RECEPTES: Daudzveidīgās, garšīgās, dažādās - sēnes

© nra arhīvs

Sēnes rudenīgai maltītei un ziemas krājumiem - šis dabas produkts sniedz neizmeļami daudz un dažādas iespējas gastronomiskiem eksperimentiem.

Sēņu lečo

NEPIECIEŠAMS:

3 kg novārītu sēņu

1 kg tomātu

1 kg sīpolu

0,5 l eļļas

5 ēdamkarotes sāls

2 ēdamkarotes cukura

3 lauru lapas

8 ēdamkarotes 9% etiķa

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA:

Atsevišķi samaļ sīpolus, tomātus, sēnes. Sīpolus apcep eļļā. Pievieno samaltus tomātus.

Masu lielā eļļas daudzumā vāra apmēram 5 minūtes. Pieliek pārējās sastāvdaļas un vāra vēl pusstundu.

Sēņu lečo var ātri piedegt, tāpēc vārīšanas laikā to ik pa laikam apmaisa.

Vēl karstu pilda sterilās, izkarsētās burkās un aizvāko. Lečo uzglabā ledusskapī.

Pasniedz ar kartupeļiem, liek uz sviestmaizēm.

 

Sēņu salāti

NEPIECIEŠAMS:

Sālītas vai ceptas sēnes

sīpoli, kāposti, burkāni, tomāti vai tomātu mērce – vienādās daļās

eļļa

sāls

cukurs

malti melnie pipari

zaļumi

etiķis

PAGATAVOŠANA:

Rupji sagriež sīpolus, tomātus, kāpostus un sarīvē burkānus.

Vispirms lielā eļļas daudzumā sasautē kāpostus, sīpolus un burkānus. Kad saknes mīkstas, pievieno tomātus. Turpina sautēt, līdz tomāti izšķīst. Pieber sāli, cukuru, piparus un sasmalcinātus zaļumus.

Pievieno sēnes, visu samaisa, pēc garšas pielej etiķi un salātus uzkarsē.

Ēd uzreiz vai karstu pilda burkās un uzglabā vēsumā.

 

Sēnes saldā krējuma mērcē

NEPIECIEŠAMS:

6 kartupeļi

0,5 kg sēņu

200 g siera

200 g saldā krējuma

taukvielas

sāls, pipari

 

PAGATAVOŠANA:

Kartupeļus smalki sagriež un liek ietaukotā pannā vai veidnē. Pa virsu uzber rupji sagrieztas sēnes, izvēlētās garšvielas, sāli.

Cep vidēji karstā cepeškrāsnī. Neilgi pirms beigām visam pārber sarīvētu sieru un pārlej saldo krējumu. Pannu vai veidni ar kartupeļiem un sēnēm vēl uz brīdi ieliek cepeškrāsnī un nedaudz pasautē, līdz ēdiens gatavs.

 

Kartupeļu un sēņu sacepums

NEPIECIEŠAMS:

1 kg kartupeļu

0,5 kg sēņu

2 olas

pusglāze piena

sāls, pipari vai citas garšvielas pēc izvēles

PAGATAVOŠANA:

Izvāra kartupeļus mundierī. Atdzisušus nomizo un sagriež nelielos gabalos.

Sagriež arī sēnes. Liek ietaukotā veidnē: kārta kartupeļu, kārta sēņu.

Pārlej ar sakultu olu, piena un garšvielu maisījumu.

Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā apmēram 30 minūtes.

 

Ar sēnēm pildīti tomāti

NEPIECIEŠAMS:

5 – 6 tomāti

pildījumam: pusglāze sautētu vai vārītu sēņu

šķēle šķiņķa

sīpols

zaļumi

buljons

taukvielas cepšanai

sāls, cukurs, pipari vai citas garšvielas pēc izvēles

PAGATAVOŠANA:

Sagrieztu šķiņķi un sīpolu uz pannas apcep. Liek katlā kopā ar sēnēm.

Tomātiem nogriež cepurīti, izņem mīkstumu – to saspaida biezenī.

Katlā ieliek daļu biezeņa, pieber atlikušās sastāvdaļas un dažas minūtes uz lēnas uguns sautē.

Atdzisušu masu pilda tomātos, uzliek nogrieztās cepurītes un kārto pannā vai veidnē.

Pielej nedaudz buljona, kam pievienots atlikušais tomātu biezenis. Sautē cepeškrāsnī. Ja vēlas, pirms sautēšanas beigām ēdienam pievieno nedaudz skābā vai saldā krējuma un ieliek cepeškrāsnī vēl uz dažām minūtēm.

 

Sēņu soļanka

NEPIECIEŠAMS:

vārītas vai sālītas sēnes

sīpoli

burkāni

kartupeļi

pusžāvēta un vārīta desa

sēņu buljona kubiņi

skābais krējums

sāls, pipari, lauru lapas

eļļa apcepšanai

PAGATAVOŠANA:

Strēmelītēs sagriež abu veidu desas, sasmalcina sīpolus, burkānus sarīvē vai smalki sagriež. Visu nedaudz apcep.

Apceptos dārzeņus un desas vāra kopā ar strēmelītēs sagrieztām sēnēm.

Vārīšanās gaitā pieliek buljona kubiciņus, kartupeļus un garšvielas pēc izvēles.

Pasniedzot pievieno skābo krējumu.

 

Siltie gaileņu salāti

NEPIECIEŠAMS:

gailenes

kartupeļi

sīpoli

gaileņu marinādei: oregano

etiķis

sāls

pipari

olīveļļa

PAGATAVOŠANA:

Svaigām gailenēm uzber sāli un atstāj uz stundu, lai sēnes nedaudz atsulojas.

Gailenes pārlej ar marinādi, ko pagatavo no etiķa, oregano, sāls, pipariem un olīveļļas, pievieno sagrieztu sīpolu.

Novāra kartupeļus ar visām mizām, tos nomizo un sagriež. Vēl karstiem kartupeļiem pārlej pāri gailenes marinādē.

Pasniedz, kamēr salāti karsti.