UZTURS: Kas ir atslodzes diena un ar ko sākt?

© publicitātes

Tie, ku­ri ik pa lai­kam rī­ko at­slo­dzes die­nas, zi­na, ka šā­du die­nu mēr­ķis ir pa­lī­dzēt sa­gla­bāt la­bu fi­gū­ru, ve­se­lī­bu, uz­la­bot ga­ra­stā­vok­li un paš­sa­jū­tu. Ide­ālais va­ri­ants ir tās ie­vē­rot rei­zi ne­dē­ļā vai di­vas.

Efek­tī­vas at­slo­dzes die­nas ir pie­mē­ro­tas ne ti­kai tiem, ku­ri vē­las no­tie­vēt, bet arī tiem, ku­ri ir ap­mie­ri­nā­ti ar sa­vu sva­ru. At­slo­dzes die­na dod ie­spē­ju or­ga­nis­mam ne­daudz at­pūs­ties un at­tī­rī­ties. Tiem, ku­ri no­lē­mu­ši iz­mē­ģi­nāt at­slo­dzes die­nas, sā­ku­mā būs grū­ti pie­lā­go­ties pie jaun­as ēdien­kar­tes, jo or­ga­nisms ir pie­ra­dis uz­ņemt no­teik­tu ka­lo­ri­ju dau­dzu­mu dien­nak­tī, bet, pa­tei­co­ties at­slo­dzes die­nām, tā sa­ma­zi­nā­sies di­vas vai četr­as rei­zes. Lai tas veik­smī­gi iz­do­tos, jā­ņem vē­rā vai­rā­ki ie­tei­ku­mi. Pirm­kārt, at­slo­dzes die­nās nav ie­tei­cams veikt fi­zis­ku slo­dzi, jo or­ga­nis­mam pil­nī­bā ir jā­at­pū­šas; otr­kārt, jā­cen­šas ša­jās die­nās se­vi no­dar­bi­nāt ar dar­biem, lai do­mas par ēša­nu bū­tu maz­sva­rī­gas, lai gan tas ne­no­zī­mē, ka ēdien­rei­zi va­rē­tu iz­laist. Treš­kārt, ēdien­rei­zes jā­sa­da­la pa 3–5 rei­zēm, ku­rās jā­uz­ņem ve­se­lī­ga pār­ti­ka. Ja ne­pār­va­ra­ma vēl­me kaut ko uz­kost sa­gla­bā­jas ilg­sto­ši, ie­tei­cams ie­dzert ke­fī­ru. Tas ir pie­ļau­jams jeb­ku­rā at­slo­dzes die­nā. Jā­at­ce­ras, ka ēdie­na ap­joms at­ka­rīgs arī no cil­vē­ka sva­ra un no tā, cik daudz ener­ģi­jas viņš pa­tē­rē. At­slo­dzes die­nām ir daudz ko­pī­ga – ie­ro­be­žots ka­lo­ri­ju dau­dzums, ie­ro­be­žots lie­to­ja­mo pro­duk­tu sa­raksts un ci­ti, var iz­man­tot sev ie­mī­ļo­tus un pie­mē­ro­tus pro­duk­tus – ke­fī­ru, ar­bū­zu, gri­ķus, rī­sus, ābo­lus, jo­gur­tu, gur­ķus un ci­tus.  

No­de­rī­gi!

* Sva­rī­gi, lai at­slo­dzes die­na sa­gā­dā­tu prie­ku, tā­pēc ie­tei­kums to or­ga­ni­zēt ti­kai tad, kad pa­šam ir vē­lē­ša­nās. Emo­ci­onā­la­jam no­ska­ņo­ju­mam ir lie­la no­zī­me, jo bū­tis­ki ir ap­zi­nā­ties, ka at­slo­dzes die­na ir liet­de­rī­ga.

* At­slo­dzes die­nā nav ie­tei­cams iz­man­tot ga­ļu vai olas, jo tas ir smags ēdiens, kas ne­dos at­tī­rī­ša­nos, bet pa­pil­du šlak­vie­las.

* Pē­dē­jai ēdien­rei­zei pirms at­slo­dzes die­nas un pir­ma­jai pēc tās jā­būt vien­kār­šai un kuņ­ģi ne­ap­grū­ti­no­šai. Ide­āls va­ri­ants– dār­ze­ņu sa­lā­ti, ku­rus var pa­pil­di­nāt ar sie­ra šķē­li. 

* At­slo­dzes die­nu var or­ga­ni­zēt no rī­ta līdz nā­ka­ma­jam rī­tam vai no va­ka­ra līdz va­ka­ram – kā kat­ram vis­la­bāk pa­tīk.

Re­cep­tes 

Ābo­lu at­slo­dzes die­na 

Jā­sa­ga­ta­vo 1,5 kg ābo­lu, jā­sa­rī­vē uz smal­kas rī­ves un pēc kat­rām trīs stun­dām var ap­ēst 300 g. Ābo­lu at­slo­dzes die­nā var dzert tik daudz šķid­ru­ma, cik ir vē­lē­ša­nās. Var arī ņemt līdz 2 kg skā­bu ābo­lu ar mi­zu, da­ļu ābo­lu var iz­cept, pie­mē­ram, treš­da­ļu. Cep­tos ābo­los pa­lie­li­nās pek­tī­na dau­dzums, kas lie­lis­ki iz­va­da šlak­vie­las un ho­les­te­rī­nu. Ābo­lus sa­da­la 5– 6 ēdien­rei­zēm.       

Ba­n

ā­nu at­slo­dzes die­na 

Ba­nā­nu at­slo­dzes die­nā ne­pie­cie­šams die­nas lai­kā ap­ēst ki­lo­gra­mu ba­nā­nu un iz­dzert ne ma­zāk par vie­nu lit­ru šķid­ru­ma – su­lu, tē­ju vai kom­po­tu bez cu­ku­ra.

Jo­gur­ta at­slo­dzes die­na

Pēc kat­ras stun­das var ap­ēst vie­nu da­bis­ku bio­jo­gur­tu, pie­mē­ram, 25 pro­cen­tu, bez cu­ku­ra un pie­de­vām, ta­ču ne vai­rāk kā 10 ie­pa­ko­ju­mus.

Gur­ķu at­slo­dzes die­na

Četr­ās līdz pie­cas ēdien­rei­zēs var ap­ēst 1,5 kg svai­gu gur­ķu. 

Biez­pie­na un ke­fī­ra at­slo­dzes die­na 

Va­ja­dzīgs 400 g biez­pie­na un litrs ne­trek­na ke­fī­ra. Sa­da­la biez­pie­nu 4 ēdien­rei­zēm, uz­dzer ke­fī­ru. Cu­ku­ru pie­vie­not ne­drīkst. Cu­ku­ra vie­tā var pie­vie­not kli­jas pa 1–2 tēj­ka­ro­tēm uz por­ci­ju. Tās sā­ku­mā ap­lej ar vā­ro­šu ūde­ni, at­stāj pus­stun­du, pēc tam no­lej ūde­ni un iz­dzer, bet kli­jas sa­mai­sa ar biez­pie­nu.       

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais