RECEPTE: Kaukāza tautu kulta ēdiens - Čanahi

© Leonīds Gusevs

Mūs­die­nās ēdie­nu pa­ga­ta­vo­ša­nas vei­du iz­vē­le ir sa­lī­dzi­no­ši pla­ša. Ru­nā­jot par sau­tē­ju­miem vai sa­ce­pu­miem, ga­ta­vo­jam tos elek­tris­kās vai gā­zes plīts ce­peš­krās­nī, ar mal­ku ku­ri­nā­mas krāsns ce­peš­krās­nī, mikro­viļ­ņu krās­nī vai uz gri­la, bet ag­rāk šā­du ēdie­nu ga­ta­vo­ja gal­ve­no­kārt mā­la vai ču­gu­na po­dā un tā bi­ja vie­nī­gā ie­spē­ja tikt pie kar­stas un gar­das ēd­ma­ņas. Arī šo­dien jā­at­zīst – po­di­ņā ga­ta­vots ēdiens ir īpa­ši aro­mā­tisks un su­līgs. Un vēl – po­dā pa­ga­ta­vo­tas mal­tī­tes bau­dī­ša­na vien­mēr aso­ci­ējas ar iz­teik­tu ģi­me­nis­ku­mu, jo kad gan vēl ģi­me­nei sa­nākt vien­ko­pus, ja ne pie gal­da!

Ča­na­hi ir īsts Kau­kā­za tau­tu kul­ta ēdiens, ko tra­di­ci­onā­li ga­ta­vo gan gru­zī­ni, gan ar­mē­ņi. Īsts ča­na­hi nav ie­do­mā­jams bez jē­ra ga­ļas un kin­zas klāt­būt­nes!

 

SA­STĀV­DA­ĻAS (4 por­ci­ju po­di­ņiem):

500 g jē­ra ga­ļas

600 g kar­tu­pe­ļu

500 g to­mā­tu

300 g bak­la­žā­nu

200 g bur­kā­nu

200 g sī­po­lu

4 ķip­lo­ka dai­vas

lau­ru la­pas

2 ēdam­ka­ro­tes eļ­ļas

sāls

pi­pa­ri

kin­za (ko­ri­andrs) vai pē­ter­sī­ļi

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:

ga­ļu un dār­ze­ņus sa­griež ne­lie­los ga­ba­li­ņos. Kat­ra po­di­ņa di­be­nā liek ga­ļu (ļo­ti la­bi, ja kat­ram ga­ļas ga­ba­li­ņam klāt ir arī kāds tau­ku­miņš), to sa­sā­la, sa­pi­pa­ro. Nā­ka­ma­jā kār­tā liek kar­tu­pe­ļu šķē­les, virs kar­tu­pe­ļiem – bak­la­žā­nu ri­pi­ņas, pēc tam sī­po­lus. Se­ko kār­ta ar bur­kā­niem, tad liek pus­i no to­mā­tu dau­dzu­ma. Vi­su sa­sā­la un sa­pi­pa­ro. Ja vē­las, ga­ļas un dār­ze­ņu kār­to­ju­mu var pār­liet ar ūde­ni vai bul­jo­nu.

Po­di­ņus liek ce­peš­krās­nī 180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā un sau­tē 1,5–2 stun­das.

15 mi­nū­šu pirms ga­ta­vo­ša­nas bei­gām pie­vie­no at­li­ku­šos to­mā­tus, lau­ru la­pas un sa­smal­ci­nā­tus ķip­lo­kus. Uz ne­il­gu lai­ku vēl liek ce­peš­krās­nī. Pirms pa­snieg­ša­nas ba­gā­tī­gi pār­ber ar za­ļu­miem.