RECEPTE: Ķiploku krēmzupa

© Leonīds Gusevs

SASTĀVDAĻAS: 25 nelobītas ķiploka daiviņas 25 lobītas ķiploka daiviņas 4 vidēji lieli sīpoli 2 ēdamkarotes olīveļļas 50 g sviesta neliels gabaliņš svaiga ingvera sauja svaiga timiāna 600 ml dārzeņu buljona 100 ml kokosriekstu piena ½ tējkarotes Kajennas piparu 1 citrons sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

  1. Nelobītās ķiploka daivas liek pannā, uzlej olīveļļu, apkaisa ar sāli un izmaisa. Pannu nosedz ar vāku vai foliju, liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep pusstundu.
  2. Pa to laiku notīra un smalki sagriež sīpolus, ingveru, timiānu, otru daļu ķiploka daiviņu. Ķiplokus ieliek atsevišķā bļodiņā.
  3. Katliņā, kur vārīsies zupa, izkausē sviestu un liek sutināties sasmalcinātos sīpolus, ingveru un zaļumus – visu apkaisa ar Kajennas pipariem. Sautē, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi, tad pievieno sasmalcinātos ķiplokus un visu sautē vēl kādas trīs minūtes. Katlu noņem no uguns, pārbauda ķiploku gatavību cepeškrāsnī.
  4. Citā katliņā uzvāra dārzeņu buljonu. Ķiplokus izņem no cepeškrāsns, nedaudz padzesē, izloba un to mīkstumus pievieno dārzeņiem katliņā.
  5. Karsto buljonu uzlej dārzeņiem un visu strauji uzvāra, tad uguni samazina un karsē vēl 5–10 minūtes.
  6. Zupu noņem no uguns un sablendē. Pievieno kokosriekstu pienu un liek atpakaļ uz uguns, visu vēlreiz uzvāra. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Pasniedzot katrā šķīvī iespiež nedaudz citrona sulas.