Paš­iem savs pa­par­des zieds

© F64

Ne­at­ka­rī­gās žur­nā­lis­te In­ga Pa­par­de ar dzī­ves­bied­ru Ul­di Vī­to­lu un bēr­niem Jus­tu (8), Mi­ku (10) un Amē­li­ju (gads un 3 mē­ne­ši) Lī­go svēt­kus ik ga­du aiz­va­da lat­vis­kā ga­rā kup­lā ra­du pul­kā.

 Vi­ņi pa­ši uz­ska­ta, ka ir diez­gan kla­sis­ki svēt­ku svi­nē­tā­ji, to­mēr ir lie­tas, kas vi­ņu svi­nī­bas pa­da­ra īpa­ši ma­ģis­kas – paš­brū­vēts alus, da­bas tu­vums un In­gas uni­kā­lā uz­vār­da brī­nu­mai­nais no­slē­pums.

«Jā­ņus kat­ru ga­du pa­va­dām Ul­da mam­mas brā­ļa Jā­ņa Ho­lan­de­ra mā­jās Jaun­pri­cē­ni, kas at­ro­das Ko­cē­nu no­va­dā ne­tā­lu no Sie­ti­ņie­ža,» at­klāj žur­nā­lis­te un ie­sa­ka Gau­jas kras­tā eso­šo Sie­ti­ņie­zi vis­maz vien­reiz dzī­vē ap­mek­lēt kat­ram Lat­vi­jas ie­dzī­vo­tā­jam. Ša­jās mā­jās ne­tā­lu no Gau­jas kopš iz­se­niem lai­kiem saim­nie­ko­ju­ši Ul­da vec­ve­cā­ki, tā­pēc arī vi­ņa Lī­go svēt­ku at­mi­ņas sais­tās gal­ve­no­kārt ar ga­viļ­nie­ka mā­jās svi­nē­tiem saul­grie­žiem lat­vis­kā ma­nie­rē – ar uguns­ku­ru, vai­na­giem, sie­ru un alu. In­ga uz­ska­ta, ka īpa­šu svēt­ku dzirk­sti un dzī­vī­gu­mu svi­nī­bām pie­šķir kup­lais bēr­nu pul­ciņš: «Sva­rī­gā­kais, kas vie­no mū­su ģi­me­nes, ir bēr­ni – mū­su kom­pā­ni­jā ir sep­ti­ņi bēr­ni ve­cu­mā no vie­na līdz 12 ga­diem. Tas, pro­tams, ra­da rū­pes, bet ta­jā pa­šā lai­kā arī ro­sī­bu un jaut­rī­bu. Ir grū­ti ie­do­mā­ties, kā­di bū­tu Lī­go svēt­ki, ja ap­kārt ne­bū­tu bēr­nu. Bie­ži mū­su bēr­niem pie­pul­cē­jas ci­tu ra­du un drau­gu bēr­ni!»

Alus, siers un pī­rā­gi

In­gas un Ul­da ģi­me­nē Jā­ņi ir rei­ze, kad ko­pā sa­nāk gan­drīz 20 ra­du un ļau­jas dzī­rēm tik die­nu ga­ru­mā, cik at­ļauj brīv­die­nas ka­len­dā­rā. «Pie mums viss ir kla­sis­ki – tra­di­ci­onā­lais Jā­ņu siers un paš­tai­sīts alus,» se­ci­na Ul­dis. Alus brū­vē­ša­nas mā­ku ap­gu­vis na­ma­tēvs Jā­nis Ho­lan­ders, ku­ram par go­du arī no­ris svi­nī­bas. «Paš­brū­vē­tais alus kat­ru rei­zi no­ga­ta­vo­jas ci­tā lai­kā, tā­dēļ tas ik­reiz sa­nāk ci­tāds. Man pa­šai šis alus vis­la­bāk gar­šo pār­is die­nas pēc Jā­ņiem – tad tas ir rik­tī­gi ie­rū­dzis,» svēt­ku dzi­ru rak­stu­ro In­ga. Pār­sva­rā gal­dā tie­kot celts siers, da­žā­das uz­ko­das, sa­lā­ti un paš­cep­ti pī­rā­gi. In­ga at­zīst, ka pa­šai ne­at­lie­kot daudz lai­ka pa­vār­māk­slas še­dev­ru ga­ta­vo­ša­nai, tā­pēc at­klāj vien­kār­ši un ātr­i pa­ga­ta­vo­ja­mu sa­lā­tu re­cep­ti, kas lie­lis­ki pa­pil­di­na jeb­ku­ru svēt­ku mie­las­tu. «Ne­pie­cie­ša­mas da­žā­das sa­lāt­la­pas, sa­griez­ti ķir­šu to­mā­ti­ņi, gur­ķis, Fi­ta­ki siers un maz­liet eļ­ļas. Garš­vie­las šiem sa­lā­tiem nav va­ja­dzī­gas, jo siers ir sāļš un iz­šķīs­tot vei­do mēr­ci. Šo re­cep­ti man ie­mā­cī­ja ma­na mam­ma An­na Pa­par­de. Ga­ta­vo­jam tā­dus ēdie­nus, ko ir ēr­ti ie­vie­tot gro­zi­ņos un pa­ņemt līdz­i pie uguns­ku­ra, kur no­ri­si­nās va­ka­ra ot­rā da­ļa,» vi­ņa sa­ka. Vēl kā­da vien­kār­ša re­cep­te: ņem ķie­ģe­lī­ša mai­zi, kat­ru ri­ku sa­da­la četr­ās da­ļās un no­ziež ar kā­du no svai­ga­jiem sie­riem (vis­la­bāk Mas­car­po­ne), vir­sū liek maz­sā­lī­tu la­si vai kā­du ci­tu zi­vi. Var­būt nav tik lat­vis­ki – bet gar­šī­gi gan!

