No Aiviekstes lakstīgalām līdz operai

© F64

Operdziedātājam Dainim Skutelim šis rudenis atnācis ar jaunām pārmaiņām – viņš uzsācis darbu Preiļu mūzikas skolā kā vokālais pedagogs kora klasei un kļuvis par studentu Daugavpils universitātē – kļūs par solodziedāšanas skolotāju, mācoties klātienē budžeta grupā.

Šajā sezonā Nacionālajā operā, kurā aizvadītas vairākas darba sezonas, viņu varēs redzēt Arturo lomā izrādē Lucia di Lammermoor.

«Tagad iznāks mērot ceļu no Preiļiem uz Daugavpili un vismaz reizi nedēļā uz Rīgu, taču pie pārbraucieniem esmu pieradis, jo jādodas uzstāties arī uz koncertiem. Ceļā pavadu daudz laika,» atklāj Dainis un neslēpj, ka, atbraucot uz galvaspilsētu, ātrāk vēlas atkal atgriezties mājās, jo viņam tuvāka ir lauku vide. Preiļos dzīvo mūziķa ģimene – sieva Liene un mazā meitiņa Karlīna, kurai nākamgad februārī paliks četri gadi. Karlīnai tāpat kā tētim patīk dziedāt, piedalījusies konkursā Cālis. Dainis smaida, ka labprāt redzētu nākotnē meitiņu dziedam uz operas skatuves un viņa varētu īstenot tās muzikālās ieceres, kas Dai-nim neesot izdevies. «Man jau arī viss vēl priekšā, varu paspēt daudz izdarīt,» optimistiski saka operdziedātājs. Jautājot, vai turpmākie plāni saistībā ar operu nemainīsies, Dainis bilst, ka nekad nevarot zināt, kā viss iegrozīsies. «Ir sajūta, ka vēlos darboties un visu ko darīt. Tas ir interesanti. Gribu mācīties. Saprotu, ka izglītībai ir nozīme, ja esmu sācis strādāt mūzikas skolā,» secina viņš. Kādu laiku Dainis jau bija iejuties studenta lomā – iestājies Mūzikas akadēmijā, mācījies pusotru gadu, bet studijas pārtraucis.

Lietderīgi mācīt citus

Dainis pēc pamatskolas absolvēšanas kļuva par Rīgas mūzikas internātvidusskolas audzēkni un tad, kad mācījās Mūzikas akadēmijā, paralēli strādāja tajā par pedagogu, bija 5. klases audzinātājs, tāpēc neliela pieredze pedagoģiskajā darbā ir iegūta. «Skolēni mani klausīja, taču darbs nebija no vieglajiem, jo pilsētas bērni no tiem, kuri nāk no laukiem, atšķiras. Nevaru salīdzināt ar citām skolām, bet bērni mēdza uzvesties tā, it kā viņiem būtu viss atļauts,» atceras viņš. Pagaidām esot grūti izvērtēt, kādas veidosies pedagoģiskās gaitas lauku skolā, to rādīšot laiks. Dainis piekrīt vokālā peda-goga Aksela Evereta viedoklim, ka mācīt citus esot veselīgi, jo tad var objektīvāk izvērtēt un izprast sevi. Pašam šobrīd neesot laika mācīties privāti pie kāda no vokālajiem pedagogiem, bet tad, kad pastāvīgi strādājis operā, pilnveidojis savas vokālās prasmes pie pasniedzēja Aksela Evereta. «Ļoti labs pedagogs. No viņa daudz esmu mācījies un uzzinājis to, kas man pirms tam nebija zināms.»

