Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Veselīgais smūtijs

© Māja

Vasarā, it sevišķi, ja ir karsts, kārojas pēc atspirdzinoša, vēsa dzēriena vai kokteiļa. Viens no variantiem – smūtijs, kas pagatavots no svaigiem augļiem vai dārzeņiem, kam pievienoti saldēti augļi, medus vai sasaldēts jogurts.

Smūtijs ir tikpat garšīgs kā saldējums, atsvaidzina kā limonāde un ir tikpat veselīgs kā augļi, tāpēc to mēdz dēvēt par veselības kokteili. Tā pagatavošanā var izmantot saldējumu, pienu, kefīru, riekstus un citas piedevas, piemēram, zaļo tēju, kļavu sīrupu, ingveru, eksotiskus augus. No augļiem smūtijiem ieteicami āboli, bumbieri, ananāsi, persiki, nektarīni un vīnogas, savukārt no dārzeņiem – gurķi, spināti, kāposti, bietes un skābenes, no garšvielām – baziliks, piparmētra, ingvers, majorāns, dilles, koriandrs, timiāns, pētersīļi. Dienvidāzijā un Austrumāzijā smūtijos izmanto arī sodas ūdeni. Interesanti, ka smūtijos izmantotie augļi var būt veseli – vienalga, vai tie ir svaigi, saldēti vai konservēti. No augļu kokteiļiem tie atšķiras tikai ar to, ka smūtija pagatavošanā tiek sasmalcināts viss auglis vai oga, veidojot biezu konsistenci. Lieliska sastāvdaļa smūtijam ir granātābolu, dzērveņu vai vīnogu sula, atliek pievienot tikai ledu, un smūtijs ir gatavs. Smūtiju var pagatavot no dažādām sastāvdaļām un dažādās kombinācijās – kā tikai sirds kāro. Smūtiju var pasniegt karstu, kā aukstu vai saldu dzērienu, arī kā zaļo kokteili, kura pamatā ir ūdens, zaļā tēja vai kokosriekstu ūdens. To var pagatavot arī no stipras, atdzesētas kafijas, rūgtās šokolādes, piena un banāna, kam pievienots cukurs, muskatrieksts un kardamons.

RECEPTES

Rudenīgais smūtijs

Sastāvdaļas: 2 ēd. k. citrona sulas, 500 g melones mīkstuma, 4 banāni, 330 g jogurta, ledus kubiks, piparmētra.

Pagatavošana: meloni iztīra no sēkliņām. Mīkstumu rupji sagriež un liek augstā bļodā. Banānus notīra, sagriež ripiņās. Ieliek traukā, apslaka ar citrona sulu, pievieno sasmalcinātu ledu un kuļ blenderī 30 sekundes. Pievieno jogurtu un kuļ vēl 10 sekundes. Lej glāzēs, pievieno melones bumbiņas un rotā ar piparmētru lapiņām.

Ingvera un arbūza smūtijs

Sastāvdaļas: 2 apelsīnu sula, 1,5 cm sarīvētas ingvera saknes, puse arbūza mīkstuma.

Pagatavošana: arbūza mīkstumu bez sēkliņām ievieto blenderī, pievieno apelsīna sulu, pieliek ingveru un sakuļ. Ielej smūtiju glāzē ar ledu.

Brokastu smūtijs

Sastāvdaļas: glāze netrekna jogurta, trīs ceturtdaļas glāzes musļa ar riekstiem un rozīnēm, pusglāze piena, pusglāze zemeņu, 2 ēd. k. ūdens.

Pagatavošana: aplej musli ar pienu. Blenderī liek zemenes, pievieno jogurtu un ūdeni, sakuļ, tad pievieno musli, samaisa un pasniedz. Zemenes var aizstāt ar jebkurām citām ogām vai augļiem.

der zināt:

• Smūtijs ir ideāls, ja divas trešdaļas no tā sastāvdaļām ir saldētas.

• Ledu blenderēšanas procesā pievieno kā pašu pēdējo no sastāvdaļām. Var eksperimentēt – saldētavā var ievietot pārgatavojušos banānus un tos izmantot ledus vietā.