Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Kūkas ar vārīto krēmu

© Māja

Kūka nav ikdienas ēdiens, bet, kad uzaicināti ciemiņi plaucētā mīkla ir laba izvēle, jo no tās var pagatavot saldus un sāļus dažāda lieluma un formas gardumus.

Plaucētās mīklas gatavošana:

 Ņem vienu glāzi augstākā labuma kviešu miltu, 80 g sviesta vai margarīna, 5–6 olas, 1/4 tējkaroti sāls, 2/3 glāzes piena vai ūdens.

 Pienu vai ūdeni lej katliņā, pievieno sāli un sviestu vai margarīnu, uzvāra.

 Pakāpeniski, visu laiku maisot, ber klāt izsijātus miltus.

 Masu karsē uz mazas uguns, enerģiski un ātri maisot, līdz izzūd kunkuļi.

 Turpina karsēt vēl 1–2 minūtes.

 Noņem kaltiņu no uguns, atdzesē līdz 70–80 grādu temperatūrai.

 Pa vienai piemaisa klāt (nekuļ un neputo!) olas. Ja olas ir lielas, pietiek ar piecām, ja mazākas – pievieno sešas.

 Ja kūkām grib piešķirt glītu formu, mīklu pilda konditorejas turzā un izspiež uz viegli ietaukotas plāts caur robotu vai gludu uzgali vēlamās figūras. Ja forma nav svarīga, var vienkārši ar karoti likt uz plāts mīklas piciņas.

 Starp kūkām uz plāts jāatstāj pietiekami daudz vietas, jo tās cepoties pieaug tilpumā.

 Plaucētas mīklas izstrādājumus cep 180–200 grādu temperatūrā 30–40 minūšu. Daudzas saimnieces iesaka pirmās 10–15 minūtes neatvērt cepeškrāsns durtiņas, lai kūkas nesakristos.

 Labi izcepušies plaucētās mīklas izstrādājumi ir viegli, sausi, ar tukšu vidu. Ja virsma sasprēgājusi, tad temperatūra bijusi par augstu. Ja kūkas iznāk pārāk izplūdušas, tad vai nu temperatūra bijusi par zemu, vai arī mīkla par šķidru

Sastāvdaļas. Mīkla no vienas glāzes miltu, vienas glāzes piena, četrām ēdamkarotēm cukura, četrām olām, paciņas vanilīna cukura.

Pagatavošana. Mīklu pilda konditorejas turzā, caur robotu uzgali izspiež uz plāts mazas apaļas kūciņas, liek iesildītā cepeškrāsnī, izcep, atdzesē. Olu baltumus atdala no dzeltenumiem. Dzeltenumus puto katliņā ar cukuru un vanilīna cukuru, pielej pienu un maisot uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Atsevišķā traukā saputo olu baltumus, pievieno tos dzeltenumiem, ātri samaisa.

Masu maisot karsē vēl 2–3 minūtes. Kūkām nogriež vāciņus, pilda ar viegli siltu krēmu, liek ledusskapī sastingt. Uzkaisa pūdercukuru.

Piebilde. Pildīšanai var izmantot arī putukrējumu, kam pēc garšas pievienots cukurs un vanilīna cukurs. Ieteicams izmantot putukrējuma stindzinātāju un kūkas pildīt īsi pirms lietošanas. Katrā var ielikt arī gabaliņu zemeni, vīnogu u. c.