Tas būtu interesants pētījums – noskaidrot, cik latviešu dārzos brangi aug vismaz viens ražens rabarberu cers. Noteikti daudzos. Pašu pirmo sulīgo un vitamīniem bagāto rabarbera kātu, turpat, no dobes neatejot, nograuzt var katrs, bet ko ar izaugušo kārumu iesākt tālāk!
Vislabāk rabarberi garšo, kamēr jauni, tāpēc šoreiz divu veidu receptes: cepšanai, vārīšanai, īpašām delikatesēm un atspirdzinošiem dzērieniem – tātad tūlītējam patēriņam. Un vēl – rabarbers ir gana universāls, lai no tā pagatavotu daudzveidīgus krājumus ziemai.
Rabarberu kūka ar zemenēm
Sastāvdaļas: 400 g rabarberu, 150 g zemeņu, 3 olas, 3 ēdamkarotes miltu, 3 ēdamkarotes piena, 250 g cukura, ¼ tējkarotes rīvēta, muskatrieksta, pūdercukurs
Pagatavošana: rabarberus un zemenes sagriež gabaliņos, sajauc, liek ietaukotā 22 cm diametra veidnē un izlīdzina. Olas sakuļ ar cukuru, pierīvē muskatriekstu, iemaisa sijātus miltus un pienu.
Sakuļ viendabīgā masā, līdz veidojas šķidra mīkla. To pārlej rabarberiem un zemenēm, kas ir veidnē, visu vienmērīgi izlīdzina. Veidni liek sakarsētā cepeškrāsnī un 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 50 minūtes, kamēr kūka veidojas zeltaina. Atdzisušu pārkaisa ar pūdercukuru.
Rabarberu sīrups ar citrona sulu
Sastāvdaļas: 500 g rabarberu, 700 g cukura, 500 ml ūdens, 1 citrona sula
Pagatavošana: nomizotus rabarberus sagriež nelielos gabaliņos, ieber katlā, pielej ūdeni, pieber cukuru, piespiež citrona sulu un vāra aptuveni pusstundu, kamēr rabarberi izšķīduši. Caur dubulti salocītu marli izkāš un biezumus rūpīgi izspaida.
Padoms: Sākotnēji ne īpaši izteiksmīgais rabarberu viruma tonis beigās top skaisti sārts. Sīrups noder atspirdzinošas limonādes pagatavošanai.
Rabarberu mafini ar ingveru
Sastāvdaļas: 300 g rabarberu, 350 g miltu, 2 tējkarotes cepamā pulvera, 325 g brūnā cukura, ½ citrona, 250 ml piena, 1 apelsīna miziņa, neliela ingvera sakne,1 ola, 100 g sviesta
Pagatavošana: bļodā iesijā miltus ar cepamo pulveri, pievieno brūno cukuru un maisījuma centrā izveido nelielu bedrīti. Pienā iepilina 5 – 6 pilienus citrona sulas, pāris minūtes patur. Ingvera sakni nomizo, sarīvē uz smalkās rīves. Apelsīnam norīvē miziņu. Miltu un cukura maisījuma bedrītē liek sarīvēto apelsīna miziņu, ingveru, pievieno olu un kausētu sviestu (divas ēdamkarotes sviesta atstāj), ielej pienu un samaisa. Rabarberus nomizo, sagriež, pievieno mīklai un visu sacilā kopā. Atlikušo cukuru sajauc ar divām ēdamkarotēm kausēta sviesta un veido drupačas.
Mīklu formiņās pilda aptuveni divas trešdaļas no kopējā formiņas apjoma (cepoties mafini piebriest), pārkaisa ar drupaču maisījumu. Sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 20 minūtes. Atdzesētus pārkaisa ar pūdercukuru.
Rabarberi ziemas krājumiem
Rabarberu etiķis
Sastāvdaļas:400 g nomizotu sārto rabarberu ,2 vaniļas pākstis, 750 ml baltvīna etiķa, 4 ēdamkarotes cukura
Pagatavošana: rabarberu gabaliņus pilda divās burkās, katrā ieliek pa iegrieztai vaniļas pākstij un pārlej ar etiķi. Burkas aizvāko un 2 – 3 dienas tur vēsā vietā.
Tad etiķi caur sietiņu lej katlā, pievieno vaniļas pākstis, cukuru un vāra aptuveni 5 minūtes. Mazliet atdzesē un caur smalku sietiņu vai marlīti ielej pudelēs, ieliek tās pašas vaniļas pākstis un cieši aizkorķē.
Padoms
Šādi pagatavotam etiķim ir maiga garša, tas piemērots lapu salātu vai augļu salātu gatavošanai.
