Kad kopīgi aizvadīta patriotisma nedēļa, ražotāju piedāvājums, laiks aiz loga un sirds noskaņas arvien vairāk steigsies atgādināt par gaidāmajiem Ziemassvētkiem. Latvijas maiznieks kā ikkatru gadu laidis klajā ērti pagatavojamu un aromātisku piparkūku mīklu – rosīšanās virtuvē būs lielisks veids, kā izkliedēt drūmo vakaru sentimentu un piepildīt māju ar ziemas smaržām.
RECEPTES
Klasiskās piparkūkas
SASTĀVDAĻAS:
Latvijas maiznieks piparkūku mīkla
milti
Glazūrai:
2 olu baltumi
300 g pūdercukura
puse citrona sulas
PAGATAVOŠANA: uz galda uzber miltus, izrullē mīklu un izspiež formiņas pēc sirds patikas. Liek cepeškrāsnī cepties, līdz piparkūkas gatavas. Pa to laiku gatavo glazūru: olu baltumus saputo, pa daļām pievieno pūdercukuru un citrona sulu. Kad piparkūkas atdzisušas, glazūru pilda konditorejas maisiņā un dekorē cepumus ar dažādiem rakstiem.
VARIĀCIJAS
Rudzu miltu piparkūkas
SASTĀVDAĻAS:
Mīklai:
350 g sviesta
340 g pūdercukura
500 g rudzu miltu
750 g kviešu miltu
cepamais pulvera
kanēlis
maltas krustnagliņas
muskatrieksts
piparu maisījums
kardamons
malts ingvers
milti rullēšanai
ola pārsmērēšanai
Sīrupam:
450 g cukura
250 g ūdens
PAGATAVOŠANA: sāk ar sīrupa gatavošanu. Pannā apdedzina cukuru, līdz tas izkūst. Tad noņem no uguns un pa daļām pievieno ūdeni istabas temperatūrā. Sviestu, rudzu un kviešu miltus un pūdercukuru samīca. Pievieno cepamo pulveri un garšvielas, sagatavoto cukura sīrupu un mīca, līdz mīkla iegūst viendabīgu masu. Vismaz uz diennakti ievieto mīklu ledusskapī. Tad izsijā uz galda miltus, izrullē mīklu un izspiež formiņas. Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā apmēram 10 minūtes. Gatavas pārziež ar sakultu olu.
Ingvera piparkūkas
SASTĀVDAĻAS:
140 sviesta
100 g cukura
3 olas
cepamais pulveris
rīvēts ingvers
350 g kviešu miltu
ola pārsmērēšanai
PAGATAVOŠANA: visas sastāvdaļas sajauc un mīca, līdz veidojas viendabīga masa. Gatavu mīklu uz stundu ievieto ledusskapī. Atdzisušu izrullē, izspiež formiņas, pārsmērē tās ar sakultu olu un cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā apmēram 20 minūtes.