Droši vien reti kuram negaršo frikadeles, un pirmais, kas ienāk prātā, – populārā frikadeļu zupa. Taču no frikadelēm var pagatavot ne tikai to vien, bet daudzveidīgus ēdienus – cept vai sautēt, tās var pasniegt kā atsevišķu ēdienu un var arī izmantot kā piedevu pie tomātu vai dārzeņu mērces.
Tām ir diezgan liela radniecība ar tefteļiem, taču frikadeles ir smalkākas. Tefteļos var iejaukt putraimus un dārzeņus, bet frikadeles pilnībā veido no dažāda veida maltas gaļas, arī no zivīm, kam pievieno garšvielas un zaļumus. Vislabākais variants, ja izmanto jauktu malto gaļu – cūkgaļu, liellopu, vistas, der arī aitas gaļa.
Frikadeles gatavo no svaigas gaļas, un galvenais noteikums, lai tā būtu kvalitatīva. Jo masa būs viendabīgāka, jo tās būs garšīgākas. Olu frikadelēm pievieno ar nolūku, lai tās būtu stingras un masa viendabīga. Tās gatavo nelielas, lai būtu ērti apēst nesadalot. Ļoti svarīgi, lai, frikadeles ēdot, tās burtiski kustu mutē. Frikadeles var izmantot ne tikai dažādās zupās, bet arī pasniegt otrajā ēdienā, piemēram, ar mērci. Gaļas bumbiņas apcep uz pannas kopā ar sīpolu, atsevišķi pagatavo mērci pēc izvēles un, kad tā jau 5 minūtes vārās, tajā liek frikadeles. Pēc 10 minūtēm ēdiens ir gatavs. Frikadeles var vispirms apcept uz pannas, kamēr tās iegūst zeltainu garoziņu, pēc tam liek cepamā formā, pārlej ar krējumu un liek cepeškrāsnī uz 20 minūtēm, bet pirms tam uzkaisa sarīvētu sieru.
Noderīgi!
* Visgaršīgākās frikadeles izdodas, ja gaļai gaļas maļamajā mašīnā pievieno sīpolu un sasmalcinātus zaļumus.
* Lai, veidojot frikadeles, gaļa neliptu pie rokām, var izmantot divas tējkarotes. Vienu tējkaroti apsmērē ar augu eļļu, ar to ņem gaļu, bet ar otras palīdzību izveido pareizu formu.
Receptes
Frikadeles ar kolrābi
Sastāvdaļas: 500 g kolrābju, 500 g kartupeļu, sīpols, ēdamkarote eļļas, sāls, pipari, 350 g maltas gaļas, citrons, ola, 500 ml buljona, 2 šķēles maizes, muskatrieksts, tējkarote pētersīļu, dilles.
Pagatavošana: kartupeļus un kolrābjus sagriež tievos salmiņos, bet kolrābja zaļumus noliek malā. Sīpolu smalki sagriež. Uz pannas uzlej eļļu un tajā apcep sīpolu, kamēr tas iegūst zeltainu nokrāsu. Citronu sarīvē uz rīves. Sīpolam pievieno kolrābjus, kartupeļus, pusi citrona miziņas, pievieno sāli. Pievieno buljonu un sautē 8–10 minūtes. Izmērcē maizi. Sajauc gaļu, izmērcēto maizi, olu, sāli, piparus, muskatriekstu un pētersīļus. Kolrābja zaļumus liek buljonā. Izveido frikadeles un vāra tās buljonā 4 minūtes. Pasniedz, pārkaisītas ar zaļumiem.
Frikadeles ar rukolas mērci
Sastāvdaļas: 700 g maltas cūkas un teļa gaļas, pustējkarote malta kardamona, pustējkarote maltu krustnagliņu, pustējkarote maltas citrona miziņas, ola, 2 ēdamkarotes panētu sausiņu, 30 g rīvēta siera, eļļa cepšanai.
Mērcei –50 g rukolas, 3 ķiploka daiviņas, 150 ml olīveļļas, ēdamkarote pētersīļu, 50 g maltu mandeļu, 4 ēdamkarotes vīna etiķa, pustējkarote sāls, 50 g siera, 200 g ķirštomātu, kardamons.
Pagatavošana: malto gaļu sajauc ar kardamonu, krustnagliņām un sarīvētu citrona miziņu.Pievieno olu, panētus sausiņus, sieru un visu labi samaisa. Masu atstāj aukstā vietā pusstundu. Rukolu, sīpolu un 50 g eļļas sajauc blenderī.Liek masu traukā mērcei, pievieno pārējo olīveļļu, pētersīļus, mandeles, vīna etiķi, sāli, rīvētu sieru un sagrieztus tomātus. Mērci rūpīgi samaisa un liek atdzesēties. No maltās gaļas veido frikadeles un cep eļļā 5–8 minūtes.