Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Māja

CIEMOS: Formas meistara lolojums

KOŠĀS KRĀSĀS. Projektējos ģimenes mājas, Jānis parasti izvēlas dominējošo krāsu toni. Projektējot šo ēku, saimnieks vēlējās, lai tā būtu dzīvos, sulīgos toņos, jo, pēc viņa domām, Amatciemā krāsu trūkst. «Pēc mūsu ceļojuma uz Japānu Jānis iedvesmojās spilgti sarkanam, oranžam un dzeltenajam ēkas ārējā apdarē,» piebilst Vija. Ceļojums pa Japānu iedvesmojis izveidot mājai arī niedru jumtu. © f64

Arhitektam Jānim Bērziņam ar sievu, būvinženieri Viju Gēmi piesātināto krāsu un apaļo formu nams privātmāju ciematā Amatciems ir trešais kopīgi radītais un apdzīvotais projekts. Viņu kopdzīvi un darbu, pēc pašu domām, visprecīzāk raksturo jēdziens jaunrade. «Esam kā veci studenti, jo visu laiku vēlamies izveidot kaut ko jaunu,» Vija un Jānis smejot vienbalsīgi nosaka.

 «1983. gadā starp Garciemu un Carnikavu uzbūvēju māju kā lidojošos šķīvīšus,» arhitekts uzsāk stāstu par neparasto formu ēkām. Pēc tam Baltezera krastā uzbūvēta māja lodes formā, kas izskatījās kā bumba, bet vēl vēlāk piramīdas forma iemājojusi Jāņa un Vijas Ādažu namā. Jānis apgalvo, ka arhitektam vienmēr galvā dzīvo idejas, turklāt pārsvarā tādas, kas iepriekš nav realizētas. «Mani dēvē par īpašo formu meistaru, un mana mūza Vija mani iedvesmo,» viņš ir atklāts.

«Esmu dzimis Talsos, septiņu pakalnu pilsētā, un, nonākot Rīgā, Baltezerā un arī Ādažos, sastapos ar līdzenumiem un neizteiksmīgu ainavu. Atbraucot uz Vidzemi, atgriezos jaunībā – biju sajūsmā par kalniem un lejām, ūdeņiem. Jebkuram arhitektam gribas strādāt izteiktā reljefā,» atbildot, kādēļ savas trešās ģimenes mājas būvniecībai izvēlējušies Amatas novadu, stāsta Jānis. Pirms apmēram sešiem gadiem Jānis un Vija nolēma, ka tā ir īstā vieta, kur realizēt jaunu sapni. 2009. gadā ekskavators veicis pirmo rakumu, un kopš tā laika līdztekus mājas būvniecībai tika veikta arī teritorijas labiekārtošana.

Māja, pēc arhitekta un saimnieka domām, izdevusies ļoti funkcionāla, labi izgaismota un energoefektīva. Jau studiju laikā apgūtā galdnieka profesija Jānim ļāva likt lietā savas iemaņas ēkas interjera veidošanā, tāpēc lielu daļu amatniecības darbu viņš veicis pats saviem spēkiem. Ar neskaitāmiem padomiem ēkas būvniecībā aktīvi piedalījās arī Vija. «Tomēr tehniskie risinājumi vienmēr tiek pakārtoti arhitekta radošajai idejai,» piebilst būvinženiere. Namamāte atzīst, ka viņi neesot dārgo mēbeļu fani, drīzāk izvēloties to, kas pēkšņi uzrunā un iepatīkas – tieši tāpēc katrai mājoklī atrodamajai lietai ir stāsts, kā tā šeit nonākusi.