UZTURS: Kas ir atslodzes diena un ar ko sākt?

© publicitātes

Tie, ku­ri ik pa lai­kam rī­ko at­slo­dzes die­nas, zi­na, ka šā­du die­nu mēr­ķis ir pa­lī­dzēt sa­gla­bāt la­bu fi­gū­ru, ve­se­lī­bu, uz­la­bot ga­ra­stā­vok­li un paš­sa­jū­tu. Ide­ālais va­ri­ants ir tās ie­vē­rot rei­zi ne­dē­ļā vai di­vas.

Efek­tī­vas at­slo­dzes die­nas ir pie­mē­ro­tas ne ti­kai tiem, ku­ri vē­las no­tie­vēt, bet arī tiem, ku­ri ir ap­mie­ri­nā­ti ar sa­vu sva­ru. At­slo­dzes die­na dod ie­spē­ju or­ga­nis­mam ne­daudz at­pūs­ties un at­tī­rī­ties. Tiem, ku­ri no­lē­mu­ši iz­mē­ģi­nāt at­slo­dzes die­nas, sā­ku­mā būs grū­ti pie­lā­go­ties pie jaun­as ēdien­kar­tes, jo or­ga­nisms ir pie­ra­dis uz­ņemt no­teik­tu ka­lo­ri­ju dau­dzu­mu dien­nak­tī, bet, pa­tei­co­ties at­slo­dzes die­nām, tā sa­ma­zi­nā­sies di­vas vai četr­as rei­zes. Lai tas veik­smī­gi iz­do­tos, jā­ņem vē­rā vai­rā­ki ie­tei­ku­mi. Pirm­kārt, at­slo­dzes die­nās nav ie­tei­cams veikt fi­zis­ku slo­dzi, jo or­ga­nis­mam pil­nī­bā ir jā­at­pū­šas; otr­kārt, jā­cen­šas ša­jās die­nās se­vi no­dar­bi­nāt ar dar­biem, lai do­mas par ēša­nu bū­tu maz­sva­rī­gas, lai gan tas ne­no­zī­mē, ka ēdien­rei­zi va­rē­tu iz­laist. Treš­kārt, ēdien­rei­zes jā­sa­da­la pa 3–5 rei­zēm, ku­rās jā­uz­ņem ve­se­lī­ga pār­ti­ka. Ja ne­pār­va­ra­ma vēl­me kaut ko uz­kost sa­gla­bā­jas ilg­sto­ši, ie­tei­cams ie­dzert ke­fī­ru. Tas ir pie­ļau­jams jeb­ku­rā at­slo­dzes die­nā. Jā­at­ce­ras, ka ēdie­na ap­joms at­ka­rīgs arī no cil­vē­ka sva­ra un no tā, cik daudz ener­ģi­jas viņš pa­tē­rē. At­slo­dzes die­nām ir daudz ko­pī­ga – ie­ro­be­žots ka­lo­ri­ju dau­dzums, ie­ro­be­žots lie­to­ja­mo pro­duk­tu sa­raksts un ci­ti, var iz­man­tot sev ie­mī­ļo­tus un pie­mē­ro­tus pro­duk­tus – ke­fī­ru, ar­bū­zu, gri­ķus, rī­sus, ābo­lus, jo­gur­tu, gur­ķus un ci­tus.  

No­de­rī­gi!

* Sva­rī­gi, lai at­slo­dzes die­na sa­gā­dā­tu prie­ku, tā­pēc ie­tei­kums to or­ga­ni­zēt ti­kai tad, kad pa­šam ir vē­lē­ša­nās. Emo­ci­onā­la­jam no­ska­ņo­ju­mam ir lie­la no­zī­me, jo bū­tis­ki ir ap­zi­nā­ties, ka at­slo­dzes die­na ir liet­de­rī­ga.

* At­slo­dzes die­nā nav ie­tei­cams iz­man­tot ga­ļu vai olas, jo tas ir smags ēdiens, kas ne­dos at­tī­rī­ša­nos, bet pa­pil­du šlak­vie­las.

* Pē­dē­jai ēdien­rei­zei pirms at­slo­dzes die­nas un pir­ma­jai pēc tās jā­būt vien­kār­šai un kuņ­ģi ne­ap­grū­ti­no­šai. Ide­āls va­ri­ants– dār­ze­ņu sa­lā­ti, ku­rus var pa­pil­di­nāt ar sie­ra šķē­li. 

* At­slo­dzes die­nu var or­ga­ni­zēt no rī­ta līdz nā­ka­ma­jam rī­tam vai no va­ka­ra līdz va­ka­ram – kā kat­ram vis­la­bāk pa­tīk.

Re­cep­tes 

Ābo­lu at­slo­dzes die­na 

Jā­sa­ga­ta­vo 1,5 kg ābo­lu, jā­sa­rī­vē uz smal­kas rī­ves un pēc kat­rām trīs stun­dām var ap­ēst 300 g. Ābo­lu at­slo­dzes die­nā var dzert tik daudz šķid­ru­ma, cik ir vē­lē­ša­nās. Var arī ņemt līdz 2 kg skā­bu ābo­lu ar mi­zu, da­ļu ābo­lu var iz­cept, pie­mē­ram, treš­da­ļu. Cep­tos ābo­los pa­lie­li­nās pek­tī­na dau­dzums, kas lie­lis­ki iz­va­da šlak­vie­las un ho­les­te­rī­nu. Ābo­lus sa­da­la 5– 6 ēdien­rei­zēm.       

Ba­n

ā­nu at­slo­dzes die­na 

Ba­nā­nu at­slo­dzes die­nā ne­pie­cie­šams die­nas lai­kā ap­ēst ki­lo­gra­mu ba­nā­nu un iz­dzert ne ma­zāk par vie­nu lit­ru šķid­ru­ma – su­lu, tē­ju vai kom­po­tu bez cu­ku­ra.

Jo­gur­ta at­slo­dzes die­na

Pēc kat­ras stun­das var ap­ēst vie­nu da­bis­ku bio­jo­gur­tu, pie­mē­ram, 25 pro­cen­tu, bez cu­ku­ra un pie­de­vām, ta­ču ne vai­rāk kā 10 ie­pa­ko­ju­mus.

Gur­ķu at­slo­dzes die­na

Četr­ās līdz pie­cas ēdien­rei­zēs var ap­ēst 1,5 kg svai­gu gur­ķu. 

Biez­pie­na un ke­fī­ra at­slo­dzes die­na 

Va­ja­dzīgs 400 g biez­pie­na un litrs ne­trek­na ke­fī­ra. Sa­da­la biez­pie­nu 4 ēdien­rei­zēm, uz­dzer ke­fī­ru. Cu­ku­ru pie­vie­not ne­drīkst. Cu­ku­ra vie­tā var pie­vie­not kli­jas pa 1–2 tēj­ka­ro­tēm uz por­ci­ju. Tās sā­ku­mā ap­lej ar vā­ro­šu ūde­ni, at­stāj pus­stun­du, pēc tam no­lej ūde­ni un iz­dzer, bet kli­jas sa­mai­sa ar biez­pie­nu.       

Svarīgākais