Liela interese par šķiedrvielu produktu ColonClean

© Scanpix/AFP

Pērnā gada nogalē Māja jau informēja lasītājus par jauno šķiedrvielu produktu ColonClean, kuru ražo Latvijas uzņēmums Lotos pharma un kura sastāvs veidots sadarbībā ar Inovatīvo biotehnoloģiju institūtu, kopīgi ar gastroenterologiem un farmakologiem.

«Izrādījās, ka šis produkts ir visai pieprasīts un par to interesējas gan patērētāji, gan ārsti un farmaceiti,» stāsta ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Lotos pharma valdes priekšsēdētājs.

Kāpēc šķiedrvielas ir svarīgas

Šķiedrvielas jeb balastvielas ir ogļhidrāti, kas netiek sašķelti un absorbēti tievajā zarnā, bet nonāk resnajā zarnā. Nešķīstošās šķiedrvielas palīdz nodrošināt normālu vēdera izeju, palielinot izkārnījumu masu, bet šķīstošās šķiedrvielas resnajā zarnā tiek sadalītas – to paveic tur mītošās baktērijas, un rezultātā veidojas bioloģiski aktīvas vielas – īso ķēžu taukskābes un citas, kas dabiskā ceļā atindē organismu un arī uzsūcas no resnās zarnas asinīs, nonāk asinsritē un iesaistās dažādos vielmaiņas procesos. Šķiedrvielas fizioloģiskā un dabiskā veidā veicina vēdera izeju: pieaugot zarnu satura tilpumam, palielinās spiediens uz zarnu sieniņām un cilvēks jūt vajadzību iet uz tualeti. Ieguvums no šķiedrvielām ir arī noturīga sāta sajūta, jo šie ogļhidrāti, kas uzsūcas lēnāk, stabilizē cukura līmeni asinīs. Zināmā mērā šķiedrvielas bloķē tauku un dažu citu uzturvielu uzsūkšanos, tāpēc tiek uzņemts mazāk kaloriju.

«Viss, ko mēs apēdam un izdzeram, iziet cauri kuņģa un zarnu traktam vienā divās diennaktīs. Divpadsmitpirkstu zarnā un tievajā zarnā, kur apēstā barība tiek sašķelta līdz vajadzīgajai pakāpei, šie procesi notiek ātrāk nekā resnajā zarnā,» skaidro K. Ivanovs. «Resnajā zarnā organisms uzņem no apēstā uztura ūdeni un minerālvielas, bet labās baktērijas, kas tur dzīvo, ir atbildīgas par B1, B2, B12 un K vitamīna ražošanu. Resnā zarna rūpējas arī par toksīnu un baktēriju izvadīšanu, sniedz atbalstu imūnsistēmai un organisma vispārējai veselībai. Fizioloģiski resnā zarna ir veidota ar tādām kā kabatām, kurās, ja uzturā trūkst šķiedrvielu, apēstā masa aizkavējas ilgāk, reizēm – pat krietni ilgāk, nekā vajadzētu. Rezultātā tur uzkrājas baktēriju radītie toksīni, kas var nonākt asinsritē. Par to, ka resnajai zarnai radušās problēmas, liecina vēdera pūšanās un vēdergraizes, aizcietējumi vai caureja. Ar laiku nevesela resnā zarna var veicināt slimības, kurām it kā nav tiešas saistības ar gremošanas traktu. Jāņem vērā, ka no iekaisīgas zarnu slimības var attīstīties audzējs.»

Kā uzņemt ar uzturu

«Jāpiekrīt diētas ārstiem, ka, mērķtiecīgi plānojot savu ēdienkarti, šķiedrvielas ir iespējams uzņemt ar uzturu,» atzīst K. Ivanovs. «Diemžēl pētījumi liecina, ka valstīs, kurās dzīves līmenis ir augstāks par vidējo, samazinās šķiedrvielu kopējais patēriņš. Daudzi iztiek ar to pārtiku, ko var ātri un ērti apēst pa ceļam, steidzoties savās ikdienas darīšanās, un rezultātā organismam tiek daudz rafinēto ogļhidrātu, bet šķiedrvielu visu laiku ir par maz. Arī no tiem produktiem, kas ir mājās, cilvēki izvēlas vieglāk pagatavojamos un tos, kas viņiem labāk garšo, kaut varbūt skapī ir griķi, brūnie rīsi, pilngraudu auzu pārslas vai miežu putraimi. Nedrīkst arī pārēsties, un te būtiska nozīme ir ēdienreižu skaitam un regularitātei. Kuņģa un zarnu traktā ir trīs vietas, kuras dod smadzenēm sāta signālu. Pirmā ir mute: ja mēs uzliktu uz mēles, piemēram, desas šķēli un ilgāku laiku turētu, tad mēs varētu organismu nedaudz apmānīt. Otrā vieta ir kuņģis, kurš signalizē par sātu ar savu iestiepumu. Šķiedrvielas palīdz to radīt, jo, saskaroties ar organismā esošo ūdeni, kuņģa skābi un fermentiem, tās piebriest, palielinoties tilpumā trīs četras reizes. Trešā vieta ir tievās zarnas vidusdaļa, kura ziņo, cik tad tālu barība ir nonākusi – arī tam ir zināma saistība ar ēstgribu. Izpētīts, ka tad, ja cilvēks ēd tikai vienreiz dienā, organisms dod tik daudz impulsu, ka cilvēks vienkārši pārēdas. Tāpēc ieteicams ēst mazāk un biežāk. Es ierosinātu katram pamēģināt sastādīt ēdienkarti nedēļai, lai nodrošinātu maksimālu produktu un to kombināciju dažādību, jo vienveidīgu uzturu organisms ar laiku iemanās pārstrādāt ne tajā labākajā veidā. Var ieplānot dienā trīs lielās ēdienreizes, starp kurām vēl ir jogurts, salāti vai kāds auglis. Katram cilvēkam vispirms jādomā par to, kā novērst trūkumus savā ēdienkartē un, ja dzīvesveids ir sēdošs, kā padarīt to kustīgāku, jo, kā zināms, arī tas ietekmē zarnu trakta darbību. Piedāvājot savu šķiedrvielu produktu, mēs, tēlaini izsakoties, varam tikai pielikt pirkstiņu, lai pavirzītu cilvēku uz pareizā ceļa pusi.»

