RECEPTE: Zoss krū­ti­ņa ar što­vē­tiem kā­pos­tiem un ru­dens dār­ze­ņiem

© Agris Semēvics

Sa­gai­dot Mār­tiņ­die­nu, laiks celt gal­dā aro­mā­tis­ku un su­lī­gu svēt­ku zo­si, kas, pa­snieg­ta ar Lat­vi­jas lau­ku ru­dens vel­tēm sal­de­nā me­dus gla­zū­rā, būs sā­tīgs bau­dī­jums gan ga­viļ­nie­kam, gan vie­su sai­mei.

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

750 g zoss krū­ti­ņas ar ādu

70 g ķir­bja

70 g kā­ļa

70 g se­le­ri­jas sak­nes

50 g + 70 g bur­kā­nu

75 g liep­zie­du me­dus

100 g skā­bu kā­pos­tu

1 sī­pols

120 g eļ­ļas

sāls

pi­pa­ri

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA

Zoss krū­ti­ņa:

ga­ļu sa­ga­ta­vo pirm­ap­strā­dei, kār­tī­gi ie­rī­vē ar sā­li un pi­pa­riem un ap­ziež ar 70 g olīv­eļ­ļas. Liek vē­sā vie­tā uz 12 stun­dām ie­ma­ri­nē­ties. Pēc tam uz­kar­sē ce­peš­krās­ni līdz 130 grā­du tem­pe­ra­tū­rai un liek ie­ma­ri­nē­to ga­ļu cep­ties ap­mē­ram 2 stun­das.

Gla­zē­ti ru­dens dār­ze­ņi:

vi­sus dār­ze­ņus no­tī­ra, no­ska­lo un vei­do for­mi­ņas vai vien­kār­ši sa­griež šķē­lī­tēs. Tad 15 mi­nū­šu blan­šē kar­stā sāls­ūde­nī. Pēc tam uz­kar­sē pan­nu un cep ne­lie­lā eļ­ļas dau­dzu­mā, bei­gās pie­vie­no me­du un vēl maz­liet ap­cep, līdz dār­ze­ņi kļūst zel­tai­ni brū­ni.

Što­vē­ti kā­pos­ti:

ņem skā­bē­tus kā­pos­tus un sa­ga­ta­vo tos sau­tē­ša­nai. Uz pan­nas ne­lie­lā eļ­ļas dau­dzu­mā ap­cep smal­ki sa­griez­tus sī­po­lus un 50 g no­tī­rī­tus, sa­rī­vē­tus bur­kā­nus. Ap­cep­tos dār­ze­ņus pie­vie­no skā­bē­tiem kā­pos­tiem. Liek kat­li­ņā un uz lē­nas uguns sau­tē, līdz kā­pos­ti kļu­vu­ši brū­ni un mīk­sti (ap­mē­ram 3 stun­das).

Ga­ta­vas mal­tī­tes sa­stāv­da­ļas pa­sniedz, kār­to­jot uz šķīv­ja što­vē­tus kā­pos­tus, ap­kārt kār­to gla­zē­tos dār­ze­ņus un pār­i pār­liek cep­to zoss krū­ti­ņu. Ro­tā ar ru­dens vel­tēm, pie­mē­ram, cep­tiem ābo­liem un pī­lā­džiem.

Pie­dā­vā res­to­rā­na Rī­gas at­slē­ga šef­pa­vā­re Gu­ni­ta RO­LO­VA

Svarīgākais