Plašums trijos stāvos

© F64

Gleznotāja Signe Vanadziņa un viņas dzīvesbiedrs Ilmārs pirms vairāk nekā diviem gadiem Ziemassvētkos no dzīvokļa lietuviešu projekta daudzdzīvokļu mājā pārcēlās uz interesantu dzīvokli, kas iekārtots trijos stāvos.

Senatnīgā ēka ar koka logiem un slēģiem, kurā atrodas Signes un Ilmāra dzīvoklis un vēl viens, savienota ar daudzdzīvokļu namu, no kura dzīvoklis arī aizņem nelielu daļu. Ienācējam rodas izjūta, ka viņi mitinās nevis dzīvoklī, bet privātmājā, jo tas ir plašs, gaumīgi un mākslinieciski iekārtots ar terasi, darbnīcu un garāžu.

«Meklējām vietu, kur Signei varētu būt darbnīca. Tad sapratām, ka izmaksas ir pārāk lielas. Mums bija apnicis dzīvot iepriekšējā dzīvoklī, tāpēc meklējām mājvietu, kurā varētu iekārtot arī darbnīcu. Patika šis Pārdaugavas rajons, taču mūsu tagadējai dzīvesvietai gājām garām, lai gan bija izlikts sludinājums, ka pārdod dzīvokļus,» atceras Ilmārs. Kad apskatījušies potenciālo mājvietu, tā uzreiz iepatikusies un sapratuši, ka platība ir pietiekami liela – 165 kvadrātmetri, tāpēc būs kur izvērsties. «Arhitekts, kas projektējis šo ēku, vairāk domājis par dizainisko, nevis praktisko, tāpēc daudz ko nācās pārveidot vai ar to sadzīvot,» atzīst saimnieks. Pārceļoties uz jauno mājvietu, ģimene veikusi diezgan pamatīgus pārkārtojumus vairāk nekā 100 gadus vecajā restaurētajā ēkā, kurā pirms tam neviens neesot dzīvojis. Šobrīd pietrūkstot pāris dizaina elementu – lampu un vēl viena spoguļa. «Vēlējāmies, lai ir liela platība, pēc iespējas mazāk mēbeļu, lai vide ir brīva un funkcionāla,» stāsta pāris. 

Agrāk Ilmārs gribējis māju ezera krastā, bet tagad saprotot, ka grib dzīvot Rīgā, jo ikdienas ritmā šāds variants esot ērtāks. «Mēs it kā dzīvojam privātmājā, bet tomēr dzīvoklī. Šis ir ideāls, privātmājai apkārt jābūt pāris hektāriem zemes,» savu mājokli raksturo Signe un Ilmārs, kuri jūtas ļoti labi.

DIVPUSĒJS. Kamīns veidots divpusējs – no abām pusēm redzams, kā tajā deg liesma. «Ja tas būtu iekurts atpūtas zonas pusē, tad no virtuves zonas pavērtos balta siena un otrādi,» skaidro Ilmārs un turpina. «Tāpēc izvēlējāmies divpusējo, kuram izmaksas bija lielākas, taču baudāms no abām pusēm.» Kamīna iekšpusē tiekot novietotas sakaltētas rozes, kas māksliniecei uzdāvinātas un izskatās estētiski pievilcīgi.

GALĒJĪBAS. Zilais dizainiskais mēbeļu komplekts – galds un krēsli – atceļojis no antikvariāta. «Mēs ejam no vienas galējības otrā – vienu mēbeli nopērkam antikvariātā, bet otru, piemēram, cenuklubs.lv,» prāto dzīvokļa saimniece. Pie sienas – Signes glezna.

