RECEPTE: Mar­me­lā­de Zie­mas­svēt­ku kā­rum­nie­kiem

ar rī­vi sa­rī­vē in­gve­ra sak­ni © Leonīds Gusevs

Pār­do­ta­vu plauk­ti un vit­rī­nas no da­žā­du naš­ķu pār­pil­nī­bas vai lūst, bet, ko uz­likt uz kā­rā zo­ba, iz­vē­lē­ties tā arī ne­var. Nav bez­iz­ejas ga­dī­ju­mu: pa­šus gar­dā­kos kā­ru­mus vai naš­ķus katrs var ra­dīt pats, un tas ne­būt nav ne­ie­spē­ja­mi.

Stās­tot par sa­vu gar­šī­go ho­bi­ju – aiz­rau­ša­nos ar mar­me­lā­des ga­ta­vo­ša­nu, Kris­tī­ne smej: «Bie­ži dzir­du jaun­ās mā­mi­ņas gau­ža­mies: līdz ar bēr­ni­ņa nāk­ša­nu pa­sau­lē vi­ņu pa­šu dzī­ve mai­nī­ju­sies līdz ne­pa­zī­ša­nai, sev vairs ne­at­liek lai­ka, vi­su uz­ma­nī­bu un rū­pes pa­ņem ti­kai ma­zais... Man tie­ši ot­rā­di – pa­tei­co­ties mei­ti­ņas pie­dzim­ša­nai, es­mu sa­pra­tu­si, ko gri­bu un ko va­ru da­rīt pa īs­tam un no sirds! Bi­ja va­ja­dzīgs vai­rāk ne­kā pus­gads, līdz sa­vā ku­li­nā­ri­jas stu­di­jā Ju­Ju­Be Con­fec­ti­ons, ku­rā ta­gad jau top da­žā­di gar­du­mi, at­ko­du īs­to mar­me­lā­des vā­rī­ša­nas teh­no­lo­ģi­ju: vie­nā ro­kā ka­ro­te vai pa­vār­nī­ca, uz ot­ras – ma­zu­lī­te, abas vir­tu­vē pie mar­me­lā­des kat­liem mēs tur bū­rā­mies, ka­mēr sa­nā­ca tie­ši tā, kā va­jag!»

Jaun­ā sie­vie­te stās­ta, ka gal­ve­nās iz­ej­vie­las – upe­nes, ave­nes, ze­me­nes, ra­bar­be­ri, no kā tiek ga­ta­vo­tas de­vi­ņu da­žā­du gar­šu mar­me­lā­des, iz­aug ve­cā­ku zem­nie­ku saim­nie­cī­bā Prei­ļu pus­ē. Da­ļu no iz­au­dzē­tās ogu un ābo­lu ra­žas ik ga­du ģi­me­ne arī pār­strā­dā, da­rot de­ser­ta vī­nus. Lai pa­ga­ta­vo­tu upe­ņu, ze­me­ņu, ave­ņu su­las, ave­ņu ogu, ave­ņu – ro­žu zied­la­pi­ņu, ze­me­ņu – ba­zi­li­ka, ra­bar­be­ru – in­gve­ra – apel­sī­nu, ra­bar­be­ru – ze­me­ņu un apel­sī­nu – la­van­das mar­me­lā­di, ar pa­šu dār­zā iz­au­dzē­to vien ne­pie­tiek, tā­pēc da­ļu iz­ej­vie­lu Kris­tī­ne ie­pērk. Ju­Ju­Be Con­fec­ti­ons zī­mo­la mar­me­lā­des kā­rum­mī­ļu ap­rin­dās jau ie­gu­vu­šas sa­vu at­pa­zīs­ta­mī­bu, un pa­ras­ti ir tā, ka pie­pra­sī­jums pār­sniedz pie­dā­vā­ju­mu: tās mek­lē­ja­mas gan Kaln­cie­ma kvar­tā­la tir­dzi­ņos, gan ci­tās tirdz­nie­cī­bas vie­tās Rī­gā un Jūr­ma­lā.

Ra­bar­be­ru su­las – in­gve­ra un apel­sī­nu mar­me­lā­de 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 l ra­bar­be­ru su­la vai svai­gi ra­bar­be­ri

svai­ga in­gve­ra sak­ne

1 apel­sī­na mi­zi­ņa un su­la

ap­tu­ve­ni 200 g mar­me­lā­des pek­tī­na

ap­mē­ram 2 kg cu­ku­ra

deks­tro­ze kon­fek­šu ap­vi­ļā­ša­nai

cit­ron­skā­be