Sēnes rudenīgai maltītei un ziemas krājumiem - šis dabas produkts sniedz neizmeļami daudz un dažādas iespējas gastronomiskiem eksperimentiem.
Sēņu lečo
NEPIECIEŠAMS:
3 kg novārītu sēņu
1 kg tomātu
1 kg sīpolu
0,5 l eļļas
5 ēdamkarotes sāls
2 ēdamkarotes cukura
3 lauru lapas
8 ēdamkarotes 9% etiķa
sāls, pipari
PAGATAVOŠANA:
Atsevišķi samaļ sīpolus, tomātus, sēnes. Sīpolus apcep eļļā. Pievieno samaltus tomātus.
Masu lielā eļļas daudzumā vāra apmēram 5 minūtes. Pieliek pārējās sastāvdaļas un vāra vēl pusstundu.
Sēņu lečo var ātri piedegt, tāpēc vārīšanas laikā to ik pa laikam apmaisa.
Vēl karstu pilda sterilās, izkarsētās burkās un aizvāko. Lečo uzglabā ledusskapī.
Pasniedz ar kartupeļiem, liek uz sviestmaizēm.
Sēņu salāti
NEPIECIEŠAMS:
Sālītas vai ceptas sēnes
sīpoli, kāposti, burkāni, tomāti vai tomātu mērce – vienādās daļās
eļļa
sāls
cukurs
malti melnie pipari
zaļumi
etiķis
PAGATAVOŠANA:
Rupji sagriež sīpolus, tomātus, kāpostus un sarīvē burkānus.
Vispirms lielā eļļas daudzumā sasautē kāpostus, sīpolus un burkānus. Kad saknes mīkstas, pievieno tomātus. Turpina sautēt, līdz tomāti izšķīst. Pieber sāli, cukuru, piparus un sasmalcinātus zaļumus.
Pievieno sēnes, visu samaisa, pēc garšas pielej etiķi un salātus uzkarsē.
Ēd uzreiz vai karstu pilda burkās un uzglabā vēsumā.
Sēnes saldā krējuma mērcē
NEPIECIEŠAMS:
6 kartupeļi
0,5 kg sēņu
200 g siera
200 g saldā krējuma
taukvielas
sāls, pipari
PAGATAVOŠANA:
Kartupeļus smalki sagriež un liek ietaukotā pannā vai veidnē. Pa virsu uzber rupji sagrieztas sēnes, izvēlētās garšvielas, sāli.
Cep vidēji karstā cepeškrāsnī. Neilgi pirms beigām visam pārber sarīvētu sieru un pārlej saldo krējumu. Pannu vai veidni ar kartupeļiem un sēnēm vēl uz brīdi ieliek cepeškrāsnī un nedaudz pasautē, līdz ēdiens gatavs.
Kartupeļu un sēņu sacepums
NEPIECIEŠAMS:
1 kg kartupeļu
0,5 kg sēņu
2 olas
pusglāze piena
sāls, pipari vai citas garšvielas pēc izvēles
PAGATAVOŠANA:
Izvāra kartupeļus mundierī. Atdzisušus nomizo un sagriež nelielos gabalos.
Sagriež arī sēnes. Liek ietaukotā veidnē: kārta kartupeļu, kārta sēņu.
Pārlej ar sakultu olu, piena un garšvielu maisījumu.
Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā apmēram 30 minūtes.
Ar sēnēm pildīti tomāti
NEPIECIEŠAMS:
5 – 6 tomāti
pildījumam: pusglāze sautētu vai vārītu sēņu
šķēle šķiņķa
sīpols
zaļumi
buljons
taukvielas cepšanai
sāls, cukurs, pipari vai citas garšvielas pēc izvēles
PAGATAVOŠANA:
Sagrieztu šķiņķi un sīpolu uz pannas apcep. Liek katlā kopā ar sēnēm.
Tomātiem nogriež cepurīti, izņem mīkstumu – to saspaida biezenī.
Katlā ieliek daļu biezeņa, pieber atlikušās sastāvdaļas un dažas minūtes uz lēnas uguns sautē.
Atdzisušu masu pilda tomātos, uzliek nogrieztās cepurītes un kārto pannā vai veidnē.
Pielej nedaudz buljona, kam pievienots atlikušais tomātu biezenis. Sautē cepeškrāsnī. Ja vēlas, pirms sautēšanas beigām ēdienam pievieno nedaudz skābā vai saldā krējuma un ieliek cepeškrāsnī vēl uz dažām minūtēm.
Sēņu soļanka
NEPIECIEŠAMS:
vārītas vai sālītas sēnes
sīpoli
burkāni
kartupeļi
pusžāvēta un vārīta desa
sēņu buljona kubiņi
skābais krējums
sāls, pipari, lauru lapas
eļļa apcepšanai
PAGATAVOŠANA:
Strēmelītēs sagriež abu veidu desas, sasmalcina sīpolus, burkānus sarīvē vai smalki sagriež. Visu nedaudz apcep.
Apceptos dārzeņus un desas vāra kopā ar strēmelītēs sagrieztām sēnēm.
Vārīšanās gaitā pieliek buljona kubiciņus, kartupeļus un garšvielas pēc izvēles.
Pasniedzot pievieno skābo krējumu.
Siltie gaileņu salāti
NEPIECIEŠAMS:
gailenes
kartupeļi
sīpoli
gaileņu marinādei: oregano
etiķis
sāls
pipari
olīveļļa
PAGATAVOŠANA:
Svaigām gailenēm uzber sāli un atstāj uz stundu, lai sēnes nedaudz atsulojas.
Gailenes pārlej ar marinādi, ko pagatavo no etiķa, oregano, sāls, pipariem un olīveļļas, pievieno sagrieztu sīpolu.
Novāra kartupeļus ar visām mizām, tos nomizo un sagriež. Vēl karstiem kartupeļiem pārlej pāri gailenes marinādē.
Pasniedz, kamēr salāti karsti.