Dabas vielu kompozīcija

ColonClean ir dabas vielu kompozīcija. Izejvielas pamatā iegūtas tepat Latvijā. «Svarīgs komponents ir biešu šķiedrvielas, kuru apstrādē izmantota tehnoloģija, kādas pašlaik nav nekur citur Baltijā un tuvākajās kaimiņvalstīs,» stāsta ārsts. «Mūsu produktā sabalansētās proporcijās apvienotas šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, kā arī citi zarnu trakta veselībai vajadzīgi komponenti: kviešu klijas, linsēklas, kurkuma, melnās ķimenes, ķimenes, salvija, rozmarīns, ābolu sidra pulveris, inulīns, Ķīnas zirdzenes saknes, D un C vitamīns. Dažādām šķiedrvielām piemīt atšķirīgas funkcionālās īpašības. Piemēram, kviešu klijām ir raksturīgs mehānisks attīrošs efekts un antioksidatīva iedarbība, sarkano biešu šķiedrvielas ne tikai palielina zarnu satura apjomu, bet arī spēj pozitīvi ietekmēt holesterīna līmeni un tā frakciju attiecību asinīs, mazināt ātrumu, ar kādu zarnās uzsūcas glikoze. Linsēklas gan uzlabo zarnu motoriku, gan veicina labo baktēriju skaita pieaugumu resnajā zarnā. Inulīns nodrošina barības vielas zarnu labajām baktērijām. ColonClean paredzēts desmit dienu ilgam kursam, kas atkārtojams četras reizes gadā. Vislabāk produktu lietot pusstundu pirms ēšanas, piejaucot jogurtam ar zemu tauku saturu, izmaisot un tūlīt apēdot. Var izmantot arī istabas temperatūras ūdeni. Pēc 15 minūtēm vēlams uzdzert vēl vienu glāzi ūdens; vispār visa kursa laikā jārūpējas, lai tiktu uzņemts pietiekami liels šķidruma daudzums. Pirmās trīs dienas lieto pa vienai ēdamkarotei produkta vienu līdz trīs reizes dienā, vēlāk devu palielina līdz divām ēdamkarotēm. Pateicoties sastāvdaļu piebriešanai, ColonClean veicina zarnu satura tilpuma palielināšanos un pastiprina sāta sajūtu, optimizē vēdera izeju, uzlabo zarnu atbrīvošanos no barības atliekām, kas tur aizkavējušās, palīdz nodrošināt regulāru vēdera izeju, veicina imunitāti, palīdz cīnīties ar iekaisumiem, kalpo arī zarnu audzēju profilaksei un ir labs sabiedrotais arī tiem, kuri cīnās ar lieko svaru.»

Būs arī bērniem

Sākotnēji ColonClean tika veidots pieaugušiem lietotājiem, taču arvien biežāk līdz ar labām atsauksmēm ražotāji saņēma arī jautājumu – vai nevarētu izveidot līdzīgu produktu arī bērniem? «Izrādās, ka ļoti daudziem bērniem sākumskolas un bērnudārza vecumā ir grūtības ar šķiedrvielu uzņemšanu un ir vēdera aizcietējumi,» teic K. Ivanovs. «Tādēļ pašlaik, iesaistot šajā darbā gastroenterologus, citus speciālistus un tehnologus, veidojam šādu produktu bērniem. Arī tam izmantosim pamatā mūsu pašu zemē augušas izejvielas. Ņemot vērā to, ka bērnu zarnu trakts ir jutīgāks, šajā produktā vairāk būs iekļautas šķīstošās šķiedrvielas. Tas mums ir jauns izaicinājums, jo vēlamies panākt, lai bērniem domātais produkts ColonClean Junior izpelnītos tikpat labas atsauksmes kā ColonClean. Notiek diezgan saspringts darbs, lai sastāvu pietiekami pārbaudītu un gada beigās šis produkts jau parādītos aptiekās.».

***

Ārsts Kaspars Ivanovs, SIA Lotos pharma dibinātājs un valdes priekšsēdētājs:

– Mūsu produktā sabalansētās proporcijās apvienotas šķīstošās un nešķīstošās šķiedrvielas, kā arī citi zarnu trakta veselībai vajadzīgi komponenti: kviešu klijas, linsēklas, kurkuma, melnās ķimenes, ķimenes, salvija, rozmarīns, ābolu sidra pulveris, inulīns, Ķīnas zirdzenes saknes, D un C vitamīns. Dažādām šķiedrvielām piemīt atšķirīgas funkcionālās īpašības.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Lotos pharma

Svarīgākais