RECEPTES: Ga­ļas bum­bi­ņas

© nra rahīvs

Dro­ši vien re­ti ku­ram ne­gar­šo fri­ka­de­les, un pir­mais, kas ie­nāk prā­tā, – po­pu­lā­rā fri­ka­de­ļu zu­pa. Ta­ču no fri­ka­de­lēm var pa­ga­ta­vot ne ti­kai to vien, bet daudz­vei­dī­gus ēdie­nus – cept vai sau­tēt, tās var pa­sniegt kā at­se­viš­ķu ēdie­nu un var arī iz­man­tot kā pie­de­vu pie to­mā­tu vai dār­ze­ņu mēr­ces.

Tām ir diez­gan lie­la rad­nie­cī­ba ar tef­te­ļiem, ta­ču fri­ka­de­les ir smal­kā­kas. Tef­te­ļos var ie­jaukt put­rai­mus un dār­ze­ņus, bet fri­ka­de­les pil­nī­bā vei­do no da­žā­da vei­da mal­tas ga­ļas, arī no zi­vīm, kam pie­vie­no garš­vie­las un za­ļu­mus. Vis­la­bā­kais va­ri­ants, ja iz­man­to jauk­tu mal­to ga­ļu – cūk­ga­ļu, liel­lo­pu, vis­tas, der arī aitas ga­ļa.

Fri­ka­de­les ga­ta­vo no svai­gas ga­ļas, un gal­ve­nais no­tei­kums, lai tā bū­tu kva­li­ta­tī­va. Jo ma­sa būs vien­da­bī­gā­ka, jo tās būs gar­šī­gā­kas. Olu fri­ka­de­lēm pie­vie­no ar no­lū­ku, lai tās bū­tu stin­gras un ma­sa vien­da­bī­ga. Tās ga­ta­vo ne­lie­las, lai bū­tu ēr­ti ap­ēst ne­sa­da­lot. Ļo­ti sva­rī­gi, lai, fri­ka­de­les ēdot, tās bur­tis­ki kus­tu mu­tē. Fri­ka­de­les var iz­man­tot ne ti­kai da­žā­dās zu­pās, bet arī pa­sniegt ot­ra­jā ēdie­nā, pie­mē­ram, ar mēr­ci. Ga­ļas bum­bi­ņas ap­cep uz pan­nas ko­pā ar sī­po­lu, at­se­viš­ķi pa­ga­ta­vo mēr­ci pēc iz­vē­les un, kad tā jau 5 mi­nū­tes vā­rās, ta­jā liek fri­ka­de­les. Pēc 10 mi­nū­tēm ēdiens ir ga­tavs. Fri­ka­de­les var vis­pirms ap­cept uz pan­nas, ka­mēr tās ie­gūst zel­tai­nu ga­ro­zi­ņu, pēc tam liek ce­pa­mā for­mā, pār­lej ar krē­ju­mu un liek ce­peš­krās­nī uz 20 mi­nū­tēm, bet pirms tam uz­kai­sa sa­rī­vē­tu sie­ru.

 No­de­rī­gi!

* Vis­gar­šī­gā­kās fri­ka­de­les iz­do­das, ja ga­ļai ga­ļas ma­ļa­ma­jā ma­šī­nā pie­vie­no sī­po­lu un sa­smal­ci­nā­tus za­ļu­mus.

* Lai, vei­do­jot fri­ka­de­les, ga­ļa ne­lip­tu pie ro­kām, var iz­man­tot di­vas tēj­ka­ro­tes. Vie­nu tēj­ka­ro­ti ap­smē­rē ar augu eļ­ļu, ar to ņem ga­ļu, bet ar ot­ras pa­lī­dzī­bu iz­vei­do pa­rei­zu for­mu.

 Re­cep­tes

Fri­ka­de­les ar kol­rā­bi

Sa­stāv­da­ļas: 500 g kol­rāb­ju, 500 g kar­tu­pe­ļu, sī­pols, ēdam­ka­ro­te eļ­ļas, sāls, pi­pa­ri, 350  g mal­tas ga­ļas, cit­rons, ola, 500 ml bul­jo­na, 2 šķē­les mai­zes, mus­kat­rieksts, tēj­ka­ro­te pē­ter­sī­ļu, dil­les.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: kar­tu­pe­ļus un kol­rāb­jus sa­griež tie­vos sal­mi­ņos, bet kol­rāb­ja za­ļu­mus no­liek ma­lā. Sī­po­lu smal­ki sa­griež. Uz pan­nas uz­lej eļ­ļu un ta­jā ap­cep sī­po­lu, ka­mēr tas ie­gūst zel­tai­nu no­krā­su. Cit­ro­nu sa­rī­vē uz rī­ves. Sī­po­lam pie­vie­no kol­rāb­jus, kar­tu­pe­ļus, pus­i cit­ro­na mi­zi­ņas, pie­vie­no sā­li. Pie­vie­no bul­jo­nu un sau­tē 8–10 mi­nū­tes. Iz­mēr­cē mai­zi. Sa­jauc ga­ļu, iz­mēr­cē­to mai­zi, olu, sā­li, pi­pa­rus, mus­kat­riek­stu un pē­ter­sī­ļus. Kol­rāb­ja za­ļu­mus liek bul­jo­nā. Iz­vei­do fri­ka­de­les un vā­ra tās bul­jo­nā 4 mi­nū­tes. Pa­sniedz, pār­kai­sī­tas ar za­ļu­miem.

 Fri­ka­de­les ar ru­ko­las mēr­ci

Sa­stāv­da­ļas: 700 g mal­tas cū­kas un te­ļa ga­ļas, pus­tēj­ka­ro­te mal­ta kar­da­mo­na, pus­tēj­ka­ro­te mal­tu krust­nag­li­ņu, pus­tēj­ka­ro­te mal­tas cit­ro­na mi­zi­ņas, ola, 2 ēdam­ka­ro­tes pa­nē­tu sau­si­ņu, 30 g rī­vē­ta sie­ra, eļ­ļa cep­ša­nai.

Mēr­cei 50 g ru­ko­las, 3 ķip­lo­ka dai­vi­ņas, 150 ml olīv­eļ­ļas, ēdam­ka­ro­te pē­ter­sī­ļu, 50 g mal­tu man­de­ļu, 4 ēdam­ka­ro­tes vī­na eti­ķa, pus­tēj­ka­ro­te sāls, 50 g sie­ra, 200 g ķir­što­mā­tu, kar­da­mons.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: mal­to ga­ļu sa­jauc ar kar­da­mo­nu, krust­nag­li­ņām un sa­rī­vē­tu cit­ro­na mi­zi­ņu.Pie­vie­no olu, pa­nē­tus sau­si­ņus, sie­ru un vi­su la­bi sa­mai­sa. Ma­su at­stāj auk­stā vie­tā pus­stun­du. Ru­ko­lu, sī­po­lu un 50 g eļ­ļas sa­jauc blen­de­rī.Liek ma­su trau­kā mēr­cei, pie­vie­no pā­rē­jo olīv­eļ­ļu, pē­ter­sī­ļus, man­de­les, vī­na eti­ķi, sā­li, rī­vē­tu sie­ru un sa­griez­tus to­mā­tus. Mēr­ci rū­pī­gi sa­mai­sa un liek at­dze­sē­ties. No mal­tās ga­ļas vei­do fri­ka­de­les un cep eļ­ļā 5–8 mi­nū­tes.

 

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.