PAŠU ROKĀM: Ziemassvētku sveču rotāšana

© Leonīds Gusevs

Zie­mas saul­grie­žu gai­dās bie­žāk ne­kā cit­kārt gri­bas ie­degt sve­ces – to traus­lā, trī­su­ļo­jo­šā lies­ma klie­dē tum­su un sil­da sir­di. Pro­tams, vei­ka­los no­pēr­ka­mo sve­ču klāsts ir ļo­ti plašs un daudz­vei­dīgs, ta­ču pa­šu ro­kām iz­ro­tā­tai sve­cei ir pa­vi­sam ci­ta, īpa­ša, vēr­tī­ba.

Ide­ju pie­dā­vā māk­sli­nie­ce Mar­gi­ta Drav­nie­ce

 NE­PIE­CIE­ŠA­MIE MA­TE­RI­ĀLI:

jeb­ku­ras sev tī­ka­mas for­mas un krā­sas sve­ces

fir­mas Rayher da­žā­du krā­su vas­ka šķī­dums uz ūdens bā­zes

Rayher vas­ka ma­sas ko­ci­ņi

da­žā­das paš­lī­mē­jo­šās vas­ka uz­lī­mī­tes

Perl Offs kon­tū­ruz­lī­mes

griez­nes

oti­ņa

trau­ci­ņi krā­sām

po­ro­lo­na sūk­lī­tis

 DAR­BA GAI­TA:

  • Vis­pirms jā­iz­do­mā, kā sve­ci grib iz­ro­tāt. In­di­vi­du­ali­tā­ti var pie­šķirt gan ga­rām un tie­vām sve­cēm, gan apaļ­ām, ci­lin­dra, ko­nu­sa vai ci­tas for­mas sve­cēm.
  • Ja sve­ci vē­las pil­nī­bā vai da­ļē­ji pār­krā­sot, ņem spe­ci­ālu krā­su uz vas­ka bā­zes, lai de­got sve­ce ne­ra­dī­tu ne­pa­tī­ka­mu aro­mā­tu.
  • Ja sve­ci vē­las iz­ro­tāt ar kā­du ap­li­kā­ci­ju, arī tā jā­iz­griež no spe­ci­āla uz­līm­ju pa­pī­ra, kas da­ri­nāts uz vas­ka bā­zes un ir paš­lī­mē­jošs.
  • Ja sve­ci vai vai­rā­ku sve­ču kom­po­zī­ci­ju vē­las de­ko­rēt ar kā­du tel­pis­ku ro­tā­ju­mu, to vei­do no plas­ti­lī­nam lī­dzī­gas vas­ka ma­sas ko­ci­ņiem, kas no­pēr­ka­mi no­kom­plek­tē­ti se­šu krā­su pa­mat­to­ņos.
  • Ja sve­ci ro­tā ar sī­ku, fi­lig­rā­nu zī­mē­ju­mu, iz­man­to krā­sai­nu vas­ka šķī­du­mu, kas vei­dots uz ūdens bā­zes. Ja zī­mē­jums ap­jo­mī­gāks, to uz­klāj ar po­ro­lo­na sūk­lī­ti. Ļo­ti smal­ka zī­mē­ju­ma rak­stu vei­do, tal­kā ņe­mot oti­ņu.
  • Ja sve­ču ro­tā­ša­nai iz­man­to pēr­lī­tes vai kā­dus ci­tus sveš­ķer­me­ņus, jā­rē­ķi­nās, ka de­got tie var ra­dīt spe­ci­fis­ku, bie­ži vien ne­pa­tī­ka­mu aro­mā­tu.

 

PA­DOMS

  • Ro­tā­tai sve­cei at­ka­rī­bā no krā­sas slā­ņa bie­zu­ma jā­ļauj la­bi no­žūt.
  • Sve­ces jā­žā­vē gu­ļus stā­vok­lī.

Svarīgākais