Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Beku uzkoda

© nra arhīvs

Lielajā sēņu laikā piedāvājam dažādas sēņu un daržeņu receptes.

 Beku uzkoda

Sastāvdaļas: 600 g beku cepurīšu (baravikas, apšu bekas, sviesta bekas, bērzu bekas), viens ķiploks, tējkarote miltu, sāls, malti melnie pipari, eļļa cepšanai, krējums piedevām.

Pagatavošana: Notīrītas sēņu cepurītes ieziež ar sāli un spiedē saspiestiem ķiplokiem, uzkaisa piparus un nedaudz miltu, liek sakarsētā eļļā un apcep no abām pusēm. Pasniedz ar krējumu.

Ūdens peldē vārīta gaileņu zupa ar dillēm

Sastāvdaļas: 600 ml buljona, divas olas, 100 g gaileņu, diļļu zaļumi, sāls, pipari.

Pagatavošana: Gailenes sīki sagriež, dilles sakapā. Bļodā lej buljonu, pievieno sāli, piparus un sakultas olas, pieliek sēnes un dilles, samaisa. Zupu sadala karstumizturīgās bļodiņās vai tasītēs, tās saliek lielā katlā, uzmanīgi ielej ūdeni, liek uz uguns un karsē, līdz ūdens sāk vārīties – tad zupa ir gatava

Ar sēnēm pildīti baklažāni

Sastāvdaļas: Divi vidēji lieli baklažāni, viena liela sarkanā paprika, viens sīpols, divi vidēji tomāti, 200 g sēņu, divas ķiploku daiviņas, pētersīļu zaļumi, sauja lobītu valriekstu, olīvu eļļa cepšanai, sāls, pipari.

Pagatavošana: Baklažānus nomazgā, pārgriež gareniski uz pusēm, uzmanīgi izdobj mīkstumu. Sagatavotās pusītes liek uz plāts vai cepamajā veidnē, uzkaisa sāli un ieziež ar eļļu (šim nolūkam ērti izmantot otiņu). Liek cepeškrāsnī 230 grādu temperatūrā un cep 10 minūtes. Sīpolu sīki sagriež, apcep uz pannas eļļā, pievieno sagrieztas sēnes, apcep, pieliek sagrieztu papriku, maisot turpina cept trīs minūtes, tad pievieno kubiņos sagrieztu baklažānu mīkstumu, cep vēl 5–7 minūtes, pieliek sāli un piparus, samaisa, beigās pieliek nomizotus sagrieztus tomātus un maisot cep vēl piecas minūtes. Pieliek kapātus

ķiplokus un zaļumus. Pildījumu liek baklažānu laiviņās, uzkaisa kapātus valriekstus, cep cepeškrāsnī 200 grādos vēl desmit minūtes.

Pankūkas ar sēnēm, sieru un šķiņķi

Sastāvdaļas: Mīklai: trīs olas, 500 ml piena, 1,5 glāzes miltu, trīs ēdamkarotes cukura, sāls, soda, eļļa cepšanai.

Pildījumam: 300 g dūmota šķiņķa, 400 g sēņu, viens sīpols, 300 g siera.

Pagatavošana: No norādītajām sastāvdaļām pagatavo plāno pankūku mīklu, ļauj tai nedaudz pastāvēt. Tikmēr sagriež sēnes un sīpolus, tos apcep uz pannas eļļā. Šķiņķi sagriež mazos kubiņos vai salmiņos, sieru sarīvē. Lielā pannā sakarsē eļļu, lej mīklu un cep plānu pankūku no vienas puses. Apgriež ar apcepto pusi uz augšu, vidū liek karotīti šķiņķa, karotīti sēņu un karotīti siera, pankūku satin aploksnes, trīsstūra vai kādā citā veidā, pēc tam apcep no abām pusēm.