Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

Pirts - vieta, kur atdzimt

© f64

Senajiem latviešiem pirtī iešana ir bijusi maģisks rituāls, kur atgūt labsajūtu un atveseļot sasirgušo ķermeni. Pārlaižot drūmo veļu laiku, jāatgriežas pie pirmatnējām tradīcijām – ļausimies pirts spēcinošajam siltumam un zālīšu skurbumam. Iesim pirtī!

Nostiprina pāra attiecības

Juris un Inese VASIĻEVSKI, pirtnieki, Lejasmārtiņu pirts saimnieki

Savos pirts rituālos Inese un Juris liek būtisku uzsvaru uz pāru savstarpējo attiecību kopšanu. «Pie mums brauc ļoti daudzi pāri, kas vēlas uzlabot savas attiecības, ļauties kopīgam rituālam. Mēs praktizējam arī tā saukto četrrocīgo pērienu, kad laulātie guļ viens otram blakus, mēs runājam spēka vārdus un peram viņus. Šāds rituāls izraisa pārim pasakainas emocijas un noteikti veicina savstarpējo attiecību uzlabošanos,» viņi iedvesmojoši stāsta.

«Daudziem ir negatīva pieredze, kas iegūta, piemēram, apmeklējot kolektīvās pirtis. Tāpat daudzi cilvēki slikti panes pārāk lielu karstumu un tā dēļ ir izjutuši diskomfortu. Pirtnieku pienākums ir šos iespaidus mainīt, liekot piedzīvot pirtī patīkamas emocijas un sajūtas, jo, vadoties pēc sajūtām un rīkojoties tikai un vienīgi saskaņā ar tām, pirts apmeklējums noteikti patiks katram,» Inese un Juris iedrošina.

Raksturojot pirtī izmantojamo augu arsenālu, pirtnieki pārliecina, ka katrs pats sev var pagatavot izcilu skrubi un pirtsslotiņu, – tam der jebkas, kas ir dabā. «Vasarā pirtī var ienest teju visu pļavu, tāpēc vasaras pirtis, manuprāt, arī ir skaistākās pirtis,» teic Inese.

Līgo svētki cauru gadu

Jānis PAVLOVIČS, pirts Rozēni pirtnieks

Pats Jānis pirtī iešanu salīdzina ar Līgo svētkiem visa gada garumā: «Tur ir zāles, tur ir silti kā vasarā, un tur ir ūdens, kā arī neliels erotisks piesitiens.»

Kā atzīst pirtnieks, temperatūra, kādā būtu vēlams karsēties, ir atkarīga no gadalaika, – ziemā tā būs nedaudz zemāka, jo ir izteikts kontrasts ar āra temperatūru, bet vasarā tā droši varot būt augstāka. «Cilvēkam, kas pirtī iet reizi mēnesī un retāk, optimālā temperatūras amplitūda varētu būt zemāka, bet pieredzējušiem pirtsmīļiem dažkārt tā sasniedz pat 90 grādu temperatūru,» pirtnieks skaidro. «Protams, nevajadzētu iet pirtī, ja ārsts norādījis, ka cilvēkam nav vēlama karsēšanās pat vannā un saulē. Tādos gadījumos neder arī pirts. Arī akūtu iekaisumu un saaukstēšanos gadījumā, kad ķermenim jau ir paaugstināta temperatūra, nevajadzētu doties pirtī,» teic J. Pavlovičs.

Pirts atslābina un norūda

Rolands MELNALKSNIS, pirtnieks, masieris un reiki meistars

«Pirts apmeklējums labvēlīgi ietekmē imunitāti – pēc pieredzes varu teikt, ka, kopš eju pirtī, neslimoju ne ziemā, ne vasarā. To veicina aukstā un karstā gaisa kontrasts, līdz ar ko norūdās arī asinsvadi. Pirts dezinficē, īpaši, ja tiek pievienoti uzlējumi no dažādiem ārstniecības augiem. Lai nepārkarstu, uz galvas ieteicams uzlikt aukstas slotiņas, kas atvēsinās. Dzīvojot mūsdienu laikmetā, kad cilvēkam ikdienā ir tik daudz stresa situāciju, pirts pirmkārt atslābina nervu sistēmu, uzlabo asinsriti un sirdsdarbību, nomierina. Pēc pirts rituāla organismā atgriežas spēks.

Vismaz vienreiz nedēļā pirtī ir noteikti jāiet,» akcentē R. Melnalksnis.

