Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Māja

Piens ne govs, ne kazas - citāds

© Scanpix/AFP

Kad pie rīta kafijas govs piena vietā vai kādas kūkas receptē sastāvdaļu sarakstā parādās riekstu vai cits piens, tad kāds ar izbrīnu droši vien pajautās – kā tas garšo, cik tas ir veselīgs un vai spēj aizstāt govs vai kazas pienu?

Tiem, kam ir alerģija pret govs pienu, dažādu riekstu, rīsu, ķirbju, sojas vai auzu piens būs lieliska alternatīva. Šādu pienu organisms pārstrādā vieglāk un labāk nekā govs pienu. Citādu pienu var atrast veikalu plauktos, bet, ja ir vēlēšanās, var pavisam vienkārši pagatavot mājās. Visus zināmos riekstus, arī sēkliņas, vai rīsu, kukurūzu, auzas iemērc ūdenī pa nakti, bet no rīta blenderē, kamēr iegūst viendabīgu masu, pēc tam izkāš, un piens ir gatavs. To var izmantot biezputrām, zupām, sacepumiem, pudiņiem un citiem ēdieniem. Sojas pienu, kas ir visbiežāk dzirdētais, gatavo no sojas pupiņām. Tā sastāvā ir vērtīgās olbaltumvielas un aminoskābes, kā arī vitamīni un minerālvielas. Mandeļu pienā ir vairāk magnija nekā spinātos un auzās, daudz fosfora, kālija, folijskābes, nepiesātināto taukskābju, E vitamīna un cinka. Ierasts, ka govs pienu dzer kalcija dēļ, bet, piemēram, 100 ml magoņu piena ir vairāk nekā 1400 mg kalcija, bet govs pienā – tikai

300 mg. Ķirbju pienā ir daudz dzelzs un cinka, kā arī magnija, fosfora un kalcija. Kokosriekstu piena sastāvā ir laurinskābe, kas stiprina imunitāti un palīdz cīnīties ar vīrusiem un baktērijām, tas satur B grupas vitamīnus. Auzu piens ir bagāts ar olbaltumvielām, jo auzas ir gandrīz vai vienīgās no putraimiem, kas satur olbaltumvielas, kas pēc īpašībām ir līdzvērtīgas dzīvnieku olbaltumvielām. Tajās ir daudz beta glukāna, kas mazina slikto holesterīnu asinīs.

***

Der zināt

• Kulinārijā rīsu pienu var izmantot, lai sabiezinātu olu masu, un pie piena mērcēm, kā arī lai padarītu gardāku pudiņu.

• Ja mājās gatavotam pienam pievieno vairāk ūdens, tad var iegūt šķidrāku piena konsistenci, bet, ja mazāk, tad iegūst jogurtam līdzīgu konsistenci.

• Mājās gatavotam pienam var pievienot garšvielas, augļus, saldinātājus, sīrupus – jebko, kas šķiet interesanta un garšīga piedeva.

RECEPTES

Mandeļu piens

Blenderī vai virtuves kombainā samaisa glāzi mandeļu (pirms tam tās jāiemērc uz nakti vai uz 5–6 stundām, pēc tam jāpārlej ar vārošu ūdeni), divas glāzes ūdens, vaniļas pāksti un tējkaroti medus. Izkāš caur marli un dzer atdzesētu.

Ķirbju piens

Blenderī vai virtuves kombainā samaisa glāzi ķirbju sēkliņu, kuras pirms tam vislabāk izmērcēt vienu divas stundas, divas glāzes ūdens, dažas dateles, vaniļu. Izkāš caur marli, nospiež un dzer atdzesētu.

Magoņu piens

Blenderī vai virtuves kombainā samaisa trīs ceturtdaļas glāzes magoņu, divas glāzes ūdens un ēdamkaroti medus. Izkāš caur marli, nospiež un dzer atdzesētu.

Auzu piens

Aplej glāzi auzu pārslu ar trīs glāzēm ūdens, pievieno pustējkaroti miso pastas. Samaisa un atstāj uz nakti. No rīta vēlreiz blenderē. Ja ir vēlēšanās, var pievienot vaniļu, kanēli, laima miziņu, izkāš, un piens gatavs.

Kokosriekstu piens

Aplej kokosrieksta mīkstumu ar karstu ūdeni proporcijās 1:3. Atstāj uz pusstundu. Izkāš caur marli, nospiež un dzer atdzesētu.

Rīsu piens

Iemērc glāzi brūno rīsu uz nakti. No rīta tiem pievieno pēc izvēles cukuru vai medu. Iegūto masu blenderē, kamēr tā kļūst viendabīga, un izkāš caur sietu.