Terases. Kā nekļūdīties to izbūvē?

© Scanpix/AFP

Skaidrosim, ar ko terases atšķiras no zaļajiem jumtiem, kā tās pareizi ierīkot un kādi inovatīvi būvniecības risinājumi iespējami kvalitatīvākam rezultātam. «Ja tiek plānota terases vai balkona ierīkošana, šim jautājumam jāpievēršas kompakti un daudzpusīgi.

Tāpat, lai izvairītos no kļūmēm, kuras vēlāk grūti atrisināt, vēl projekta ieceres stadijā nepieciešams konsultēties ar speciālistiem, kas ir jomas eksperti,» atgādina SIA Jumti un Fasādes valdes priekšsēdētājs, diplomēts jumiķa amata meistars Armands Liede un skaidro arī citus ar terašu izbūvi saistītus jautājumus.

– Ko sevī ietver jēdziens «terase»?

– Atšķirībā no zaļajiem jumtiem, kas vairāk kalpo par dekoratīvu vides elementu, terases ir apbūves daļas, pa kurām iespējams pārvietoties.

– Ko būtiski ievērot, izbūvējot terasi, un kādas ir biežāk pieļautās kļūdas?

– Svarīgākais, kas jāievēro, ir pareizi augstumi pie sliekšņiem un pieslēgumos, lai izvairītos no ūdens iekļūšanas telpās. Tipiskākā kļūda ir veidot terases vai balkona grīdu ieklājot uz hidroizolācijas betona kārtas un tad flīzes, taču tas nebūt nav pareizākais risinājums, lai gan populārs.

– Kā būtu jādara?

– Zem betona kārtas, pirmkārt, svarīgi ierīkot drenāžu, lai nebūtu kur krāties ūdens kondensātam. Otrs iespējamais risinājums ir izmantot regulējamos balstus, kas palīdz izveidot vēlamo grīdas slīpumu, kā arī nodrošina, lai terases segums būtu vienā līmenī ar iekštelpu grīdas līmeni un nebūtu nepieciešams slieksnis. Mēs piedāvājam Elefeet balstus no firmas ZinCo. Viens no piemēriem, kur integrēts šāds risinājums, ir Saldus mākslas skola. Šie balsti ļauj nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – terases grīdas segums tiek noregulēts vienā līmenī ar iekštelpām, kā arī tiek iegūta sausa grīda. Elefeet sistēma ir viegli montējama – atliek vien nolīmeņot balstus un ieklāt vēlamo terases grīdas segumu. Tāpat to ir ērti pārvietot un salabot, ja rodas tāda nepieciešamība. Kā palīgmateriāli var noderēt restītes pie durvīm vai sienām, lai ūdens brīvi varētu ietecēt šahtā un nokļūt tur, kur tam paredzēta savākšana.

– Kā vēl iespējams izmantot balstus?

– Elefeet regulējamos balstus var integrēt arī āra kafejnīcu terašu uzstādīšanā. Parasti šīm terasēm ir izveidoti koka balsti, kas, pakļaujoties temperatūras svārstībām, izžūst vai piebriest, tādēļ mainās to līmenis un nereti piedzīvots, ka terases pamats šūpojas. No tā var izvairīties, izmantojot Elefeet regulējamos balstus, kas nav pakļauti temperatūras svārstībām un ļaus terasei būt stabilai visas vasaras garumā. Liekot lietā radošo domāšanu, balstus var izmantot arī citiem risinājumiem. Piemēram, ja pagalmam ir tieksme applūst vai ja blakus ir kalni, no kuriem viss mitrums nonāk pašā sētsvidū, izmantojot balstus, iespējams izveidot gājēju laipas, lai pasargātu sevi no brišanas pa lietus vai sniega ūdeņiem. Tāpat balsti var būt noderīgs palīglīdzeklis īslaicīgu terašu uzstādīšanai vasarnīcās – vasarai beidzoties, terasi ir viegli demontēt, bet nākamajā gadā uzstādīt no jauna.

