Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Olu kroketes

© nra arhīvs

Olu vērtīgās sastāvdaļas – olbaltumvielas, tauki, neliels daudzums ogļhidrātu, mikroelementi un dažādi vitamīni, mīnuss – olās ir daudz holesterīna. Bez tām nevarētu pagatavot gan ikdienas, gan svētku maltīti – omleti ar pildījumu, putotas mērces, saldos ēdienus, zupas.

Olas var izvārīt arī bez čaumalas. Tādas noderēs pikantām mērcēm vai uzkodām. Katlā savāra ūdeni, pievieno nedaudz sāls un etiķi. Ūdenī iesit olu. Iegrimstot ūdenī, olas baltums tūdaļ sarecē. Ar ēdamkaroti olai var piešķirt formu, lai olas baltums pilnībā apņemtu dzeltenumu. Ar putu karoti olu izņem no ūdens, apgriež baltuma nelīdzenumus, lai tā iegūtu formu.

Jo olas baltums ir želejveidīgāks, jo to vieglāk būs sakult. Jo vēsāks ir olas baltums un telpa, kur tas atrodas, jo tas būs stingrāks un apjomīgāks neatkarīgi no tā, vai tiek kults ar mikseri, virtuves kombainā vai ar putojamo slotiņu.

Olu kroketes

Sastāvdaļas: 2 ēdamkarotes sviesta, 4 ēdamkarotes kviešu miltu, 250 ml piena, sāls, pipari, rīvēts muskatrieksts, citrona sula, 6 olas, 3 ēdamkarotes rīvēta siera, 6 ēdamkarotes kausēta sviesta.

Pagatavošana: gatavo Bešemela mērci: katliņā izkausē sviestu, pieber 2 ēdamkarotes miltu un maisot uzkarsē, bet nesabrūnina. Pakāpeniski pielej pienu un maisot vāra uz mazas uguns, kamēr izveidojas biezi plūstoša masa. Pievieno sāli, piparus, nedaudz muskatrieksta un citronu sulu. Noņem no uguns un atdzesē. Var uz nakti ielikt ledusskapī. 4 olas vāra apmēram 10 minūtes, lai būtu cietas, atdzesē, noloba, smalki sakapā un sajauc ar rīvēto sieru un mērci. No šīs masas veido nelielas desiņas. Kroketes vispirms apviļā atlikušajos miltos, pēc tam – 2 sakultās olās un rīvmaizē. Pannā izkausē sviestu un uz nelielas uguns apcep tajā kroketes zeltaini brūnas. Tās nevajag atstāt ilgi uz pannas, lai neizjūk.