Svēt­ku svi­nē­ša­na sā­ko­ties jau pa die­nu. Mam­mas un bēr­ni no pļa­vas pu­ķēm vij vai­na­gus, ku­rus pa­pil­di­na ar vī­ru no me­ža at­nes­ta­jām pa­par­dēm un ozo­la za­riem. Saim­nie­ces rū­pē­jas par svēt­ku gal­du. «Pēc tam sē­ža­mies ap gal­du, pa­va­ka­ri­ņo­jam, pār­ru­nā­jam da­žā­dus no­ti­ku­mus, bet, kad sāk krēs­lot, do­da­mies pie uguns­ku­ra.»

Sa­de­dzi­na slik­tās do­mas

Vai­na­gu pī­ša­na In­gas ģi­me­nē ir ne­mai­nī­ga tra­dī­ci­ja. «Ne­tā­lu no mā­jām ir pļa­va ar vi­sām ie­spē­ja­ma­jām pu­ķēm. Mū­su vai­na­gos ob­li­gā­ti jā­būt ozo­lam un pa­par­dēm, bie­ži ie­pi­nam arī ma­da­ras, ro­zā pe­oni­jas un jas­mī­na zie­dus krāš­ņu­mam un smar­žai,» stās­ta In­ga un at­klāj, ka Lī­go va­ka­rā pie svēt­ku ro­tas tie­kot pat ka­ķis. Tā kā pats na­ma­tēvs ir Jā­nis, vi­ņam par go­du tie­kot grez­ni iz­puš­ķots krēsls sai­mes gal­da ga­lā un uz­pīts vis­krāš­ņā­kais svēt­ku vai­nags.

Ul­da uz­de­vums svi­nī­bu lai­kā gā­dāt par uguns­ku­ru – pa­ras­ti tas esot tik augsts, ka pār­lēkt nav ie­spē­jams, tā­pēc dro­šī­bas ap­svē­ru­mu dēļ šā­da ie­spē­ja pat ne­tie­kot iz­ska­tī­ta. «Bēr­ni dau­zo­ties mē­ģi­na pār­lēkt uguns­ku­ra vie­tai nā­ka­ma­jā die­nā. Pa­ši esam lē­ku­ši arī svēt­ku va­ka­rā,» vi­ņa at­ce­ras. In­ga stās­ta, ka cī­tī­gi tie­kot gla­bā­ti ie­priek­šē­jo ga­du vai­na­gi, ku­rus Lī­go va­ka­rā sa­de­dzi­na uguns­ku­rā. «Ar šo dar­bī­bu sim­bo­lis­ki sa­de­dzi­nām vis­as slik­tās do­mas un ne­lā­gos no­ti­ku­mus, lai sāk­tu at­kal jaun­u ga­da ap­li un at­vēr­tos va­sa­ras bau­dī­ša­nai,» vi­ņa stās­ta. Va­ka­rē­ša­na pie uguns­ku­ra esot spon­tā­na: «Pa­ras­ti ejam ro­ta­ļās, ku­rās lab­prāt ie­sais­tās arī bēr­ni, pie­mē­ram, Āda­mam bij’ sep­ti­ņi dē­li, dzie­dam dzies­mas un ap­dzie­dam cits ci­tu.» Vis­i lī­go­tā­ji ik ga­du cen­šo­ties sa­gai­dīt arī sau­llēk­tu – vis­lie­lā­kais iz­ai­ci­nā­jums tas esot paš­iem ma­zā­ka­jiem svi­nē­tā­jiem. «Ap­ņem­ša­nās sa­gai­dīt sau­llēk­tu ir kat­ru ga­du, ta­ču tas iz­do­das ti­kai paš­iem lie­lā­ka­jiem – Mi­kum un Ul­da mā­sī­cas Da­ces mei­tai San­tai (12 ga­du),» pa­stās­ta In­ga.