Pikantā rabarberu mērce
Sastāvdaļas:1 kg rabarberu, 100 g sīpolu, 100 g rozīņu, 250 g etiķa,2 ēdamkarotes kapātas ingvera saknes, 2 – 3 zvaigžņu anīsi, 1 kanēļa standziņa, 1 apelsīns,1 tējkarote sāls
Pagatavošana: nomizotus rabarberus sagriež nelielos gabaliņos, nomizotu sīpolu smalki sakapā, apelsīnam norīvē miziņu un izspiež sulu.
Etiķi kopā ar sīpoliem, kanēli un anīsu katlā uzvāra, uz mazas uguns vārīšanu turpina aptuveni 10 minūtes. Pievieno cukuru, ingveru, apelsīna miziņu un sulu. Vāra vēl 10 minūtes. Pievieno rabarberus, rozīnes un sāli – ik pa laikam apmaisot, vāra aptuveni 45 minūtes. Karstu pilda maza tilpuma burkās un aizvāko.
Padoms
Šī mērce kā piedeva ļoti labi garšo kopā ar grilētu gaļu, dažādiem sieriem. Daļu rozīņu var aizstāt ar dzērvenēm.
Rabarberu uzlējums
Sastāvdaļas: 500 g rabarberu, 1 vaniļas pāksts, paciņa vaniļas cukura, 500 g karameļcukura gabaliņos,1 l degvīna
Pagatavošana: rabarberus nomizo, sagriež 2 – 3 cm garos gabaliņos, ieber divlitru burkā ar aizskrūvējamu vāciņu un pārber ar karameļcukuru. Vaniļas pāksti pārdala uz pusēm, pievieno burkas saturam, pieber vaniļas cukuru. Uzlej degvīnu, burku aizver un vismaz uz divām nedēļām (labāk – uz mēnesi!) aizmirst kādā virtuves plauktā (tikai ne tiešos saules staros). Izkāš, pilda tumša stikla pudelēs un ziemā, vasaru atceroties, paceļ pa mēriņam!
*
Rabarberu ievārījums
Sastāvdaļas:
2 kg rabarberu
1 – 2 kg cukura
Pagatavošana:rabarberus nomazgā, nosusina, sagriež gabaliņos. Kopā ar cukuru liek katlā un apmaisot lēni vāra, līdz rabarberi izšķīst. Ja nepieciešams, ik pa laikam noputo. Karstu ievārījumu pilda tīrās burkās, cieši noslēdz un uzglabā vēsumā.
Ziemā šo skābeno ievārījumu lieto pie pankūkām vai vāra ķīseļos, izmanto kā pildījumu tortēm un ruletēm, pievieno, gatavojot krēmus, uzputeņus vai želejas.
Marinēti rabarberi ar piparmētru
Sastāvdaļas: 1 kg rabarberu, saišķis svaigu piparmētru, 8 ēdamkarotes citrona sulas,1 citrona miziņa, 600 – 700 g maiga etiķa, 700 – 800 g cukura, 1 – 2 ēdamkarotes sāls
Pagatavošana:notīrītus rabarberus sagriež mazos gabaliņos, piparmētru zariņiem noplūc lapiņas. Citronam nomizo plānu miziņu un sadala mazos gabaliņos. Burkā ar platu kaklu kārtām pilda rabarberus un piparmētras, pa vidu ieliek kādu citrona miziņu. Pārlej ar citrona sulu. Pagatavo marinādi: uzvāra etiķi ar cukuru un sāli. Maisot turpina vārīt, līdz cukurs izkusis, karstu pārlej rabarberiem. Ar karoti rabarberus viegli piespiež, lai tie pilnībā būtu pārklāti ar šķidrumu. Aizvāko un uzglabā ledusskapī.
Piparmētru vietā var izmantot dilles, estragonu vai kādus citus zaļumus. Ja rabarberi ir saldākas šķirnes, vajadzēs nedaudz vairāk sāls. Asumam var pievienot nedaudz saberzta kaltēta čili pipara.
Saldskābo rabarberu mērci pēc tam var izmantot salātu mērces gatavošanai.
Rabarberi savā sulā
Nomizotus rabarberus sagriež un nedaudz sastampā. Tad blīvi pilda sterilās burkās un stingri sablīvē, lai visi rabarberu gabaliņi būtu pārklāti ar sulu. Burkas stingri noslēdz un uzglabā vēsumā.
Ziemā rabarberu sulu var izmantot dzērienu vai kokteiļu gatavošanai, bet no rabarberu gabaliņiem gatavo ķīseļus, uzputeņus, krēmus, plātsmaizes vai izmantot pīrādziņu pildījumam.