Otrdiena, 14.maijs

redeem Aivita, Elfa, Elvita, Krišjānis

arrow_right_alt Māja

Avenes sniegā

© Laima Linde

Neticami, bet fakts: rudens aveņu ražu var novākt arī tad, kad jau uzsnidzis sniegs! Kas jādara, lai no jūlija beigām līdz pat pirmajām salnām dārzā ienāktos avenes?

Ru­dens ave­nēm vis­pie­mē­ro­tā­kā ir smilš­mā­la aug­sne ar nei­trā­lu vai vā­ji skā­bu pH (5,0– 6,0). To­mēr arī ci­ta vei­da aug­snēs var ie­gūt la­bu ra­žu, jo viss at­ka­rīgs no kop­ša­nas un, pro­tams, ave­nēm at­vē­lē­tās vie­tas. Jo vai­rāk sau­les augs sa­ņems, jo ātr­āk at­tīs­tī­sies un il­gāk ga­ta­vi­nās ogas. Dār­zā la­bā­kā vie­ta ru­dens ave­nēm ir mā­jas vai žo­ga dien­vid­pu­se. Ave­nes audzē­tā­jam būs pa­tei­cī­gas, ja kai­mi­ņos ne­ie­vāk­sies ci­ti ro­žu dzim­tas augi (ka­ze­nes, ābe­les un kau­li­ņu aug­ļu ko­ki, mež­ro­zī­tes un ro­zes). Arī kar­tu­pe­ļi, bak­la­žā­ni, to­mā­ti, pi­pa­ri un sī­pol­au­gi ave­nēm ne pā­rāk tīk. Ja ave­nēm at­vēl īpa­šu vie­tu, tai jā­būt ļo­ti sau­lai­nai un, vē­lams, no vē­ja pa­sar­gā­tai.

Stā­dī­ša­na

Ru­dens ave­nes stā­da 0,5 m at­tā­lu­mā ci­tu no ci­tas, ie­tei­ca­mais at­tā­lums starp va­gām ir di­vi trīs met­ri. Stā­da vai nu ru­de­nī – sep­tem­bra bei­gās un ok­tob­rī, vai ag­ri pa­va­sa­rī pirms sa­plauk­ša­nas. Pēc ie­stā­dī­ša­nas dzi­nu­mus sa­īsi­na līdz 20–25 cm vai pat no­griež līdz aug­snei. Aug­sni ap augu no­mul­čē. Pirms mul­čas uz­bēr­ša­nas ne­va­ja­dzē­tu aiz­mirst augus ap­lais­tīt. No mul­čas ir di­vē­jāds la­bums, tā ne­ļauj ie­vies­ties ne­zā­lēm un aiz­tur aug­snē mit­ru­mu. Lai slā­nis bū­tu 5–9 cm biezs, to kat­ru ga­du pa­pil­di­na. Mul­čai iz­man­to kom­pos­tu, kūd­ru, sa­da­lī­ju­šos kūts­mēs­lus, zā­ģu skai­das un šķel­du. Pie­mē­ro­ta arī zā­le un sin­tē­tis­kie ma­te­ri­āli (plē­ves, ag­ro­tīkls). Ja mul­čē ar sal­miem, jā­būt pār­lie­cī­bai, ka ta­jos nav ne­zā­ļu sēk­lu.

Ra­žī­gums

Ru­dens ave­ņu šķir­nes ir ap­brī­no­ja­mas, tās vie­nā se­zo­nā pa­spēj no nul­les iz­vei­dot vi­su auga virs­ze­mes da­ļu (dzi­nu­mus, la­pas, zie­dus un ogas) un dod di­vas ra­žas (va­sa­ras un ru­dens)! Lai ru­de­nī ra­ža bū­tu dās­nā­ka, ne­pie­ļauj zied­ko­pu vei­do­ša­nos dzi­nu­mu le­jas­da­ļā (tur ie­nāk­tos pirm­ā – va­sa­ras ra­ža) un for­mē zied­ko­pas, no­knieb­jot vē­lī­nos pum­pu­rus un zie­dus, ku­ri līdz sal­nām tā arī ne­pa­spē­tu iz­vei­dot ga­ta­vas ogas. Lai dzi­nu­miem bū­tu vai­rāk gais­mas, šķir­nēm, ku­rām vei­do­jas daudz dzi­nu­mu, tie jā­pa­re­ti­na. Tad gan ogas ie­nāk­sies ag­rāk, gan tās būs kva­li­ta­tī­vā­kas.

