RECEPTES: Vītinātā delikatese

© publicitātes foto

Gaļas vītināšana ir viens no senākajiem veidiem, kā produktu var konservēt. Vispopulārākā, protams, ir gaļa, un praktiski jebkuru no tās veidiem var vītināt, bet tikpat labi galdā var celt vītinātu zivi.

 Vītinātas gaļas priekšrocības – tās gatavošanā neizmanto konservantus, izņemot sāli. Ilgais uzglabāšanas laiks neizmaina gaļas garšu. Trešā priekšrocība – tā ir labs risinājums, ja mājās pēkšņi piesakās ciemiņi. Var arī nosaukt vēl vienu plusu – vītinātu gaļu var ērti paņemt līdzi, dodoties tālākā ceļā. Un ja ir patika darboties virtuvē, tad vītinātu gaļu var mēģināt pagatavot ar saviem spēkiem. Gaļas vītināšana mājas apstākļos nav īpaši grūts process un ir tā vērta. Vītināta gaļa ir garšīga un aromātiska, to var izmantot dažādi – uz sviestmaizes, pievienot dažādiem salātiem, vārīt no tās zupu. Var, piemēram, paņemt vistas fileju, sagriezt šķēlēs, uz katras uzlikt pa šķēlei vītinātas gaļas, zilā siera un ieklapēt to gaļā, pēc tam likt uz pannas un sacept. Gaļa būs garšīga, sulīga un, galvenais – nebūs sausa, kas parasti raksturīgi vistas gaļai. Piedevās derēs jebkuri salāti.          

Receptes 

Vītināta cūkgaļa

Sastāvdaļas: cūkgaļas fileja,rupjais sāls,malti melnie pipari, koriandrs, dilles, lauru lapa, marle. 

Pagatavošana: cūkgaļu ierīvē ar sāli, liek to uz paliktņa un atstāj vēsā vietā uz 2–3 dienām. Vismaz reizi dienā gaļu vēlams apgriezt. Pēc noteiktā laika noņem no tās lieko sāli. Sagatavo garšvielas, kas piešķir gaļai brīnišķīgu aromātu. Tās var variēt pēc savas gaumes. Gaļu bagātīgi ierīvē ar garšvielām. Gaļu ar garšvielām ietin marlē, apsien ar diegu. Vasarā, protams, gaļu pēc tam var likt uz balkona, taču ne saulē. Ziemā to var novietot virtuvē pie radiatora. Gaļa ir jāpakar vertikāli. Pats grūtākais – pagaidīt 5 līdz 7 dienas, kamēr tā iegūst vajadzīgo konsistenci. Gaļa ir gatava, to var sagriezt plānās šķēlēs un baudīt!        

 

Salāti ar vītinātu gaļu un pupiņām 

Sastāvdaļas: pusglāze balto pupiņu,pusglāze pupiņu pākšu, 150 g ķirštomātu, 150–170 g vītināta šķiņķa, saišķis salātlapu, 3 ēdamkarotes olīveļļas, ēdamkarote citrona sulas, melni maltie pipari, sāls. 

Pagatavošana: baltās pupiņas iemērcvismaz uz 4 stundām.Pēc tam nolej ūdeni un uzlej jaunu. Pupiņas vāra uz lēnas uguns 1,5 stundas. Sāli pievieno vārīšanas beigās. Vārošā sālsūdenī novāra pākšu pupiņas. Pēc tam ūdeni nolej un liek pupiņas ledainā ūdenī, lai tās saglabātu košo zaļo krāsu. Vītināto šķiņķi sagriež salmiņos, tomātus  sagriež uz pusēm. Kad baltās pupiņas ir gatavas, tās liek uz caurdura un nolej ūdeni. Siltas pupiņas liek bļodā un pievieno pārējās sastāvdaļas. Aizdaram samaisa citrona sulu ar sāli un pipariem. Pievieno salātiem un rūpīgi samaisa. Rotā ar salātlapām.

Zupa no vītinātas gaļas      

Sastāvdaļas: 240 g vītinātas gaļas,320 g sīpolu,pipari, sāls, 20 g selerijas saknes, 40 g zaļumu.   

Pagatavošana: ielej kastrolīūdeni un liek vārīties.Tiklīdz ūdens sāk vārīties,liek tajā gaļu un ieber garšvielas. Vāra uz mazas uguns apmēram 1,5 stundas, periodiski noņemot putas. Kamēr gaļa vārās, notīra kartupeļus, sagriež tos kubikos, sīpolus sagriež pusgredzenos. Kad gaļa ir vārījusies noteikto laiku, pievieno kartupeļus, sīpolus, selerijas sakni un turpina vārīt vēl 30 līdz 40 minūtes. Pasniedz ar smalki sagrieztiem zaļumiem. 

Svarīgākais