Mūsdienās ēdienu pagatavošanas veidu izvēle ir salīdzinoši plaša. Runājot par sautējumiem vai sacepumiem, gatavojam tos elektriskās vai gāzes plīts cepeškrāsnī, ar malku kurināmas krāsns cepeškrāsnī, mikroviļņu krāsnī vai uz grila, bet agrāk šādu ēdienu gatavoja galvenokārt māla vai čuguna podā un tā bija vienīgā iespēja tikt pie karstas un gardas ēdmaņas. Arī šodien jāatzīst – podiņā gatavots ēdiens ir īpaši aromātisks un sulīgs. Un vēl – podā pagatavotas maltītes baudīšana vienmēr asociējas ar izteiktu ģimeniskumu, jo kad gan vēl ģimenei sanākt vienkopus, ja ne pie galda!
Čanahi ir īsts Kaukāza tautu kulta ēdiens, ko tradicionāli gatavo gan gruzīni, gan armēņi. Īsts čanahi nav iedomājams bez jēra gaļas un kinzas klātbūtnes!
SASTĀVDAĻAS (4 porciju podiņiem):
500 g jēra gaļas
600 g kartupeļu
500 g tomātu
300 g baklažānu
200 g burkānu
200 g sīpolu
4 ķiploka daivas
lauru lapas
2 ēdamkarotes eļļas
sāls
pipari
kinza (koriandrs) vai pētersīļi
PAGATAVOŠANA:
gaļu un dārzeņus sagriež nelielos gabaliņos. Katra podiņa dibenā liek gaļu (ļoti labi, ja katram gaļas gabaliņam klāt ir arī kāds taukumiņš), to sasāla, sapiparo. Nākamajā kārtā liek kartupeļu šķēles, virs kartupeļiem – baklažānu ripiņas, pēc tam sīpolus. Seko kārta ar burkāniem, tad liek pusi no tomātu daudzuma. Visu sasāla un sapiparo. Ja vēlas, gaļas un dārzeņu kārtojumu var pārliet ar ūdeni vai buljonu.
Podiņus liek cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā un sautē 1,5–2 stundas.
15 minūšu pirms gatavošanas beigām pievieno atlikušos tomātus, lauru lapas un sasmalcinātus ķiplokus. Uz neilgu laiku vēl liek cepeškrāsnī. Pirms pasniegšanas bagātīgi pārber ar zaļumiem.