RECEPTES: Cūkgaļas cepetis ar ābolu šķēlītēm

© F64

Svētku maltītei 18. novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas dienā var pagatavot garšīgu cūkgaļas ēdienu.

Cūkgaļas cepetis ar ābolu šķēlītēm un cidoniju biezeni

Sastāvdaļas (4 personām): 800 g – 1 kg cūkas kakla karbonādes,

marinādei – sāli, piparus, graudu sinepes, timiānu, ķiplokus un eļļu,

cidoniju biezenim – 300 g svaigu cidoniju, 150 g cukura, 100 g baltvīna un 200 g ūdens,

uzkodai – skābas garšas ābolus (piemēram, "Antonovka"), cukuru un melnos maltos piparus.

Pagatavošana: Gaļu pirms cepšanas uz 4 stundām liek marinādē, kas pagatavota no graudu sinepēm, timiāna, ķiplokiem, sāls, pipariem un eļļas. Ietin pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī. Iemarinēto cūkas kakla karbonādi liek cepamtraukā, kurā ielej nedaudz ūdens.

Cepamtraukam uzsedz foliju un uz 2–3 stundām šauj iekšā cepeškrāsnī, kas noregulēta uz +170 grādiem. Ik pa laikam pārliecinās, vai šķidrums nav iztvaikojis. Ja nepieciešams, pielej ūdeni.

Pēdējās 15 minūtes gaļu cep bez folijas, lai cepetim veidotos kraukšķīga garoziņa. 

Svaigas cidonijas sagriež šķēlītēs, liek katlā, pievieno cukuru, baltvīnu un ūdeni un vāra 30–40 minūtes, kamēr cidonijas kļūst caurspīdīgas. Iegūto masu sablendē un izberž caur sietu. Sanāk skābens biezenis, kas labi sader ar cūkgaļas cepeti. Ābolu sagriež plānās šķēlītēs, uzbārsta nedaudz cukura un melnos maltos piparus un grilē.

Svarīgākais