Ja ave­nēm sa­gā­dā­ti lab­vē­lī­gi aug­ša­nas ap­stāk­ļi, no vie­na kvad­rāt­met­ra var ie­gūt 1–2 kg ogu. Jā­at­ce­ras, ka 1 ki­lo­grams ogu ir kriet­ni vai­rāk ne­kā 1 litrs.

Pa­do­mā­jiet arī, vai vē­la­ties, lai ave­nes ap­cie­mo tie pa­ši kai­tēk­ļi, kas ne­sa­udzē va­sa­ras ave­ņu stā­dī­ju­mus?

Ru­dens ave­nes ir lie­lis­kas ar to, ka ga­ta­vās ogas diez­gan il­gi ne­pūs­tot var ka­rā­ties krū­mā, ogo­tā­jus gai­dot. Ave­nes vāc rī­ta pus­ē, kad ra­sa no­žu­vu­si. Vē­lams uz­reiz vākt trau­ci­ņos, ku­ros vai nu ave­nes pār­dos, vai sa­sal­dēs. Ja vāc lie­tai­nā lai­kā, jā­rē­ķi­nās, ka ne­pār­strā­dā­tās ogas sāks pe­lēt.

Kop­ša­na

Sau­sā lai­kā ave­nes rei­zi ne­dē­ļā dās­ni sa­lais­ta, lai augs spē­tu ie­sak­ņo­ties, vē­lāk jā­rū­pē­jas, lai dzi­ļā sak­ņu sis­tē­ma ne­ie­kal­stu. La­bāk vien­reiz ba­gā­tī­gi sa­lais­tīt ne­kā bie­ži un maz­liet. Va­sa­ras pir­ma­jā pus­ē ave­nes vē­lams pie­ba­rot ar put­nu mēs­lu (1:12) vai gov­ju mēs­lu uz­lē­ju­mu (1:10).

Ave­ņu audzē­tā­ja ag­ro­no­me Lai­ma Lin­de ie­sa­ka pa­lu­ti­nāt ave­nes arī ar nāt­ru vir­cu, zir­gu kūts­mēs­liem vai ba­lo­žu mēs­liem. Pa­ras­ti pa­pil­dmēs­lo­ju­mu dod pēc lais­tī­ša­nas. Ogu brie­di­nā­ša­nas lai­kā ie­tei­ca­mi kā­li­ju un kal­ci­ju sa­tu­ro­šie mēs­lo­ju­mi, kas rū­pē­jas par ave­ņu gar­šu un ogu sa­tu­rī­gu­mu.

Ja vē­las pa­āt­ri­nāt ra­žas ie­nāk­ša­nos, jā­pa­nāk, lai ave­nēm kā­jas bū­tu sil­tu­mā: tās stā­da augst­ajos plē­ves tu­ne­ļos vai aug­sni ap augiem no­sedz ar mel­no dār­za plē­vi. Dzi­nu­mu at­tīs­tī­bu se­zo­nas sā­ku­mā pa­āt­ri­na gais­mu caur­lai­dīgs ag­ro­tīk­la se­gums.

Kad ra­ža no­vāk­ta, augus sa­ga­ta­vo zie­mai, tos no­grie­žot vai no­pļau­jot līdz ar zem­i. Uz­reiz pēc ap­grie­ša­nas ap ave­nēm var pa­kai­sīt sa­da­lī­ju­šos kūts­mēs­lus. Pa­va­sa­rī ba­rī­bas vie­las ar kūs­to­šo snie­gu no­kļūs sak­ņu zo­nā, vei­ci­not aug­ša­nu un ba­gā­tā­ku ra­žu. Ru­dens ave­ņu dzi­nu­mus var griezt arī pa­va­sa­rī, pirms ve­ģe­tā­ci­jas sā­ku­ma (mar­ta bei­gās vai ap­rī­lī). To da­ra tad, ja ru­de­nī sa­kri­tis daudz snie­ga un pie­kļū­ša­na ave­ņu krū­miem ir ap­grū­ti­nā­ta. Pro­tams, ja kaut kā­du ie­mes­lu dēļ ave­nes pa­liek uz lau­ka, pā­rāk ne­sa­trau­cie­ties, tās sāks ra­žot jau nā­ka­mās va­sa­ras vi­dū uz div­ga­dī­ga­jiem dzi­nu­miem. Ra­ža gan būs diez­gan pie­ti­cī­ga, ogas ie­nāk­sies arī ru­de­nī, tie­sa gan, vē­lāk, ne­kā ie­rasts. Ja vē­la­ties ie­iet ie­ras­ta­jā ra­žo­ša­nas rit­mā, ave­nes var ap­griezt arī ag­ri pa­va­sa­rī. Ja ave­nes tiek kop­tas un lu­ti­nā­tas, vie­nā vie­tā tās var augt pat 10 ga­dus.

