RECEPTE: Ar ama­ran­tu pil­dī­ti to­mā­ti

Ama­rants nav īsts graud­augs, ta­ču tā sēk­lu uz­tur­vēr­tī­ba ir līdz­vēr­tī­ga put­rai­miem, tā­pēc uz­tu­ra spe­ci­ālis­ti to pie­skai­ta pie graud­au­gu gru­pas un, tā­pat kā kvi­no­ju, dē­vē par pseido­grau­dau­gu.

SA­STĀV­DA­ĻAS:

1 glā­ze ama­ran­ta

1 glā­ze ūdens

3 vi­dē­ji lie­li to­mā­ti

1/2 skā­ba ābo­la

1 ēdam­ka­ro­te cit­ro­na su­las

1 ēdam­ka­ro­te olīv­eļ­ļas

ķip­lo­ka dai­vi­ņa

1 ēdam­ka­ro­te ka­pā­tu svai­gu za­ļu­mu

1 sī­pols

sāls

pi­pa­ri

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA:ama­ran­tu no­ska­lo auk­stā ūde­nī, ber kat­lā, pie­vie­no bul­jo­nu, uz­vā­ra un uz lē­nas uguns tur­pi­na vā­rīt ap­tu­ve­ni 20 mi­nū­šu. No­ņem no uguns, iz­mai­sa un ļauj ne­daudz uz­briest. To­mā­tiem no­griež ce­pu­rī­ti, iz­dobj vi­di­ņus (mīk­stu­mu pie­vie­nos pil­dī­ju­mam). No­vā­rī­ta­jam un uz­brie­du­ša­jam ama­ran­tam pie­vie­no no­mi­zo­tu un sa­rī­vē­tu ābo­lu, sa­ka­pā­tus za­ļu­mus, cit­ro­nu su­lu, sī­ki sa­ka­pā­tu ķip­lo­ku, sa­smal­ci­nā­tus sī­po­lus, sa­smal­ci­nā­tu no to­mā­tiem iz­dob­to mīk­stu­mu un eļ­ļu. Pēc gar­šas pil­dī­ju­ma ma­sai pie­vie­no sā­li un pi­pa­rus. To­mā­tus pie­pil­da ar sa­ga­ta­vo­to ama­ran­ta un dār­ze­ņu pil­dī­ju­mu. Kār­to ie­tau­ko­tā veid­nē, ie­lej ne­daudz ūdens, liek ie­priekš uz­kar­sē­tā ce­peš­krās­nī un 170–180 grā­du tem­pe­ra­tū­rā cep ap­tu­ve­ni 20 mi­nū­šu.