AR TOMĀTIEM. Signe neslēpj, ka virtuvei iekārtojumu bijis ļoti grūti izdomāt un ar materiālu izvēli pilnībā apmierināta neesot. Šai zonai izvēlēti balti, pelēki un melni toņi. «Kad šeit ienācām, pelēko grunts toni nolēmām atstāt kā pamatkrāsu, bet pārējos pieskaņot. Virtuves mēbeles izgatavotas pēc pasūtījuma, lai gan vienkāršāk būtu izvēlēties un uzstādīt IKEA mēbeles,» secina iemītnieki, stāstot par labiekārtošanas procesa gaitu un risinājumiem, kas varēja būt citādi. Galds un krēsli iegādāti antikvariātā. Signe vēlējusies apaļu izvelkamu galdu un pie tāda arī tikusi. «Man ir mīļas tējas krūzes, uz kurām attēlota lapsa. Biju izdomājusi, ka jaunajā mājoklī tās dzīvos uz plaukta. Vēlējos uzlikt arī šķīvjus, kā rāda angļu filmās. Finālā lapsas dzīvo skapī ar galvu uz leju, kad krūzītes izmazgātas. Lapsu dēļ arī tapa sarkanīgā siena. Tās ir tādā pašā krāsā kā tomāti, tāpēc ar pāris dārzeņiem gājām uz veikalu izvēlēties krāsu,» aizrautīgi stāsta Signe. Ilmārs bilst, ka pie plakanās formas tvaiku nosūcēja meklējuši atbilstošu lampu, taču tādu nekur neesot varējuši dabūt.

AR TELPAUGIEM. Bieži vien mājokļa iemītnieki ērti iekārtojas dīvānā, kas ietverts atpūtas zonā, kas saplūst ar virtuvi. Šeit ir arī daudz telpaugu, kas jūtas labi.

ORANŽA. Otrajā stāvā izvietots Ilmāra darba kabinets, kas ieguvis oranžu nokrāsu. Tajā tāpat kā pārējās telpās mājvietā pie logiem, izņemot guļamistabu, apzināti nav pielikti aizkari. Šajā telpā mājoklī tāpat kā citviet saskaņotas krāsu nianses uz sienām, gleznā un spilvenos. Darba kabinetā vieta atvēlēta ģitārām, jo mūzika ir Ilmāra aizraušanās. Viņš teic, ka mājvietā tomēr trūkstot vienas lielākas telpas studijai, kur viņš varētu skaļi spēlēt ģitāru, netraucējot kaimiņus.

DARBNĪCA. Pagrabstāvā iekārtota Signes darbnīca, lai gan sākotnēji plānots, ka tās atrašanās vieta būs otrajā stāvā. Tajā valda perfekta kārtība neierasti tam, kā nereti mēdz būt mākslinieku radošajā vidē. «Man patīk kārtība.».

VISUR GLEZNAS. Gandrīz vai visas pie sienām novietotās gleznas ir Signes izteiksmīgie, krāsu spēlēm bagātinātie mākslas darbi.

BEZ ZVAIGZNĒM. Guļamistabai gulta izraudzīta no IKEA mēbeļu klāsta. «Bija iecere slīpajos griestos ierīkot logu, lai varētu redzēt debesis un zvaigznes, bet diemžēl apgaismojums no ielas laternas spīdētu iekšā, tāpēc no šīs idejas nācās atteikties,» atklāj Ilmārs.

PA VISU SIENU. Par veiksmīgu risinājumu Signe un Ilmārs uzskata kumodi ar ietilpīgām atvilktnēm gar visu sienu, ko darinājusi dizainere, olimpiete Vita Matīse. Blakus tai iekārtots drēbju skapis nevis ar durvīm, bet ar aizkariem no tāda paša auduma kā pie loga.

KOKA GRĪDA. Saimnieki var lepoties, ka mājvietā ir īsta priedes koka grīda, lai gan tā paspējusi radīt problēmas. «Kad šeit vēl nedzīvojām, grīda nebija parādījusi savu īsto raksturu. Pēc tam tajā radās spraugas un arī lakojums, izrādās, nebija pietiekami biezs,» vēsta Ilmārs.

ZIEDU ROTĀJUMS. Vannas istabai, veidotai violeti rozā toņos, pēc arhitektoniskā risinājuma paredzētas tumšas durvis, taču tās padarīja telpu drūmu. «Tiklīdz ielikām stiklu, kļuva gaišāks. Šeit vajadzīgs spogulis ar plauktu. Forši, ka var gulēt vannā un skatīties laukā pa logu,» teic Ilmārs. Uzlīme ar ziediem uz stikla nolūkota IKEA.

APVIENOTU. Ilmārs teic, ka labierīcību zonu otrajā stāvā viņš labprāt apvienotu ar vannas istabu. Tualetē un vēl dažās vietās mājoklī ierīkotas vairākas nišas, kas neesot lietderīgs risinājums.

Svarīgākais