Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Ēdien­kar­te va­sa­rai

© F64

Ie­stā­jo­ties va­sa­rai, ie­spē­ju ba­gā­ti­nāt ēdien­kar­ti un pa­da­rīt to ve­se­lī­gā­ku ir kriet­ni vai­rāk ne­kā ci­tā ga­da­lai­kā. Tad jā­ēd vai­rāk dār­ze­ņu, aug­ļu un za­ļu­mu. Va­sa­rā bie­žāk uz­tu­ra­mies svai­gā gai­sā, kus­ta­mies un uz­ņe­mam sau­les ener­ģi­ju vis­am ga­dam, dau­dzus pro­duk­tus lie­to svai­gā vei­dā.

 Ša­jā lai­kā ie­tei­cams re­tāk lie­tot mai­zi ar de­su vai ci­tām ga­ļas pie­de­vām, jo to var aiz­stāt ar svai­gu gur­ķi vai to­mā­tu. Bet, ja nu to­mēr nav vē­lē­ša­nās at­teik­ties no mai­zes, tad ne­va­jag smē­rēt svies­tu vai mar­ga­rī­nu, bet uz­likt sa­lāt­la­pu. Ša­jā se­zo­nā pa­rā­dās daudz ogu un aug­ļu, un kā­pēc to vi­su ne­iz­man­tot. Aug­ļos ir daudz vi­ta­mī­nu un mik­ro­ele­men­tu, kat­ram ir sa­vas vēr­tī­gas īpa­šī­bas. Ogas un aug­ļus var bau­dīt gan at­se­viš­ķi, gan pie­vie­not pie sa­lā­tiem un de­ser­tiem. Sa­vu­kārt daudz­vei­dī­gos za­ļu­mus var iz­man­tot gan­drīz vai pie kat­ra ēdie­na. Tie lie­lis­ki ie­de­ras kā pie­de­va pie zu­pām, sa­lā­tiem, kok­tei­ļiem un ēdie­nu de­ko­rē­ša­nā. Bro­kas­tīs sā­tīgs būs za­ļais kok­tei­lis – ke­fī­ru var sa­jaukt ar jeb­ku­ru no za­ļu­miem, garš­vie­lām un sa­lāt­la­pām, pie­vie­not arī mār­rut­kus. Rei­zi ne­dē­ļā var rī­kot at­slo­dzes die­nu ar sa­lā­tiem un tos ēst vi­su die­nu. Va­sa­rā pie sa­lā­tiem var iz­mē­ģi­nāt vis­da­žā­dā­kās eļ­ļas, ne­vis ti­kai tra­di­ci­onā­lo olīv­eļ­ļu. Tie­ši šis ga­da­laiks ir pik­ni­ku un dār­za svēt­ku laiks, un arī šaš­li­ku var pa­ga­ta­vot ne­tra­di­ci­onā­lu un in­te­re­san­tu.

No­de­rī­gi!

Do­do­ties uz pik­ni­ku, var pa­ņemt līdz­i:

* ma­ri­nē­tus pi­pa­rus un le­čo. Labs ri­si­nā­jums, ja svai­gi dār­ze­ņi ir ap­ni­ku­ši;

* vā­rī­tu cūk­ga­ļu, ko sa­ga­ta­vo ie­priekš un pa­sniedz auk­stā vei­dā. Pie­de­vās pie tās var iz­man­tot mār­rut­kus, si­ne­pes, kā arī svai­gus vai ma­ri­nē­tus gur­ķus;

* vis­tas šķiņ­ķī­ši vai spār­ni­ņi ir lie­lis­ki arī kā auk­stā uz­ko­da;

* ja kā­ro­jas pēc zivs, tad var bau­dīt ru­le­tī­tes no la­ša.

Re­cep­tes

Cep­ti dār­ze­ņi

Sastāvdaļas: ka­ba­či, sī­po­li, sal­die pi­pa­ri, ķir­što­mā­ti, ķip­loks, vi­ole­tais ba­zi­liks, sāls, pi­pa­ri, cit­ro­na su­la, olīv­eļ­ļa.

Pagatavošana: ka­ba­čus un sī­po­lus sa­griež šau­ros riņ­ķī­šos, sal­dos pi­pa­rus – lie­lā­kos ga­ba­li­ņos, to­mā­tus ma­ri­nā­dē liek ve­se­lus. Ma­ri­nā­dei sa­mai­sa sa­smal­ci­nā­tu ķip­lo­ku, ba­zi­li­ku, sā­li, pi­pa­rus, cit­ro­na su­lu un olīv­eļ­ļu. At­stāj dār­ze­ņus, iz­ņe­mot to­mā­tus, ša­jā mai­sī­ju­mā uz di­vām trim stun­dām. Ķir­što­mā­tus pie­vie­no pie­cas mi­nū­tes pirms pa­ga­ta­vo­ša­nas. Dār­ze­ņus, kas ga­ta­vo­ti pēc šā­das re­cep­tes, var cept gan uz ie­smi­ņiem, gan uz res­tī­tēm. Uz og­lēm tos cep 15 mi­nū­šu, pe­ri­odis­ki gro­zot.

Aug­ļu šaš­liks

Sastāvdaļas: 250 g apel­sī­nu, tik­pat daudz greip­frū­tu, 200 g man­go, tik­pat daudz pa­pai­jas, 100 g ba­nā­nu, tik­pat daudz man­da­rī­nu un ana­na­su, 50 g kum­kva­ta, 30 g cu­ku­ra, 150 g tum­šās šo­ko­lā­des.

Pagatavošana: cit­rus­aug­ļus no­tī­ra, pā­rē­jos aug­ļus (iz­ņe­mot kum­kva­tu) sa­griež lie­los ga­ba­los. Ba­nā­na ga­ba­li­ņus ap­sla­ka ar cit­ro­na su­lu. Sa­ga­ta­vo di­vu vei­du šaš­li­ku – no ba­nā­niem, cit­rus­aug­ļiem un kum­kva­ta un no ek­so­tis­ka­jiem aug­ļiem – ana­na­sa, pa­pai­jas un man­go. Aug­ļus liek uz ko­ka ie­smiem. Ce­peš­krās­ni sa­kar­sē gri­la re­žī­mā. Ie­smus liek uz pan­nas, pār­klāj ar per­ga­men­tu, pirms tam uz­kai­sa cu­ku­ru un liek ce­peš­krās­nī, lai aug­ļi ap­brū­ni­nās, bet pa­liek stin­gri. Šo­ko­lā­di iz­kau­sē ūdens pel­dē. Ie­smus ar aug­ļiem ho­ri­zon­tā­lā stā­vok­lī liek pus­i kar­stā šo­ko­lā­dē un pēc tam – uz per­ga­men­ta, lai šo­ko­lā­de pa­liek virs­pu­sē. Pēc tam šaš­li­ku liek trau­kā un pa­sniedz. Var ie­smus ar aug­ļiem ie­likt lie­lā aug­lī, pie­mē­ram, pa­me­lo vai kā­pos­tā, kas ie­tīts fo­li­jā.