Lus­tī­gas at­mi­ņas

Ar Lī­go svēt­kiem sais­tās arī In­gas uni­kā­lais uz­vārds. «Man ļo­ti pa­tīk mans uz­vārds – tas šķiet rets un skaists. Vi­dus­sko­lā man bi­ja sko­lo­tājs, kurš ma­ni dē­vē­ja par pa­par­des zie­du. Mans ve­cais­tēvs bi­ja Jā­nis Pa­par­de, un arī mans brā­lis ir Jā­nis Pa­par­de, kurš jau ot­ro ga­du svēt­kus svin Lon­do­nā,» In­ga ar lep­nu­mu stās­ta. Vi­ņa at­zīst, ka bēr­ni ir tau­jā­ju­ši par pa­par­des zie­du un mē­ģi­nā­ju­ši iz­prast, kur pa­slē­pu­sies mūž­za­ļā auga ro­ta, ta­ču mam­ma ne­vē­las sa­bo­jāt prie­ku un vieš at­va­sēs ce­rī­bu sa­kot: «Kad iz­aug­si, ie­rau­dzī­si!» Da­lo­ties at­mi­ņās par bēr­nī­bas Jā­ņiem, vi­ņa teic, ka at­mi­nas lus­tī­gu lī­go­ša­nu tē­va mā­jās un de­jas līdz rī­ta gais­mai. «At­ce­ros šīs svēt­ku rei­zes la­bāk par jeb­ku­ru jaut­rā­ko za­ļum­bal­li,» vi­ņa sa­ka un at­klāj, kā grie­zu­sies jaut­rā de­jā ar tē­ti.

Do­mā­jot par Lī­go svēt­ku iz­jū­tu, In­ga pa­už uz­ska­tu, ka lat­vie­ši ir diez­gan kaut­rī­ga tau­ta, tā­pēc ne vien­mēr tās būs jes­tras ak­ti­vi­tā­tes un eks­pre­sī­vas svi­nī­bas. Ta­ču tas ne­trau­cē mī­ļi un ra­do­ši svi­nēt Lī­go svēt­kus ģi­me­nes lo­kā. «Īpa­šā­kais ir tas, ka Lat­vi­jas tau­tai ma­ģis­kais va­sa­ras saul­grie­žu laiks ir brī­dis, kad ap­stā­ties un pa­do­māt par nā­ka­mo dzī­ves cē­lie­nu (jo šim lai­kam nav jā­būt jaun­ajam ga­dam), no­ska­ņo­ties prie­cī­gai va­sa­rai un pie­pil­dīt ar po­zi­tī­vis­mu arī ap­kār­tē­jos. Do­mā­ju, ka Lat­vi­jā vai­rāk rak­stu­rī­ga in­tī­ma svēt­ku svi­nē­ša­na. Bet man ir prieks, ka ir tā­das ko­pā sa­nāk­ša­nas rei­zes, kad vien­kār­ši ļau­ties at­pū­tai un ko­pā bū­ša­nas bau­dī­ša­nai. Nā­ka­mā šā­da ra­du sa­tik­ša­nās rei­ze mums ir gan bēr­nu dzim­ša­nas die­nas svi­nī­bas va­sa­rā, gan kar­tu­pe­ļu ra­žas no­vāk­ša­na. Vie­nai no Ul­da mā­sī­cām Jo­lan­tai ir ide­ja rei­zi ga­dā vis­iem ra­diem ko­pā sa­tik­ties – kat­ru ga­du tā bū­tu ci­ta vie­ta un te­mats, pie­mē­ram, ar tēr­piem. Ir la­bi šā­das tra­dī­ci­jas ie­mā­cīt arī sa­viem bēr­niem, jo tie­ši vi­ņi ir dzī­ves­prie­cī­gas un piln­asi­nī­gas sa­bied­rī­bas pa­mats,» do­mā In­ga.

Svarīgākais