RECEPTES: Veselīgie putraimi -bulgurs

© Leonīds Gusevs

Tā­pat kā kus­ku­su un man­nu, arī bul­gu­ru ga­ta­vo no kvie­šu grau­diem. Ja mums jau zi­nā­mā man­na top no mīk­sto kvie­šu grau­diem, tad bul­gurs un kus­kuss – no cie­to. Bul­gu­ra no­sau­kums un arī tā po­pu­la­ri­tā­te cē­lu­šies no Tur­ci­jas, kur to dē­vē par bul­gur, un lat­vis­kā tul­ko­ju­mā tas no­zī­mē «pār­sprā­gu­šie graud­au­gi».

Bul­gu­ru ga­ta­vo, cie­to kvie­šu grau­dus at­tī­rot, tvai­cē­jot, žā­vē­jot un sa­ma­ļot īpa­šās ak­mens dzir­na­vās. Sva­rī­gi, ka šīs ga­rās ap­strā­des lai­kā bul­gurs ne­zau­dē grau­dos eso­šos vi­ta­mī­nus. Ne vel­ti uz­tu­ra spe­ci­ālis­ti uz­ska­ta, ka bul­gurs aiz­dzen no­gu­ru­mu un dod ener­ģi­ju. Bul­gu­ra put­rai­mi ir vie­ni no ve­se­lī­gā­ka­jiem, jo ta­jos ir vis­vai­rāk šķiedr­vie­lu, B vi­ta­mīns un kā­lijs. Bul­gu­ram ir arī zems gli­kē­mis­kais in­dekss, kas no­dro­ši­na il­gu sā­ta sa­jū­tu. Pēc mal­tī­tes, ku­ras sa­stā­vā bi­jis ie­kļauts bul­gurs, cil­vē­kam ir la­bas darb­spē­jas, tur­klāt šis pro­dukts ir ļo­ti pie­mē­rots tiem, ku­ri ie­vē­ro di­ētu, uz­sver die­to­lo­gi. Vie­na por­ci­ja jeb 25 gra­mi ne­pa­ga­ta­vo­ta bul­gu­ra var no­dro­ši­nāt 20% no die­nā uz­ņe­ma­mās šķiedr­vie­lu de­vas, bet šķiedr­vie­las, kā zi­nām, ne­pie­cie­ša­mas, lai vei­ci­nā­tu zar­nu mo­to­ri­ku, iz­va­dī­tu tok­sis­kas vie­las, pa­sar­gā­tu no žults­ak­me­ņiem, sirds sli­mī­bām, di­abē­ta un pat no ļaun­da­bī­go audzē­ju at­tīs­tī­bas.

Bul­gurs ir uni­ver­sāls pro­dukts, kas daudz­pu­sī­gi iz­man­to­jams da­žā­dās ve­ģe­tā­ro un ga­ļas ēdie­nu, kā arī de­ser­tu re­cep­tēs.

Pa­rei­zi pa­ga­ta­vo­tam bul­gu­ram rak­stu­rī­ga riek­stu smar­ža, gar­ša un vieg­la kon­sis­ten­ce. Lai aro­māts bū­tu vēl iz­teik­tāks, to var ap­cept svies­tā.

KĀ BUL­GU­RU PA­REI­ZI PA­GA­TA­VOT?

Lai pa­ga­ta­vo­tu ne­vai­no­ja­mu bul­gu­ru, iz­man­to uz pus­i vai­rāk ūdens, ne­kā ir bul­gu­ra, mē­rot uz sva­ra. To var vā­rīt uz­reiz vai ie­priekš iz­mēr­cēt un tad tvai­cēt. Ja vā­ra, tad grau­diem vir­sū lej vir­sū kar­stu ūde­ni vai bul­jo­nu un aiz­vā­ko­tā kat­lā vā­ra ap­mē­ram 10–30 mi­nū­šu (at­ka­rī­bā no bul­gu­ra iz­mē­ra). Ja grau­dus ie­priekš mēr­cē, tad pār­lej vē­su ūde­ni un ļauj tiem mēr­cē­ties vi­su nak­ti. Var da­rīt arī tā: pār­lej ar kar­stu ūde­ni un mēr­cē 30 mi­nūt­šu. Pa­rei­zi pa­ga­ta­vots bul­gurs arī pēc at­kār­to­tas sil­dī­ša­nas vai il­gas uz­gla­bā­ša­nas vi­su lai­ku būs ir­dens un stingrs.

Ja pēc pa­ga­ta­vo­ša­nas kat­lā vēl ir šķid­rums, bul­gurs tur­pi­na uz­briest, tā­pēc ga­ta­vo­jot iz­man­to ga­na lie­lu kat­lu. 

Pa­ga­ta­vots bul­gurs var stā­vēt le­dus­ska­pī, un vē­lāk to iz­man­to pēc va­ja­dzī­bas. Il­gā­ku lai­ku to var uz­gla­bāt arī sald­ēta­vā. 

Iz­mēr­cē­tu bul­gu­ru var pie­vie­not jau ga­ta­vai va­fe­ļu, pan­kū­ku vai ce­pu­mu mīk­lai, tā bez lie­la tau­ku dau­dzu­ma mīk­lai pie­šķi­rot ci­tu tek­stū­ru un vieg­li riek­stai­nu gar­šu.

Bul­gu­ra un ķir­bja sau­tē­jums

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

200 g bul­gu­ra

400 ml ūdens

400 g ķir­bja

50 g ķir­bju sēk­lu

1/2 či­li

1/4 tēj­ka­ro­tes pi­pa­ru

15 g svies­ta

100 g ri­ko­tas sie­ra

jū­ras sāls

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:

  1. Kat­lā ie­lej auk­stu ūde­ni, pie­ber bul­gu­ru un sā­li. Uz ma­zas uguns vā­ra 10 mi­nū­šu.
  2. Sa­kar­sē­tā pan­nā vieg­li ap­grauz­dē ķir­bju sēk­las un iz­ber uz dē­lī­ša, lai tās at­dziest.
  3. Pēc 10 mi­nū­tēm bul­gu­ram pie­ber no­mi­zo­tu un ma­zos ga­ba­li­ņos sa­griez­tu stin­gras, mil­tai­nas kon­sis­ten­ces ķir­bi. Ne­mai­sa – uz­liek vā­ku un uz ma­zas uguns sau­tē ap­tu­ve­ni 7 mi­nū­tes. Tad ap­mai­sa, pie­ber či­li un sau­tē, līdz ķir­bis un bul­gurs ir mīk­sti. Ja ne­pie­cie­šams, jā­pie­lej vēl ne­daudz vā­rī­ta, kar­sta ūdens.
  4. Kad bul­gurs un ķir­bis mīk­sti, no­griež ugu­ni, pie­vie­no svies­tu, uz­liek vā­ku un pa­gai­da, līdz sviests iz­ku­sis, tad sa­mai­sa.
  5. Pie­vie­no ga­ba­los sa­lau­zī­tu ri­ko­tas sie­ru. To vieg­li ie­mai­sa put­rā.
  6. Pa­snie­dzot sau­tē­ju­mu pār­ber ar grauz­dē­tām ķir­bju sēk­lām un, ja ir, uz­pi­li­na da­žus pi­lie­nus ķir­bju, val­riek­stu, laz­du vai man­de­ļu eļ­ļas.

 

 

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.

Svarīgākais