– Kāds ir iespējamais balstu augstums?

– Konstrukcijas, izmantojot regulējamos balstus, iespējamas visdažādākās. Tiem pieejami vairāki augstumi – 42 milimetri, 75 milimetri, 82 milimetri, 230 milimetru un tā tālāk. Maksimālais iegūstamais augstums ir 60 centimetru.

– Cik lielu svaru šie balsti spēj izturēt?

– Svars, ko tie spēj izturēt, ir apmēram 500 kilogramu uz vienu balstu, taču jāņem vērā, ka pa tiem nevar braukt ar transportlīdzekli, jo pastāv risks, ka var ielūzt seguma daļa, kas atrodas starp balstiem.

– Un kāda ir optimālā distance starp balstiem?

– Distance atkarīga no tā, kādu segumu plānots ieklāt. Koka terasēm optimālā balstu distance vienam no otra ir apmēram 50 centimetru. Flīzēm no 35 līdz 60 centimetru, taču arī šis attālums ir atkarīgs no flīžu izmēra.

– Kādas ir balstu alternatīvas?

– Kombinētās terasēs, kur paredzēta gan gājēju zona, gan zaļā zona, gan braucamā daļa, jāierīko drenāža. Jāņem vērā, ka ūdens cauri segumiem nokļūs uz pārseguma, no kurienes tas iespējami ātri jāaizvada, jo pretējā gadījumā tiks izskalota segumu pamatne. Smiltis vai šķembas nav tie labākie drenāžas materiāli, jo intensīva lietus laikā nenodrošina ātru ūdens aizvadīšanu.

– Kādu siltumizolācijas veidu jūs iesakāt izvēlēties?

– Terasēm parasti izmanto poliuretāna, piemēram, SPU, siltumizolāciju, bet, ja ir riski, ka var pietrūkt pieslēgumu augstuma vai vietām var veidoties aukstuma tiltiņi, iesaku izvēlēties vakuuma siltumizolāciju.

Ja tā sauktā pīrāga augstums ir 20 centimetru, poliuretāna siltumizolācijai jāatvēl 12 centimetru augsta kārta, savukārt vakuuma siltumizolācijai – četri centimetri. Terasēm parasti izmanto ekstrudēto putu polistirolu, bet ne vienmēr augstuma dēļ tas ir iespējams. Terasēm un balkoniem nevajadzētu izmantot vates izolācijas.

– Un kāda ir piemērotākā hidroizolācija?

– Nav ieteicams terašu hidroizolācijai izmantot bitumenu, jo tas pakļaujas temperatūras svārstībām un vasarā uzkarstot kļūst mīksts un izdala nepatīkamu smaku. Labāks risinājums ir PVC membrāna – tai ir daudz augstāka slodzes un spiedes izturība, kā arī izturība pret temperatūras maiņu. Ja izmanto gaišas krāsas PVC membrānas, tad tām nav tieksme uzkarst, tādēļ uz terases seguma neveidojas lieks karstums un tās neizdala nepatīkamas smakas.

– Kuri ir terasēm piemērotāki segumi?

– Visbiežāk terašu virsmas klāj koka segums, betona plāksnes vai keramiskās flīzes, vai arī bruģis. Jāatceras, ka klāšanai uz balstiem terasēs paredzētas keramiskās flīzes, kas ir vismaz divus centimetrus biezas.

****

Sertificēts jumtu eksperts Armands LIEDE iesaka:

Projekta realizācijas galvenie posmi:

• drošas siltumizolācijas ierīkošana;

• izturīgas sintētiskās šķiedras materiālu hidroizolācija, kas nodrošina arī fizisko izturību;

• drenāžas slāņi vai regulējami balsti mitruma novadīšanai no virsmas;

• segums – flīzes, bruģis vai dēļi.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Jumti un Fasādes

Svarīgākais