RECEPTES: Pil­na mā­ja ba­ra­vi­ku

© f64

Ja šo­ru­den kāds gau­žas, ka me­žos sē­ņu tā pa­maz un krā­ju­mi zie­mas lai­kam nav sa­rū­pē­ti, pats vai­nīgs! Par ci­tām sē­nēm ne­maz ne­ru­nā­jot, ba­ra­vi­kas griez­da­mās aug jo­pro­jām un rei­zēm tā vien lie­kas, ka to ie­bru­ku­mi mū­su vir­tu­vēs būs ne­bei­dza­mi. Lūk, da­žas lai­ka pār­bau­di iz­tu­rē­ju­šas re­cep­tes, kā šīs ka­ra­lis­kās, vēr­tī­gās un garš­īgās sē­nes sa­gla­bāt zie­mai.

Sa­vā su­lā kon­ser­vē­tas ba­ra­vi­kas

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

baravikas

etiķis 9%

sāls

cukurs

melnie pipari

lauru lapas

ķiploki

eļļa

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: garš­īgs veids, kā sa­gla­bāt ka­ra­lis­kās ba­ra­vi­kas zie­mai.

Ba­ra­vi­kas ļo­ti garš­īgas ir sa­ma­ri­nē­tas sa­vā su­lā, t.i., ie­lej kat­li­ņā pa­vi­sam ne­daudz ūdens (ti­kai tik, lai pir­ma­jā mir­klī ba­ra­vi­kas ne­pie­deg, ap­tu­ve­ni 0,5 cm ūdens), tad pie­liek pil­nu kat­lu ar ba­ra­vi­kām. Vā­ku vir­sū un vā­ra.

Kad ba­ra­vi­kas būs jau drus­ku pa­vā­rī­ju­šās, pie­lej ne­daudz eti­ķa, lai ba­ra­vi­kas ne­pa­liek tum­šas. Vēl vā­ra. Kad ūdens sāks pu­to­ties, pu­tas no­kāš. Tad uz­reiz liek klāt garš­vie­las – eti­ķi, sā­li, cu­ku­ru, pi­pa­rus, lau­ru la­pas un smal­ki sa­griez­tus ķip­lo­kus. Pie­lej arī ne­daudz eļ­ļas. Bur­tis­ki pa­vā­ra vēl 5 mi­nū­tes un ņem no uguns nost. Liek bur­ci­ņās.

 

Svies­tā vai tau­kos sau­tē­tas ba­ra­vi­kas

 

SA­STĀV­DA­ĻAS:

500 g ba­ra­vi­ku

200 g svies­ta vai cū­ku tau­ku

sāls

smal­kie pi­pa­ri pēc garš­as

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: ma­zas, jaun­as ba­ra­vi­ku ce­pu­rī­tes no­tī­ra no gru­žiem, kat­ru ce­pu­rī­ti no­slau­ka ar tī­ru, slap­ju drā­nu un sa­griež lok­snī­tēs.

Kat­li­ņā uz­vā­ra cū­ku tau­kus, liek sa­griez­tās sē­nes, garš­vie­las un sau­tē ap­mē­ram 20–30 mi­nū­tes, ka­mēr iz­tvai­ko lie­kais ūdens.

Kar­stas sē­nes sa­pil­da dez­in­fi­cē­tā bur­kā, no­slēdz ar plast­ma­sas vā­ci­ņu.

Jā­rau­gās, lai sē­nes bū­tu pār­klā­tas ar tau­kiem.

Zie­mā šā­das sē­nes ti­kai jā­uz­sil­da un tās ir ga­ta­vas lie­to­ša­nai.

Ba­ra­vi­kas tau­kos var uz­gla­bāt 3–4 mē­ne­šus.

Tau­ku vie­tā var ņemt svies­tu.

 

Kal­tē­tas ba­ra­vi­kas

 

NE­PIE­CIE­ŠAMS:

ne­ie­ro­be­žots dau­dzums ba­ra­vi­ku, be­ku vai ci­tu stob­riņ­sē­ņu

 

PA­GA­TA­VO­ŠA­NA: kal­tē­ša­nai iz­man­to ti­kai ne­pār­au­gu­šas, jaun­as un cie­tas sē­nes. Ma­zās sē­nes kal­tē ve­se­las, lie­lā­kās sa­da­la uz pus­ēm vai četr­ās da­ļās. Sē­nes pirms kal­tē­ša­nas ne­maz­gā, ti­kai no­tī­ra. Kā­ti­ņus at­da­la no ce­pu­rī­tes: ja tie jaun­i un ne­bo­jā­ti, kal­tē at­se­viš­ķi, sa­griez­tus 1 – 2 cm bie­zās ri­pās. No­tī­rī­tās sē­nes sa­ver uz auk­las vai die­ga un kal­tē virs plīts vai ce­peš­krās­nī. Kal­tē­ša­nas sā­ku­mā tem­pe­ra­tū­ra nav augst­āka par 50 grā­diem, pēc 3 – 5 stun­dām to pa­aug­sti­na līdz 75 grā­diem, vēl pēc 3 – 5 stun­dām tem­pe­ra­tū­ru at­kal pa­ze­mi­na. Sē­nes ir iz­kal­tē­tas, kad tās var lo­cīt, var pār­lauzt, bet tās ne­drūp. Uz­gla­bā sau­sā vie­tā slēg­tos trau­kos. Iz­man­to zu­pu garš­as uz­la­bo­ša­nai, mēr­cēm, ga­ļas sau­tē­ju­miem. Pa­rei­zi kal­tē­tās sē­nēs uz­tur­vie­lu ir daudz vai­rāk ne­kā sā­lī­ta­jās vai ma­ri­nē­ta­jās.

 

Sald­ētas ba­ra­vi­kas

Viens no vien­kār­šā­ka­jiem vei­diem: svai­gas sē­nes no­tī­ra, ja ba­ra­vi­kas pa­prā­vā­kas – sa­griež ga­ba­li­ņos, liek vai nu kā­dā aiz­vā­ko­ja­mā trau­kā, vai spe­ci­ālos, tie­ši sald­ēša­nai pa­re­dzē­tos mai­si­ņos sald­ēta­vā, un – lie­ta da­rī­ta.

Cits va­ri­ants: no­tī­rī­tas, sa­griez­tas sē­nes liet sa­kar­sē­tā eļ­ļā uz pan­nas un ap­mē­ram 10 mi­nū­tes pa­sau­tē, ka­mēr iz­tvai­ko lie­kais šķid­rums, pie­ber sā­li, at­dze­sē un pil­da sald­ēša­nai pa­re­dzē­tos trau­kos. Uz­gla­bā sald­ēta­vas ka­me­rā.

Sald­ētas ba­ra­vi­kas lie­lis­ki sa­gla­bā sa­vu da­bis­ko smar­žu un garš­u, tur­klāt tās vieg­li un ātr­i pa­ga­ta­vot: ie­pa­ko­ju­mu iz­ņem no sald­ēta­vas, at­lai­di­na un iz­man­to pēc va­ja­dzī­bas – pie­vie­no zu­pām, ga­ta­vo krēm­zu­pas, mēr­ces, pie­vie­no ga­ļas ēdie­niem, dār­ze­ņu sau­tē­ju­miem.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.