Ievērot divus principus

Vija ENIŅA, farmācijas doktore, augu pazinēja

«Attiecībā uz pirti ir tā, ka pareizāk būtu tēju lietošanu dalīt divās grupās – tajās, kas lietojamas pirms pirts apmeklējuma un pirmajos pēršanās etapos, un tajās, kas lietojamas pēršanās otrajā fāzē un pēc pirts. Pirmajai daļai derētu tādas drogas, kam piemīt organismu attīroša, sviedrējoša darbība, – liepziedi, kumelītes, aveņu lapas un augļi, mazliet vīgriezes. Otrajā fāzē, kad organisms jau ir zaudējis šķidrumu, vajadzētu lietot drogas, kas zaudējumu kompensētu. Šim mērķim atbilst visas vitamīnu drogas – mežrozīšu augļi, nātru lapas, pīlādži un, protams, kāda piparmētra vai raudene smaržai un garšai. Tējas droši var kombinēt, bet šos divus principus noteikti vajadzētu ievērot. Pēc pirts apmeklējuma noteikti var lietot visas skābās tējas, piemēram, karkade, kas ir spēcīgs antioksidants un labi veldzē slāpes. It kā jau saka, ka vajag dzert mūsu pašu tējas, bet man šķiet, ka var pielikt arī kādu eksotisku niansi, jo pirts savā ziņā arī saistīta ar eksotiku,» V. Eniņa pamato.

PIRTSSLOTIŅAS var veidot no dažādiem augiem. Kadiķim, vībotnei, eglei un apsei piemīt attīrošas īpašības, bet vītols ir aizsargājošs. Sievietēm tradicionāli piestāv liepas, bērza un ievas slotiņas, bet vīriem ozola. Tradicionāli pieņemts, ka ar ozola slotām peras kungi, taču nevajag būt kategoriskiem – ir dzīvē brīži, kad arī sievietes trauslumam nepieciešams ozola stiprums

PAR UN AP PIRTSLIETĀM

• Optimālā pirts apmeklējuma temperatūra ir apmēram 60–65 grādi, bet katrai karsēšanās reizei nevajadzētu pārsniegt 15–20 minūtes.

• Pirts rituāls sastāv no pieciem posmiem – karsēšanās, skrubēšanās, pēršanās, atvēsināšanās un atkārtotas sildīšanās. Starp šiem rituāla soļiem ieteicams dzert sviedrējošas un urīndzenošas tējas, kādas ir, piemēram, pelašķu, vīgriežu un gaiļpiesīšu.

• Svarīgi ielāgot, ka jāperas limfas tecēšanas virzienā – kājas no apakšas uz augšu, rokas, sākot no plaukstām.

• Ļoti svarīgi, lai, atrodoties pirtī, galva būtu vēsumā, tādēļ pirts cepure ir obligāta.

• Pirts apmeklēšana stimulē imunitāti, trenē sirds un asinsvadu sistēmu, atvieglo hroniskas urīnizvadsistēmu slimības, veicina šlakvielu un sāļu izvadīšanu no organisma.

• Pirtī nevajadzētu doties, ja ir augsts asinsspiediens, nesen pārdzīvots infarkts, moka ādas slimības, ir akūtas nieru un urīnizvadkanālu saslimšanas vai jebkuras citas slimības akūtā fāzē.

PIRTS RITUĀLA SOĻI

I posms – karsēšanās apmēram 65 grādu temperatūrā līdz brīdim, kad parādās pirmie sviedri, apmēram 12 minūtes. Pēc tam būtu jāļaujas vieglai relaksācijai, dzerot sviedrējošas tējas.

II posms – uz sakarsušas ādas klāj skrubi. Šeit katrs var ļauties fantāzijai – kā skrubi var izmantot jūras sāli, vībotnes, piparmētras, kumelītes, rožlapiņas, samaltas bērzu vai ozollapas, lavandu. Nevajadzētu izvēlēties košus pļavas augus. Pēc tam noskalojas.

III posms – pēršanās. Šajā posmā ir jādomā labas domas, jāatstāj slotiņā visa negatīvā enerģija.

IV posms – atvēsināšanās. Arī šajā posmā katrs var izvēlēties sev tīkamāko atvēsināšanās veidu – dīķī, baseinā, rasā, sniegā vai dušā.

V posms – iet atpakaļ pirtī, mazliet pasildās un ieziež ķermeni ar medu, šokolādi vai ko citu sev tīkamu. Pēc tam atkal noskalojas.

Pavisam nesteidzīgs pirts rituāls ilgst apmēram trīs un vairāk stundas.