Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja

Vērtīgais kazas piens

© AFP/Scanpix

Tie, kuri savā ēdienkartē iekļauj kazas pienu, noteikti zina tā vērtīgās īpašības. Kazas piens satur daudz kālija, kuram ir liela loma sirds un asinsvadu sistēmas darbībā

Atšķirībā no govs piena tas satur sešas reizes vairāk kobalta, kas ir iekļauts B12 vitamīna sastāvā, bet mazāk laktozes (piena cukuru). Pētījumi rāda, ka kazas piens labāk īsteno cilvēka organisma fizioloģiskās vajadzības. Cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret govs pienu, kazas piens nesagādā problēmas. Tajā ir daudz B, B2, C un A vitamīna. Pēc sastāva kazas piens līdzinās sievietes pienam – tajā lielā daudzumā ir beta–kazeīns. 100 g kazas piena ir 68 kalorijas.

No kazas piena var pagatavot krējumu, biezpienu, sieru, kefīru, jogurtu. Ja siltam krējumam, kas gatavots no kazas piena, pievieno tomātu pastu, ķiploku un sāli, tad šāda mērce lieliski saderēsies ar ceptas vistas gabaliņiem. Karstā laikā var nobaudīt kokteili – glāzei auksta kazas piena pievieno deserta karoti ievārījuma (pēc izvēles) un saputo ar mikseri, kamēr izveidojas putas.

Kazas pienu plaši izmanto kosmetoloģijā. Kazas piens baro, mitrina, balina ādu un izlīdzina grumbiņas. Mājas apstākļos no tā var pagatavot balinošu masku vai mitrinošu zāļu uzlējumu. Var nosmelt krējumu no kazas piena un izmantot kā krēmu. Tievā slānī uzsmērē acu zonā kā masku un patur 15–20 minūtes. Pēc 15 minūtēm nomazgā ar siltu ūdeni un pēc tam ar aukstu. Ja nācies saulē pārsauļot ādu, var paņemt pusi banāna, izveidot no tā putriņu, pievienot 1–1,5 tējkarotes medus, 4 pilienus citrona sulas un kazas pienu, lai izveidojas putra. Visu sajauc un uzsmērē uz sejas ādas. Pēc 20 minūtēm nomazgā ar siltu ūdeni, pēc tam ar aukstu.

RECEPTES

Brinza no kazas piena

Sastāvdaļas:4–5 litri svaiga kazas piena, naža gals pepsīna, sāls.

Pagatavošana: katlā ielej pienu. Ieber tajā pepsīnu. Saputo, bet pēc 10 minūtēm tas sāks sabiezēt. Biezumi nosēdīsies katla dibenā, bet sūkalas atsevišķi. Kad masa ir kārtīgi sabiezējusi, sūkalas nolej, bet masu liek sietā. No augšpuses to nedaudz piespiež ar karoti, pieliek sāli. Izveido riņķīti, apgriež otrādi un atkal no virspuses uzkaisa sāli. Ik pa laikam to apgriež, bet siers kļūst aizvien cietāks.

Kazas siers

Sastāvdaļas:250 g krējuma, 3 lielas olas, 3 litri kazas piena, baziliks, ķiploks.

Pagatavošana:mikserī sajauc krējumu un olas. Pienu liek uz uguns, lai tas sāk vārīties, un pievieno iepriekš sagatavoto maisījumu, pievienojot to lēnā strūklā un maisot. Pievieno sāli. Pienu nevajag turēt uz uguns ilgāk par 5 minūtēm, tas pastāvīgi jāmaisa, kamēr sabiezē. Noņemot sieru no uguns, to ieteicams likt uz vairākslāņu marles un labi nospiest. Kad siers tiek likts traukā, tas labi jāsamaisa. Ja ir vēlēšanās, var pievienot sasmalcinātu baziliku un ķiploku. Sieru atstāj ledusskapī uz 5–7 stundām.

***

Padomi

• Nevajag gaidīt, kamēr kazas piens pilnībā saskābst. Līdzko rodas skāba garša, to vajag ielikt ledusskapī, lai neveidojas rūgušpiens.

• Kad tiek gatavots siers no kazas piena, nevajag biezpiena masā atstāt pārlieku daudz šķidruma. Nav jābaidās pievienot vairāk sodas.

• Ja tiek vārīta biezputra, litram piena ieteicams pievienot glāzi ūdens – tā būs garšīgāk.