Sagaidot Mārtiņdienu, laiks celt galdā aromātisku un sulīgu svētku zosi, kas, pasniegta ar Latvijas lauku rudens veltēm saldenā medus glazūrā, būs sātīgs baudījums gan gaviļniekam, gan viesu saimei.
SASTĀVDAĻAS:
750 g zoss krūtiņas ar ādu
70 g ķirbja
70 g kāļa
70 g selerijas saknes
50 g + 70 g burkānu
75 g liepziedu medus
100 g skābu kāpostu
1 sīpols
120 g eļļas
sāls
pipari
PAGATAVOŠANA
Zoss krūtiņa:
gaļu sagatavo pirmapstrādei, kārtīgi ierīvē ar sāli un pipariem un apziež ar 70 g olīveļļas. Liek vēsā vietā uz 12 stundām iemarinēties. Pēc tam uzkarsē cepeškrāsni līdz 130 grādu temperatūrai un liek iemarinēto gaļu cepties apmēram 2 stundas.
Glazēti rudens dārzeņi:
visus dārzeņus notīra, noskalo un veido formiņas vai vienkārši sagriež šķēlītēs. Tad 15 minūšu blanšē karstā sālsūdenī. Pēc tam uzkarsē pannu un cep nelielā eļļas daudzumā, beigās pievieno medu un vēl mazliet apcep, līdz dārzeņi kļūst zeltaini brūni.
Štovēti kāposti:
ņem skābētus kāpostus un sagatavo tos sautēšanai. Uz pannas nelielā eļļas daudzumā apcep smalki sagrieztus sīpolus un 50 g notīrītus, sarīvētus burkānus. Apceptos dārzeņus pievieno skābētiem kāpostiem. Liek katliņā un uz lēnas uguns sautē, līdz kāposti kļuvuši brūni un mīksti (apmēram 3 stundas).
Gatavas maltītes sastāvdaļas pasniedz, kārtojot uz šķīvja štovētus kāpostus, apkārt kārto glazētos dārzeņus un pāri pārliek cepto zoss krūtiņu. Rotā ar rudens veltēm, piemēram, ceptiem āboliem un pīlādžiem.
Piedāvā restorāna Rīgas atslēga šefpavāre Gunita ROLOVA