Dzimtas mājas ziedu apskāvienos

© F64

Uzņēmējas Baibas Mikālas dzimtas māju Upeskalni pagalmu Padures pagastā jau divus gadus iekopj uzticama saimnieces paziņa Irēna Taube. Kamēr dzīvojamās mājas restaurācijas darbi vēl tikai rit, dārzs kļuvis par vietu, kur patverties no pilsētas kņadas un ļauties krāsainiem ziedu apskāvieniem.

 Īpaša plāna dārzam neesot, Irēna smejot atzīst: «Stādu, kā man patīk! Baiba man uzticas, un es drīkstu visu darīt pēc saviem ieskatiem. Galvenais, lai būtu lilijas, kas ir vienas no viņas mīļākajām puķēm.» Aiz dzīvojamās mājas paveras skats uz Padures upi, bet dārza ainava veidota kā nogāze – dobēs lielākoties dominē krūmi un klājeniskie augi. Lai dārzā būtu vienots stils, pagraba un šķūņa ēkai uzklāts koka šindeļu jumts – tas sasaucas ar dzīvojamo ēku un izskatās dabiski un gaumīgi. Vietām ieskanas arī sarkano ķieģeļu motīvi.

Iekopjot Upeskalnus, dārza darbi ir sadalīti – par augu rotu atbildīga dārzniece Irēna, bet palīdzīgu roku viņai neatsaka Edmunds, kuram uzticēti smagākie dārza darbi. Lai pārvietošanās būtu ērtāka, pagalmā izbruģēti vairāki celiņi, kas ved gan uz pirti un šķūni, gan dzīvojamo māju un vijas ap kopskaitā 13 dārzā esošajām dobēm. Pie ieejas pagalmā goda vieta atvēlēta latvietības simbolam – augstu mastā paceltam Latvijas karogam.

Saimnieces Baibas vecāku māja pašlaik iegūst jaunas aprises, un par restaurētā nama greznumu jau no krietna attāluma vēsta košais šindeļu jumts. Līdztekus restaurācijas darbiem atdzimt paspējusi arī dārza ainava – kā pastāsta dārza veidotāja un pārvaldniece Irēna Taube, ainavas veidošana sākta pirms diviem gadiem.

Centrālajā dārza dobē valda īstena krāšņumaugu dažādība – parka roze ‘Kate’, klājeniskās rozes, klinšu rozes, japāņu izcelsmes dekoratīvie krūmi, kaķumētras, astilbes un krāšņās spirejas ‘Golden Princess’.

Aiz mājas izveidots dekoratīvs baseiniņš, kas izceļas uz zaļās ainavas fona. Līdzās tam rotājas simboliska puķu upe un dekoratīvs tiltiņš pār to. «Agrāk šeit bija ar granti piebērts grāvis. Savedām melnzemi, un sāku stādīt puķu upi. Tagad jau ir labi saaudzis,» pastāsta Irēna.

ĀBEĻDĀRZU, kas paveras skatam aiz jaunuzceltā malkas šķūnīša, stādījis Andrejs Zeidaks – ainavu arhitekts, Baibas vecmammas māsas vīrs. Savulaik viņš ar ģimeni šeit mitinājies un bijis viens no pirmajiem, kas jau pagājušajā gadsimtā sācis iekopt Upeskalnu teritoriju. Rudenī, kad valda ābolu pārpilnība, augļi tiekot realizēti gardā jo gardā sulā.

 Atpūtas un pirts zonu ieskauj koka žogs, kas apvīts ar augu rotu. Līdzās rotājas kaķumētras, anemones, kliņģerītes un citi Baibai un Irēnai mīļi augi.

Celiņš, kas ved uz pirti, izrotāts ar 36 dienlilijām, kam pa vidu pazib ledenītes. Ar vīteņaugiem apaudzētais pirts namiņš dārza nomalē piešķir pagalmam senatnīgu šarmu.

Svarīgākais