RECEPTE: Rudens dārzeņi burciņās ziemai

© Leonīds Gusevs

Lai garos ziemas vakarus varētu pavadīt jaukā draugu kopmānijā, rudenī der savlaicīgi parūpēties par cienastu.

Dārzeņu mikslis 

SASTĀVDAĻAS:

der viss, kas izaudzis un dārzā atrodams: nelieli burkāni, kabači, gurķi, puravi, pupiņas, paprika, ziedkāposti

marinādei (uz 1 l ūdens): 100 ml baltvīna etiķa

2 ēdamkarotes cukura

1 ēdamkarote sāls

1 ēdamkarote melno piparu, smaržīgo piparu, krustnagliņu, sinepju sēkliņu

2 daivas ķiploka

PAGATAVOŠANA: katlā uzvāra ūdeni, liek iekšā visas garšvielas un 5–7 minūtes pavāra, lai izšķīst sāls un cukurs. Beigās pielej etiķi. Ļauj marinādei nedaudz atdzist. Dārzeņus pēc sirds patikas kārto burkās un pārlej ar nedaudz atdzisušo marinādi. Burkas karsē 80 grādu temperatūrā – 0,5 l burkām pietiks ar aptuveni 10 minūšu karsēšanu, 1 l burkām vajadzēs 20–25 minūtes. Aizvāko, apgāž uz vāciņa, sasedz un ļauj atdzist. Uzglabā vēsumā.

Dārzeņu asorti

SASTĀVDAĻAS:

Rudenī dārzā saaug visādi sīkuči: patisoniņi, gurķīši, kabacīši, mazie tomātiņi, pipariņi, burkāniņi, sīpoliņi

marinādei (uz 1 l ūdens): 2 ēdamkarotes sāls

6 ēdamkarotes cukura

16 ēdamkarotes 9% etiķa

PAGATAVOŠANA: dārzeņus, kas tajā mirklī pieejami, saliek tīrās burkās. Izmantošanai visparocīgākās puslitra burciņas – vienā ēšanas reizē noteikti izlietosies! Savāra marinādi un karstu pārlej dārzeņiem. Burkas karsē 80 grādu temperatūrā: 0,5 l burkas – 20 minūtes, 1 l burkas – 30 minūtes. Karstas aizvāko, apmet uz vāciņa, sasedz un ļauj atdzist. Uzglabā vēsumā.