Pelēkie zirņi ar speķīti un kefīru, zirņu pikas, zirņu zupa ar žāvētām ribiņām – tradicionāli, visiem zināmi latviešu kulta ēdieni, ko ceļam galdā gan ikdienā, gan svētku reizē. Bet vai desertu no pelēkajiem zirņiem var dabūt gatavu? Izrādās, var!
Recepti piedāvā Mālpils muižas restorāna šefpavāre Aija Gabrāne
SASTĀVDAĻAS:
2 saujas pelēko zirņu
4 ēdamkarotes
Maskarpone krēmsiera
tīrkultūra vai kefīrs
želatīns
dzērvenes
žāvētas aprikozes
konjaks
žāvētas plūmes
lobīti lazdu rieksti
piparkūkas
PAGATAVOŠANA:
1. Iepriekšējā dienā izmērcē pelēkos zirņus. Konjakā uzbriedina žāvētas aprikozes, vieglā cukura sīrupā uzbriedina žāvētas plūmes. Piparkūkas un lazdu riekstus smalki sablenderē.
2. Tīrkultūrai pievieno uzbriedinātu želatīnu, to lej nelielās formiņās un ļauj sastingt.
3. Dzērvenes sablenderē ar cukuru. Lai iegūtu viendabīgu mērci, sablenderētās dzērvenes izberž caur sietu. Krēmsieru sakuļ gaisīgā masā.
4. Uzbriedinātos zirņus novāra mīkstus, atdzesē, nolupina tiem miziņu (no zirņu miziņām, tās fritējot, var pagatavot čipsus, miziņas var sacukurot un izmantot kā piedevu citiem ēdieniem).
5. Nolobītos zirņus sablenderē vai izberž caur sietu. Zirņu masai pievieno krēmsieru, ļoti sīkos gabaliņos sasmalcinātas uzbriedinātas aprikozes un plūmes, pievieno sablenderētās piparkūkas un riekstus. Visu samaisa viendabīgā masā.
Masu uz kādu brīdi ieliek ledusskapī, lai tā atpūšas, lai savelkas visas garšas.
6. Ar rokām saveļ nelielas bumbiņas
7. Uz šķīvja kārto tīrkultūras (kefīra) želeju, patīkami saldās pelēko zirņu bumbiņas, pievieno uzbriedinātas žāvētās aprikozes un plūmes un dzērveņu mērci. Lai deserts izskatītos īsti ziemīgs, katrai zirņu bumbiņai galvā uzliek putota krēmsiera micīti, rotā ar trauslām cukura sīrupa lāstekām.