Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Vistas fileja ar baziliku

© Scanpix/AP

Baziliks ir labs kalcija, A vitamīna, mangāna, magnija un C vitamīna avots, turklāt satur balastvielas. Protams, viss atkarīgs no tā, cik daudz bazilika cilvēks lieto uzturā un cik regulāri to dara.

Baziliku pievieno siera un dārzeņu, olu, makaronu, zivju, gaļas un citiem ēdieniem, reizēm lieto arī zemeņu, aveņu un plūmju ievārījumu vai saldo ēdienu garšas dažādošanai. 

 Vistas fileja ar baziliku

Sastāvdaļas. Astoņi vistas filejas gabaliņi (ar ādu), trīs lieli sīpoli, trīs ķiploku daiviņas, viena glāze bazilika lapiņu, 100 g pilnpiena biezpiena, divas ēdamkarotes augu eļļas, divas ēdamkarotes citronu sulas, glāze piena, 200 g sēņu, sāls, pipari, dažas bazilika galotnītes rotāšanai.

Pagatavošana. Vienu sīpolu, ķiplokus un baziliku smalki sakapā, sajauc ar biezpienu. Filejās iegriež kabatiņas, pilda ar sagatavoto masu, sasprauž ar iesmiņiem. Uzkaisa sāli un piparus, filejas cep uz pannas no abām pusēm eļļā, līdz gatavas; noliek siltumā.

Uz pannas liek sagrieztus atlikušos sīpolus, sautē puscaurspīdīgus, pievieno sagrieztas sēnes, sacep, pielej pienu un vāra uz lielas uguns, līdz mērce nedaudz iebiezē.

Pievieno sāli, piparus un citronu sulu, pārlej mērci vistu krūtiņām, rotā ar bazilika galotnītēm.

Bazilika sāļie kēksi

Sastāvdaļas. 1,5 glāzes miltu, četras ēdamkarotes olīvu eļļas, viena ēdamkarote cepamā pulvera, sāls, 60 g rīvēta cietā siera, viena ēdamkarote (ar kaudzi) bazilika lapiņu, 30 g saulē kaltētu tomātu (eļļā), 3/4 glāzes piena, viena ola.

Pagatavošana. Cepeškrāsni iesilda līdz 180 grādu temperatūrai. Miltus izsijā, pievieno cepamo pulveri un sāli, sieru, sīki sakapātus kaltētos tomātus un sīki sakapātu baziliku.

Pievieno pienu, eļļu un sakultu olu, samaisa.Liek mīklu ietaukotās veidnītēs (aizpilda par 2/3 tilpuma), cep aptuveni 20 minūšu.Atdzisušus izņem no veidnītēm.

NODERĪGI

 • Baziliku pievieno ēdieniem īsi pirms gatavošanas beigām, jo, ilgi termiski apstrādājot, tas zaudē aromātu un krāsu (kļūst brūns).