Savējais lauku vidē

Dainis stāsta, ka Nacionālajā operā līdz šim esot spēlējis mazas lomas. Pats neslēpj, ka iespēju esot bijis vairāk, taču noslinkojis. Lomas – Ļenskis izrādē Jevgeņijs Oņegins un Aktavio izrādē Dons Žuāns – palikušas nenospēlētas. «Esot Rīgā, jūtu, ka darba ražīgums nav tāds, kādam tam vajadzētu būt. Laukos esot, jūtos pavisam citādi, nākamajā dienā pamostoties atkal vēlos kaut ko darīt. Rīga mani nomāc. Pēc pamatskolas bija citādi, vēlāk sapratu, ka galvaspilsēta nav īsti mana vieta, lai gan apzinos, ka saistībā ar operu būtu pastāvīgi jādzīvo tajā. Vislabāk būtu, ja varētu apvienot ikdienas dzīvi ar operu, bet tomēr esmu izvēlējies dzīvot laukos. Tur es jūtos kā savējais,» mīlestību pret dzimto pusi apliecina Dainis. Preiļos viņš ar ģimeni atjauno vectēva māju, kur tiek pavadīts brīvais laiks. «Braucu ar traktoru, tūlīt būs jārok kartupeļi,» stāsta mūziķis. Tur varot labi relaksēties, uzņemt enerģiju, iekurināt savu pirti. Uz lauka ir trase, kur var pa kādai reizei gonkoties ar mašīnu, lai gan Dainis teic, ka pilnībā iesēdēties laukos arī viņš nevēlētos.

Aktieris TV šovā

Dainis cieši saistīts ar mūziku ir kopš bērnības, jo viņa tētis ir mūzikas skolotājs. Pusaudža vecumā Dainis bijis prestižā mūzikas konkursa Aiviekstes lakstīgalas uzvarētājs 2000. un 2002. gadā. Plašākai publikai kļuva pazīstams kā pirmā tele-vīzijas konkursa Latvijas Zelta talants uzvarētājs 2008. gadā, kurā izcīnīja īpaša talanta titulu pēc skatītāju balsojuma un balvā ieguva ceļojumu uz Kanāriju salām. Savukārt pavisam nesen mūzikas mīļotāji Daiņa aktierisko meistarību un spēju mainīties varēja vērot šovā Izklausies redzēts, kur viņš atveidoja pasaulslavenas zvaigznes –

Andrea Bočelli, Džonu Lenonu, Elvisu Presliju, Eniju Lenoksu, Tomu Džonsu, Borisu Moiseju, Lučāno Pavaroti, Gri-

goriju Ļepsu, kā arī Ilmāru Dzeni. Dainis piekritis pasākumā piedalīties, jo tas bijis jauns izaicinājums un arī reklāma sev. «Bija interesanti, lai gan katrs priekšnesums bija jāsagatavo īsā laikā. Man vislabāk patika atveidot Grigoriju Ļepsu,» atceras viņš.

Uztraukums uz operas skatuves

Šobrīd Dainim turpinās arī aktīva koncertsezona – šīs nedēļas nogalē viņš priecēs klausītājus Alūksnē un Ilūkstē. «Gandrīz katru nedēļas nogali ir ieplānots kāds koncerts,» ar radošo darbību iepazīstina viņš. Jautājot par izaugsmi operdziedātāja karjerā, Dainis bilst, ka ārzemes viņu arī nevilinot. «Protams, uz turieni aizbraukt dziedāt – kāpēc gan ne, bet pastāvīgi dzīvot ārpus Latvijas un strādāt lielā un slavenā operteātrī – nē. Dziedāt – tas nenozīmē, ka mūzika obligāti jāsaista ar operu, lai gan ir prestiži. Operā stāvot uz skatuves, man ir milzīgs uztraukums, tā ir liela atbildība. Negribētos tik ātri nosirmot. Vieglo mūziku varu apvienot ar ģimeni, bet ar operu – nē. Ģimeni atstāt Preiļos nevēlētos,» saka Dainis. «Labāk lai ir mierīgāka dzīve. Vairāk jāsmaida un vieglāk jāuztver problēmas.».

Svarīgākais