RECEPTES: Krā­sai­nās un sulīgās su­kā­des

© publicitātes

Krā­sai­nas un spil­gtas su­kā­des no ogām, aug­ļiem vai dār­ze­ņiem – gar­šīgs sal­dums, ar ko var pa­naš­ķē­ties sal­dum­mī­ļi. Su­kā­des ir kal­tēts pro­dukts, un va­rē­tu šķist, ka tās ir ve­se­lī­gas, ta­ču tas ir mā­nī­gi, jo ga­ta­vo­jot pie­vie­no cu­ku­ru.

Su­kā­des var pa­ga­ta­vot mā­jās, bet, lai to iz­da­rī­tu, gal­ve­nais – va­ja­dzī­ga pa­cie­tī­ba. Tās at­šķir­sies no vei­ka­lā pir­kta­jām, būs cie­tā­kas. Pa­ga­ta­vo­ša­nas pro­cess ir vien­kāršs, bet va­ja­dzīgs laiks. Su­kā­des var pa­ga­ta­vot no cit­rus­aug­ļiem – cit­ro­niem, apel­sī­niem, man­da­rī­niem, arī no me­lo­nēm, ra­bar­be­riem, vis­da­žā­dā­ka­jām ogām, ķir­bjiem un pat no ar­bū­zu mi­zi­ņām, ka­ba­čiem un bak­la­žā­niem. Uz­ska­ta, ka vis­gar­šī­gā­kās su­kā­des iz­do­das no apel­sī­niem un lai­ma, ne­daudz skā­be­nas – no cit­ro­niem, bet ar rūg­tu­ma pie­de­vu – no greip­frū­tiem un man­da­rī­niem. Pēc kla­sis­kās re­cep­tes su­kā­des ga­ta­vo šā­di, pie­mē­ram, apel­sī­nu mi­zi­ņas iz­mēr­cē auk­stā ūde­nī trīs dien­nak­tis, div­reiz die­nā mai­not ūde­ni. Pēc tam mi­zas uz 10 mi­nū­tēm at­stāj sāls ūde­nī. Su­kā­des ga­ta­vo ar trīs pa­ņē­mie­niem, lie­kot mi­zas vā­ro­šā sī­ru­pā. Vā­ra 10 mi­nū­šu, pēc tam pār­trauc pro­ce­su, no­tur 10 līdz 24 stun­das. Vā­rī­ša­nas bei­gās pie­vie­no cit­ron­skā­bi. Pēc tre­šās vā­rī­ša­nas rei­zes mi­zi­ņas liek uz sie­ta un ļauj sī­ru­pam pil­nī­bā sa­cie­tēt. Pēc­vā­rī­ša­nas su­kā­des ap­vi­ļā cu­ku­rā un kal­tē ce­peš­krās­nī. Su­kā­des var iz­man­tot kā pil­dī­ju­mu kēk­sos, ru­le­tēs, ar tām var de­ko­rēt že­le­ju, suf­lē, pī­rā­dzi­ņus un sal­dē­ju­mu.

 

No­de­rī­gi!

* Pa­rei­zi sa­ga­ta­vo­tas su­kā­des sa­gla­bā sa­vas īpa­šī­bas il­gu lai­ku – 6 līdz 12 mē­ne­šus.

* Bo­jā­ša­nās pro­ce­su ie­tek­mē cu­ku­ra kris­tā­li.

* Su­kā­des uz­gla­bā tum­šā, vē­sā tel­pā stik­la bur­ci­ņās, kā arī slēg­tās kar­to­na kār­bās, ku­rās ie­klāts pa­pīrs.

* Su­kā­dēm ie­tei­cams iz­vē­lē­ties blī­vus aug­ļus – ābo­lus, bum­bie­rus, ap­ri­ko­zes, apel­sī­nus, cit­ro­nus, ķir­šus, plū­mes un ci­tus. No ze­me­ņu un ar­bū­za mīk­stu­ma su­kā­des ne­iz­nāks, bet no ana­na­sa, me­lo­nes un ķir­bja iz­do­sies.

 

Re­cep­te:

Su­kā­des no ķir­bja ar apel­sī­niem

 

SA­STĀV­DA­ĻASki­lo­grams ķir­bja,apel­sīns, 200 ml ūdens, 800 g cu­ku­ra.

PA­GA­TA­VO­ŠA­NAķir­bi no­tī­ra no mi­zas un sēk­lām, sa­griež ku­bi­kos, pār­kai­sa ar cu­ku­ru. Kad no ķir­bja iz­da­lās su­la, tā jā­no­lej. Apel­sī­nu no­maz­gā, uz­lej vā­ro­šu ūde­ni, sa­griež ne­lie­los ga­ba­li­ņos ko­pā ar mi­zu. Iz­ņem sēk­las, uz­lej vā­ro­šu ūde­ni un vā­ra 10 mi­nū­šu. Cu­ku­ram uz­lej apel­sī­nu no­vā­rī­ju­mu ko­pā ar apel­sī­na ga­ba­li­ņiem, liek uz lē­nas uguns un vā­ra, ka­mēr cu­kurs pil­nī­bā iz­šķīst. Vā­ro­šu sī­ru­pu uz­lej sa­ga­ta­vo­ta­jiem ķir­bja ga­ba­li­ņiem. At­dzi­su­šo ma­su liek uz lē­nas uguns un vā­ra, ka­mēr ķir­bja ga­ba­li­ņi kļūst caur­spī­dī­gi, bet sī­rups – biezs kā me­dus. Sa­vā­rī­tos ķir­bja ga­ba­li­ņus iz­ņem no sī­ru­pa, no­su­si­na, ap­vi­ļā cu­ku­rā. Pā­rē­jo sī­ru­pu ar apel­sī­na ga­ba­li­ņiem iz­man­to kā pa­ras­tu ie­vā­rī­ju­mu, bet svai­go ķir­bja su­lu var uz­vā­rīt un sa­liet ste­ri­li­zē­tās bur­kās.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.