Spe­ci­ālis­ta pie­re­dze

Ag­ro­no­me Lai­ma Lin­de jau 14 ga­dus pus­ot­ra hek­tā­ra sa­vā zem­nie­ku saim­nie­cī­bā Jaun­lag­zdi­ņi at­vē­lē­ju­si ru­dens ave­nēm. Jau ce­tur­ta­jā ga­dā vi­ņa ra­žu at­zi­na par lie­lu. Lai­kam tā­pēc, ka saim­nie­cī­ba ave­ņu biz­ne­su ie­sā­ka ar ser­ti­fi­cē­tiem Do­be­les dārz­ko­pī­bas se­lek­ci­jas un iz­mē­ģi­nā­ju­mu sta­ci­jā un Pū­res dārz­ko­pī­bas iz­mē­ģi­nā­ju­mu sta­ci­jā ie­gā­dā­tiem stā­diem. Ķī­mis­kas vie­las ša­jā saim­nie­cī­bā iz­man­to mi­ni­mā­li, vie­nī­gi, lai ap­ka­ro­tu uz­mā­cī­gās ave­ņu va­bo­les. No ru­dens ave­nēm Lai­ma ir iz­vē­lē­ju­sies šķir­nes Po­la­na, Autumn Bliss un He­rakls.

Ag­ro­no­me ie­sa­ka ave­ņu stā­dī­ju­mus mul­čēt, lai ne­bū­tu jā­ka­ro ar ne­zā­lēm. Ja ave­nes ag­ri pa­va­sa­ros ap­cie­mo brie­ži, ma­zā­kas pla­tī­bas vē­lams ie­žo­got.

Lai­ma LIN­DE, ag­ro­no­me (z/s Jaun­lag­zdi­ņi, Zen­te­nes pag. Tu­ku­ma raj.) ie­sa­ka:

– Arī pil­sēt­nie­kiem ir ie­spē­ja uz sau­lai­na bal­ko­na vai lo­dži­jas ru­dens pus­ē ie­vākt ba­gā­tī­gu ave­ņu ra­žu. Vis­pirms vie­nam stā­dam jā­sa­rū­pē liels pods vai 20 lit­ru maiss un trūd­vie­lām ba­gā­ta aug­sne ar skā­bu­mu pH 5,8–6,7. Jā­stā­da ag­ri pa­va­sa­rī – ap­rī­lī, kad ie­stā­jies silts laiks un nav gai­dāms sals. Vis­la­bāk stā­dīt va­kar­pu­sē. Pēc stā­dī­ša­nas jā­ap­lej. Pēc trīs ne­dē­ļām mēs­lo ar slā­pek­ļa mēs­lo­ju­mu (8 g uz mai­su). Var dot kom­plek­so NPK bez­hlo­ra mēs­lo­ju­mu ave­nēm (30 g uz mai­su). Pir­ma­jā ga­dā ave­nēm būs viens vai di­vi dzi­nu­mi, nā­ka­ma­jā ga­dā vai­rāk. Tad jā­at­stāj ti­kai pie­ci. Ru­de­nī pēc ogu no­vāk­ša­nas dzi­nu­mus no­griež. Ja ave­nes aug uz bal­ko­na, zie­mā jā­pie­sedz, lai ne­iz­salst. Ru­dens ave­ņu stā­dus var ie­gā­dā­ties ga­da­tir­gos, tir­gos, Pū­res DIS un no in­di­vi­du­āliem ave­ņu audzē­tā­jiem, zem­nie­ku saim­nie­cī­bām, pie­mē­ram, z/s Jaun­lag­zdi­ņi Tu­ku­ma no­va­dā, z/s Maz­kuģ­nie­ki Tal­su no­va­dā. Ce­na – no 0,70 eiro/gab.

Ja esat ne­va­ļī­gi, lai pa­ši audzē­tu ave­nes, tās ie­sa­ku ie­gā­dā­ties tie­ši no audzē­tā­jiem, jo ce­na drau­dzī­gā­ka. Ru­dens ave­nes pār­do­du pēc pa­sū­tī­ju­ma, sa­la­su, un pir­cējs at­brauc pēc ogām (3 eiro/kg). Va­sa­ras ave­nes, ie­priekš pie­zva­not, var braukt la­sīt pa­ši sa­vos trau­kos (1,50 eiro/kg).