Ekoloģijas etalons – kaņepju vieglbetona mājas

© F64

«Mājā ar kaņepju vieglbetona sienām ir ideāli dzīves apstākļi, jo tajā ir antialerģisks, mitrumu regulējošs mikroklimats un laba gaisa kvalitāte. Ēku neapdraud kondensāta mitrums, kā arī materiālam ir laba siltumnoturība, tātad mazi apkures izdevumi, tas ir nedegošs un ilgmūžīgs. Turklāt šīs īpašības ir pierādītas vairāk nekā 20 gadu uzņēmuma praksē,» skaidro SIA Hemp Eco Systems Latvia vadītājs Uģis Pauriņš, kurš Latvijā aizsācis kaņepju vieglbetona ēku būvniecību.

Kaņepju vieglbetons ir 100% dabisks biokompozītmateriāls, kura pamatsastāvā ir ūdens, kaņepju spaļi, hidratēts tīrs kaļķis un minerālu piedeva. No šī materiāla pēc pārbaudītas Šveices tehnoloģijas koka karkasa konstrukciju ēkām veido monolītas konstrukcijas – sienas, starpsienas, griestus, grīdas.

Individuāli projekti

Materiāla galvenā priekšrocība – ēkas sienām nav šuvju un saduru vietu, kā arī ir monolīti izveidotas logu ailas, tādēļ nav iespēju veidoties aukstuma tiltiem, kur ziemā varētu rasties siltuma noplūde. Kaņepju biokompozītmateriālu iestrādes process ir salīdzinoši ātrs, jo, pateicoties labi izstrādātai vieglo veidņu sistēmai, izbūves darbi notiek visai ātri. Dienā var uzbūvēt līdz pat trīs metru augstu sienu.

Uģis Pauriņš skaidro, ka pēc šādas tehnoloģijas var uzbūvēt jebkādas konfigurācijas ēku – arī ar liektām vai noapaļotām sienām. Šai ziņā kaņepju betons ir pat parocīgāks nekā tradicionālie būvmateriāli. Uzņēmuma Hemp Eco Systems Latvia projektētājs, uzklausot pasūtītāja vēlmes, var gan izstrādāt individuālu unikālu projektu, gan pielāgoties jau izstrādātiem projektiem, lai varētu izveidot ēku ar kaņepju vieglbetona sienu pildījumu. Šādas ēkas būvē arī citviet pasaulē – Itālijā, Francijā, Spānijā, Lielbritānijā, Nīderlandē, Vācijā, Dānijā kā arī pārējās Skandināvijas valstīs.

Teicams mikroklimats

Pēc šīs tehnoloģijas būvētā mājā ir labs mikroklimats – iemītnieki elpo tīru gaisu, bez ķīmiskiem izgarojumiem. Uģis Pauriņš skaidro, ka sintētiskajiem būvmateriāliem ražošanas procesā tiek pievienotas dažādas ķīmiskas vielas, kuras bieži pat netiek atklātas. Šīs vielas var izdalīties gaisā un cilvēkiem izraisīt dažādas alerģiskas elpošanas ceļu saslimšanas, pret ko īpaši jutīgi ir bērni. Lai attaisnotu pārmērīgu ķimikāliju, piemēram, līmju, aizsardzības līdzekļu, krāsu un materiālu, kas satur antipirēnus, lietošanu, par saprātīgu tiek atzīta mākslīgā ventilācija, tomēr mediķi uzskata, ka tā nav pilnīga un nenodrošina pilnīgu svaiga gaisa piegādi telpās un neizvada toksiskās vielas.

Mājā ar kaņepju betona sienu pildījumu teicamu mikroklimatu nodrošina arī tas, ka sienas spēj absorbēt un izvadīt lieko gaisa mitrumu, materiāls elpo, tādēļ ir pilnībā izslēgta mitruma koncentrēšanās un pelējuma veidošanās. Mājā gaiss vienmēr būs tieši tāds, kā vajag cilvēka veselībai – ne pārāk sauss, ne mitrs. Arī saistviela hidratētais kaļķis darbojas kā dabisks antiseptiķis un antipirēns vienlaikus, turklāt tas iekštelpās nodrošina sārmainu mikroklimatu, un sārmainā vide cilvēkam ir daudz piemērotāka un veselīgāka par skābu. Šāds mikroklimats ir īpaši ieteicams cilvēkiem ar hroniskām elpošanas ceļu slimībām, piemēram, astmu.

