāju produkciju, kuram jūs uzticaties.

• Vislabāk izvēlēties nevis vitamīnu un minerālvielu kompleksu «vispār», bet tādu, kas speciāli veidots konkrētam mērķim, piemēram, dabiskās imunitātes stiprināšanai.

• Nevajag vitamīnus lietot bez pārtraukuma, kā arī pārsniegt norādītās devas.

• Vitamīnu un citu bioloģiski aktīvu vielu podukti jālieto ēšanas laikā vai tūlīt pēc ēšanas, jo tie vislabāk uzsūcas organismā kopā ar barību. Savukārt tukšā dūšā tie labi neuzsūcas un var pat radīt kuņģa kairinājumu.