Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Māja

RECEPTES: Ga­ļas bum­bi­ņas

© nra rahīvs

Dro­ši vien re­ti ku­ram ne­gar­šo fri­ka­de­les, un pir­mais, kas ie­nāk prā­tā, – po­pu­lā­rā fri­ka­de­ļu zu­pa. Ta­ču no fri­ka­de­lēm var pa­ga­ta­vot ne ti­kai to vien, bet daudz­vei­dī­gus ēdie­nus – cept vai sau­tēt, tās var pa­sniegt kā at­se­viš­ķu ēdie­nu un var arī iz­man­tot kā pie­de­vu pie to­mā­tu vai dār­ze­ņu mēr­ces.

Tām ir diez­gan lie­la rad­nie­cī­ba ar tef­te­ļiem, ta­ču fri­ka­de­les ir smal­kā­kas. Tef­te­ļos var ie­jaukt put­rai­mus un dār­ze­ņus, bet fri­ka­de­les pil­nī­bā vei­do no da­žā­da vei­da mal­tas ga­ļas, arī no zi­vīm, kam pie­vie­no garš­vie­las un za­ļu­mus. Vis­la­bā­kais va­ri­ants, ja iz­man­to jauk­tu mal­to ga­ļu – cūk­ga­ļu, liel­lo­pu, vis­tas, der arī aitas ga­ļa.

Fri­ka­de­les ga­ta­vo no svai­gas ga­ļas, un gal­ve­nais no­tei­kums, lai tā bū­tu kva­li­ta­tī­va. Jo ma­sa būs vien­da­bī­gā­ka, jo tās būs gar­šī­gā­kas. Olu fri­ka­de­lēm pie­vie­no ar no­lū­ku, lai tās bū­tu stin­gras un ma­sa vien­da­bī­ga. Tās ga­ta­vo ne­lie­las, lai bū­tu ēr­ti ap­ēst ne­sa­da­lot. Ļo­ti sva­rī­gi, lai, fri­ka­de­les ēdot, tās bur­tis­ki kus­tu mu­tē. Fri­ka­de­les var iz­man­tot ne ti­kai da­žā­dās zu­pās, bet arī pa­sniegt ot­ra­jā ēdie­nā, pie­mē­ram, ar mēr­ci. Ga­ļas bum­bi­ņas ap­cep uz pan­nas ko­pā ar sī­po­lu, at­se­viš­ķi pa­ga­ta­vo mēr­ci pēc iz­vē­les un, kad tā jau 5 mi­nū­tes vā­rās, ta­jā liek fri­ka­de­les. Pēc 10 mi­nū­tēm ēdiens ir ga­tavs. Fri­ka­de­les var vis­pirms ap­cept uz pan­nas, ka­mēr tās ie­gūst zel­tai­nu ga­ro­zi­ņu, pēc tam liek ce­pa­mā for­mā, pār­lej ar krē­ju­mu un liek ce­peš­krās­nī uz 20 mi­nū­tēm, bet pirms tam uz­kai­sa sa­rī­vē­tu sie­ru.

 No­de­rī­gi!

* Vis­gar­šī­gā­kās fri­ka­de­les iz­do­das, ja ga­ļai ga­ļas ma­ļa­ma­jā ma­šī­nā pie­vie­no sī­po­lu un sa­smal­ci­nā­tus za­ļu­mus.

* Lai, vei­do­jot fri­ka­de­les, ga­ļa ne­lip­tu pie ro­kām, var iz­man­tot di­vas tēj­ka­ro­tes. Vie­nu tēj­ka­ro­ti ap­smē­rē ar augu eļ­ļu, ar to ņem ga­ļu, bet ar ot­ras pa­lī­dzī­bu iz­vei­do pa­rei­zu for­mu.

 Re­cep­tes

Fri­ka­de­les ar kol­rā­bi

Sa­stāv­da­ļas: 500 g kol­rāb­ju, 500 g kar­tu­pe­ļu, sī­pols, ēdam­ka­ro­te eļ­ļas, sāls, pi­pa­ri, 350  g mal­tas ga­ļas, cit­rons, ola, 500 ml bul­jo­na, 2 šķē­les mai­zes, mus­kat­rieksts, tēj­ka­ro­te pē­ter­sī­ļu, dil­les.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: kar­tu­pe­ļus un kol­rāb­jus sa­griež tie­vos sal­mi­ņos, bet kol­rāb­ja za­ļu­mus no­liek ma­lā. Sī­po­lu smal­ki sa­griež. Uz pan­nas uz­lej eļ­ļu un ta­jā ap­cep sī­po­lu, ka­mēr tas ie­gūst zel­tai­nu no­krā­su. Cit­ro­nu sa­rī­vē uz rī­ves. Sī­po­lam pie­vie­no kol­rāb­jus, kar­tu­pe­ļus, pus­i cit­ro­na mi­zi­ņas, pie­vie­no sā­li. Pie­vie­no bul­jo­nu un sau­tē 8–10 mi­nū­tes. Iz­mēr­cē mai­zi. Sa­jauc ga­ļu, iz­mēr­cē­to mai­zi, olu, sā­li, pi­pa­rus, mus­kat­riek­stu un pē­ter­sī­ļus. Kol­rāb­ja za­ļu­mus liek bul­jo­nā. Iz­vei­do fri­ka­de­les un vā­ra tās bul­jo­nā 4 mi­nū­tes. Pa­sniedz, pār­kai­sī­tas ar za­ļu­miem.

 Fri­ka­de­les ar ru­ko­las mēr­ci

Sa­stāv­da­ļas: 700 g mal­tas cū­kas un te­ļa ga­ļas, pus­tēj­ka­ro­te mal­ta kar­da­mo­na, pus­tēj­ka­ro­te mal­tu krust­nag­li­ņu, pus­tēj­ka­ro­te mal­tas cit­ro­na mi­zi­ņas, ola, 2 ēdam­ka­ro­tes pa­nē­tu sau­si­ņu, 30 g rī­vē­ta sie­ra, eļ­ļa cep­ša­nai.

Mēr­cei 50 g ru­ko­las, 3 ķip­lo­ka dai­vi­ņas, 150 ml olīv­eļ­ļas, ēdam­ka­ro­te pē­ter­sī­ļu, 50 g mal­tu man­de­ļu, 4 ēdam­ka­ro­tes vī­na eti­ķa, pus­tēj­ka­ro­te sāls, 50 g sie­ra, 200 g ķir­što­mā­tu, kar­da­mons.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: mal­to ga­ļu sa­jauc ar kar­da­mo­nu, krust­nag­li­ņām un sa­rī­vē­tu cit­ro­na mi­zi­ņu.Pie­vie­no olu, pa­nē­tus sau­si­ņus, sie­ru un vi­su la­bi sa­mai­sa. Ma­su at­stāj auk­stā vie­tā pus­stun­du. Ru­ko­lu, sī­po­lu un 50 g eļ­ļas sa­jauc blen­de­rī.Liek ma­su trau­kā mēr­cei, pie­vie­no pā­rē­jo olīv­eļ­ļu, pē­ter­sī­ļus, man­de­les, vī­na eti­ķi, sā­li, rī­vē­tu sie­ru un sa­griez­tus to­mā­tus. Mēr­ci rū­pī­gi sa­mai­sa un liek at­dze­sē­ties. No mal­tās ga­ļas vei­do fri­ka­de­les un cep eļ­ļā 5–8 mi­nū­tes.