Nekaitīgi veselībai

Savs viedoklis ir arī ārstiem, kuri ik dienu saskaras ar alerģiskiem cilvēkiem vai tiem, kuriem ir hroniskas elpošanas slimības. Piemēram, ģimenes ārste Linda Zēģele skaidro, ka gaisa kvalitātei īpašu uzmanību jāpievērš gada vēsākajā periodā, kad telpās ir apkure. Apkurinot mājas un dzīvokļus, mazinās gaisa mitrums, un mitruma līmeni ne vienmēr ir iespējams līdzsvarot. Telpu sausais gaiss sausina ādu, arī deguna, mutes un acu gļotādu, izraisot sauso acu sindromu un citas veselības problēmas. Uzturoties šādās telpās, pazeminās ādas un gļotādu aizsargspējas, un citi ārējās vides kairinājumi vieglāk spēj to ietekmēt – ja gļotādas ir sausas un zaudējušas savas aizsargspējas, vīrusi vieglāk un dziļāk spēj iekļūt to slāņos. Savukārt, ja āda zaudē normālu mitrumu, to vieglāk spēj kairināt un bojāt dažādi alergēni. Uzturoties iekštelpās, kur nav pelējuma sēnīšu sporu, ir mazāks alerģijas risks, jo nav alergēnu. Jebkurā gadījumā no visiem šiem faktoriem visvairāk cieš bērni, jo viņu imūnsistēma nav nostabilizējusies, un tāpēc tā ir uzņēmīgāka pret visiem minētajiem faktoriem.

Dzīvojot kaņepju vieglbetona mājās, iedzīvotāji var būt droši, ka no būvniecībā izmantotajiem materiāliem neizdalās būvniecībā izmantoto saistvielu un citu materiālu izgarojumi un ka viņi elpo tīrāku gaisu.

Plašs lietojums

Pateicoties kaņepju vieglbetona sienu spējai uzņemt un atdod mitrumu, mājā pilnīgi pietiek ar dabisko ventilāciju – nav jāveido papildu ventilācija, kas parasti rada lielas izmaksas un dažkārt arī siltuma zudumus. Protams, lai saglabātu šādu mikroklimatu, jābūt arī atbilstošai sienu apdarei. Būtu neprāts kaņepju vieglbetona sienas nokrāsot ar krāsu, kas veido gaisa mitrumu necaurlaidīgu plēvīti – tad ēkas sienas vairs nespētu absorbēt gaisa mitrumu. Tādēļ uzņēmums Hemp Eco Systems ir izstrādājis speciālu sienu nobeiguma apdares materiālu sistēmu, kuru sastāvā ir tikai dabiskie materiāli. Izveidojot sienām šādu apdari, netiks samazināta tvaika caurlaidība, un ēka elpos. Kaņepju masas apdares materiālus var izmantot arī dzīvokļu sienu siltināšanai iekštelpās – trīs līdz piecu centimetru slānis uzlabos mikroklimatu un siltumnoturību telpās.

Kaņepju un kaļķa biokompozītmateriālu var izmantot arī gāzbetona, keramzīta, keramikas un cita veida ēku fasāžu, starpstāvu pārsegumu, jumta, kā arī grīdas siltināšanai. Šis materiāls ir plaši izmantojams vēsturisko ēku restaurācijas darbos, panākot ēkas energoefektivitāti, tai pašā laikā materiāls ir autentisks to laiku būvniecības materiāliem un tehnoloģijām. Īpaši ieteicams tas ir koka ēku siltināšanas darbos. Mājā ar kaņepju vieglbetona sienu pildījumu sienas nav papildus jāsiltina, šo materiālu izmanto arī pārsegumu un jumta konstrukcijās. Turklāt nav jāizmanto pretkondensāta plēves, kas rada iekštelpās siltumnīcas efektu.

Augsta siltumnoturība

Uģis Pauriņš piebilst, ka uzbūvēt māju no kaņepju spaļu vieglbetona, salīdzinot ar tradicionālajām būvēm, neizmaksā dārgāk, jo tradicionāli būvētām mājām ir jāveido papildu siltumizolācija, jāliek pretkondensāta plēve, vēja barjeras, kas rada papildu izmaksas un siltumnīcas efektu mājā. Ēkai ar kaņepju betona sienu pildījumu nedraud pelēšana vai pūšana, jo kaņepju spaļi ir nepūstošs materiāls, turklāt masai pievienotais kaļķis darbojas kā antiseptiķis koka konstrukcijai. Nav arī jābaidās, ka materiālā varētu iemitināties kukaiņi vai peles un žurkas, jo tiem šis materiāls ir neinteresants. Būtiski ir arī tas, ka kaņepju betons ir pašnesošs materiāls, tāpēc izžūstot tas nesarūk.

Kaņepju vieglbbetona sienu māja ir arī energoefektīva – apmēram par 40% energoefektīvāka nekā mūra ēkas. Kaņepju vieglbetona sienas nodrošina augstu siltumnoturību, aukstā laikā sienas ir patīkami siltas, bet, strauji samazinoties temperatūrām, sienas nerada nepatīkamo aukstuma sajūtu. Nav arī risks, ka sienas vai jumta siltumizolācija varētu zaudēt savu siltumizolētspēju, nelietojot tvaika barjeras, jo materiālam ir laba tvaika caurlaidība. Pretstatā koka skaidu izstrādājumiem – kaņepju spaļi nepūst un mitruma ietekmē nebriest.

***

Uzziņai:

• Pēc šādas tehnoloģijas būvētu demo māju var apskatīt Ikšķiles novada, Tīnužu pagastā, iepriekš piesakoties pa tālruni 26318598 vai ugis@hempecosystems.lv.

• Vairāk informācijas: www.hempecosystems.lv

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Hemp Eco Systems Latvia