Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Zemeņu un avokado salāti

© F64

Mēs sakām – zemenes ir ogas. Pareizs botāniskais nosaukums gan esot sulīgie riekstiņu kopaugļi. Arī tā izklausās diezgan garšīgi, bet nez ko teiktu pārdevējs tirgū, ja mēs viņam tādus prasītu.

Mēs sakām – zemenes ir ogas. Pareizs botāniskais nosaukums gan esot sulīgie riekstiņu kopaugļi. Arī tā izklausās diezgan garšīgi, bet nez ko teiktu pārdevējs tirgū, ja mēs viņam tādus prasītu. Vietējie zemeņu audzētāji sūrojas, ka brīdī, kad nāk gatavas Latvijas zemenes, pircējs jau ir atēdies ievestās. Taču pēdējā laikā arvien vairāk cilvēku gaida un meklē tieši pašu zemē augušās ogas.

 Pētījumos noskaidrots, ka tas patiešām ir svarīgi, jo zemenes ir maigas, trauslas un viegli bojājas. Ja tās tiek uzglabātas ilgāk par divām dienām, tad būtiski mazinās C vitamīna, polifenolu un citu vērtīgu uzturvielu daudzums. Optimālais gaisa mitrums zemeņu uzglabāšanai ir 90–95%, bet lielākajā daļā ledusskapju tas ir mazāks, tāpēc zemenes iesaka likt ledusskapī slēgtās kārbiņās, kur tās nav pakļautas gaisa cirkulācijai. Vislabākā uzglabāšanas temperatūra ir +2 grādi. Lai zemenēm būtu maksimāla uzturvērtība, tās nedrīkst būt negatavas vai pārgatavas. Par laimi, par to labi var spriest pēc ogu krāsas.

Zemenes ir lielisks C vitamīna un mangāna avots, ļoti labs balastvielu un joda avots, kā arī labs kālija, B grupas vitamīnu, folskābes, magnija un vara avots mūsu uzturā. Pateicoties savdabīgajam ogļhidrātu un organisko skābju kompleksam, zemenēm tiek piedēvēta spēja aktivizēt vielmaiņas procesus un līdz ar to atjaunināt organismu. Tikai nevajag ogām kaisīt virsū cukuru. Antioksidanti, kas ir zemenēs, palīdz aizsargāt sirdi, asinsvadus, acis, elpceļus un locītavas no dažādu kaitīgu faktoru ietekmes. Zemenes bagātas ar organiskajām skābēm, tai skaitā – salicilskābi, kas piešķir ogām viegli sviedrējošu un temperatūru pazeminošu iedarbību, kā arī veicina asiņu sašķidrināšanos. Ja zemenes ēd pietiekamā daudzumā, tās palīdz pret disbakteriozi un veicina zarnu mikrofloras normalizēšanos, palīdz izvadīt no organisma toksīnus, smagos metālus un citas nevajadzīgas vielas. Zemenes iesaka kombinēt ar piena produktiem, jo tajos esošais kalcijs piesaista no ogām skābeņskābi un neļauj tai slikti ietekmēt zobu, kaulu un nagu stāvokli. Lai zemenes nekairinātu kuņģi, tās nav ieteicams ēst tukšā dūšā. Jāatceras arī, ka zemenes ir kārtīgi jāmazgā – kā viss, kam bijusi saskare ar augsni, kurā ir baktērijas un var būt parazītu oliņas. Zemenes diemžēl ir arī viens no pazīstamākajiem pārtikas alergēniem. Ja nedrīkst zemenes ēst – neko darīt, bet ja drīkst – neaizmirsīsim notiesāt savu porciju ik dienu, kamēr vēl zemeņu laiks nav beidzies.

Receptes

Zemeņu un avokado salāti

Sastāvdaļas. Viens avokado, 10 zemenes, pusglāze pekanriekstu, neliela salātu galviņa. Mērcei: divas ēdamkarote cukura, divas ēdamkarotes olīvu eļļas, divas ēdamkarotes medus, viena ēdamkarote ābolu sidra etiķa, viena tējkarote citronu sulas.

Pagatavošana. Salātus sīki sagriež. Avokado nomizo, pārgriež gareniski, atbrīvo no kauliņa un sagriež šķēlītēs. Zemenes nomazgā, notīra un sagriež šķēlītēs, riekstus sakapā. Mērcei domātās sastāvdaļas sajauc kopā un sakuļ, ļauj kādu brīdi pastāvēt. Salātu bļodā liek sasmalcinātos zaļos salātus, pārliek ar avokado un zemenēm, pārlej mērci un uzkaisa riekstus.