Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Vienkāršas garšas noslēpums

Rīdziniece Līga Štāle ēst gatavošanu uzskata par ikdienas nepieciešamību, taču, dzīvojot mājās ar bērniem, aizvien vairāk pievērsusies virtuves lietām. «Manā ģimenē gatavoju tikai es, pārējiem patīk ēdienu baudīt,» saka Līga.

Viņa neslēpj, ka svētdienās tiek gatavots vairāk ēdiena, arī nedēļas sākumam, jo vecākais dēls Renāts (10 gadi) atgriežas no mācībām skolā, bet Līgas vīrs Ivars pusdieno mājās. Jaunākajiem bērniem Matiasam (6 gadi) un Zetai (4 gadi) un mammai Līgai ikdienā pusdienot nākas ārpus mājas. Štālu ģimene vakariņas un brīvdienās maltīti ietur reizē. «Tas ir forši, ka kopīgi varam paēst un parunāties, pulcējoties ģimenes saietā pie mazā galda,» spriež trīs bērnu māmiņa. Netālu dzīvo Štālu ģimenes draugi, tāpēc nereti viņi dodas vakariņot cits pie cita.

«Vedējmāte vienreiz teica, ka brauks pie manis mācīties gatavot ēst. Tad sapratu, ka man pašai atmiņā labāk paliek receptes ar foto. Ir receptes, kurām vairākas reizes pārlasu aprakstu, bet pārliecības par to, kas finālā sanāks, nav. Tad sāku veidot recepšu blogu galvenokārt sev un saviem draugiem, lai viņiem nebūtu jājautā man, kā es gatavoju konkrēto ēdienu. Gatavojot ēst, soli pa solim fotografēju šo procesu, un receptes ir pieejamas jebkurā pasaules malā,» ēst gatavošanas vēsturi atklāj Līga. Pašai esot gandarījums, taču tas uzliekot arī pienākumu – regulāri papildināt savu ēst gatavošanas blogu, kuru izveidojusi 2010. gada nogalē, ar jaunām receptēm.

Viena maltīte

Saimniece gatavo dažādus ēdienus, tie top pēc noskaņojuma un atbilstoši sezonalitātei. «Mūsu ģimenē visiem garšo zupas, īpaši krēmzupas. Bērniem mīļākā ir frikadeļu zupa,» atzīst Līga Štāle. Viņa teic, ka nepraktizējot to, ka jāgatavo dažādi ēdieni, lai mājās būtu apmierināta katra ēdāja vēlmes. «Tas, kas pagatavots, ir jāēd visiem,» strikti teic Līga. «Negatavoju ceptus kabačus un nelieku vīram Ivaram tos ēst. Viņš neprasa vārīt arī zivju zupu, jo man tā negaršo. Zivis ēdu ceptas un žāvētas, tikai ne vārītas vai tvaicētas.»

Sajūsmu neizraisa lasis, to vietā saimniece izvēlas mencu, reņģes, asarus vai raudu. Ģimenes ēdienkarte esot dažāda un daudzveidīga. Idejas, ko gatavot vakariņās, dažkārt ir spontānas, savu reizi Līga zvana vīram un jautā, kādas ir vēlmes, bet citkārt gatavo pēc savas iedvesmas. Nesen viņam par prieku pagatavojusi steiku no liellopa filejas, un sanācis labs. Netiecas izmantot sarežģītas receptes, jo piekrīt, ka viss ģeniālais ir vienkāršs. Viņa stāsta, ka nesen vārījusi kartupeļus kādai receptei, un tik ļoti sakārojies apēst kādu tupeni bez piedevām. Šķita ļoti garšīgi, lai gan pirms tam jau bija ieturētas vakariņas. Līga izstāsta, kā interesanti var izmantot bietes. Izvāra 2 kilogramus biešu un sarīvē, notīra kilogramu burkānu un sarīvē. Liek dārzeņus katlā, pievieno pusglāzi eļļas, sāli un cukuru pēc garšas. Beidzot pievieno pusglāzi etiķa. Kad sautējums ir gatavs, karstu liek burkās. Ideāli garšo aukstā zupā, biešu zupā vai salātos.

Jauktais mikslis

«Mēs ēdam to, kas garšo, un nedomājam līdzi, kas ir veselīgi un kas ir neveselīgi. Ēdam dārzeņus, gaļu, kartupeļus un visus pārējos produktus, aizbraucam arī uz McDonalds. Esam visēdāji,» ģimenes ēdienkarti raksturo Līga. Mājās vienmēr esot arī našķi, kas netiekot slēpti. «Atceros, kā bija manā skolas vecumā. Par naudu, ko mamma iedeva, pirku čipsus un kokakolu. Ja tas mājās ir pieejams, tad bērniem kāre nav tik liela un viņi novērtē arī citas lietas.» Līga atminas, ka vienreiz nopirkuši vietējā ražotāja saldējuma torti, uz kuras iepakojuma saskaitījusi 17 E burtus. Sezonas laikā viņa saldējumu gatavojot pati. «Vegetu es nelietoju. Kad sāku nopietni pievērsties ēst gatavošanai, to izmantoju, taču finālā ēdiens garšo vienādi. Pamazām sāku no tās atradināties, lai gan bija grūti. Pievienoju visas tradicionālās garšvielas – sāli, piparus, kaltētus zaļumus. Ar speciālajām garšvielām neaizraujos, jo tās nomāc ēdiena garšu.» Ik pa laikam izmēģinot arī kādu sarežģītu recepti. Gatavojusi gaļas ēdienu ar mango mērci.

Pašai garšo saldskābi ēdieni, kas raksturīgi Austrumu virtuvei. Līga cepot garšīgas tortes, ko papildina ar vārīto krēmu, ievārījumu, augļiem, bet biskvītu piesūcina ar ķiršu liķieri vai vermutu.

«Manā ģimenē tētim vienmēr ir idejas, lai gan pats negatavo, mamma darbojas pie plīts.» Līga priecājas, ka kotletes iemācījusies cept no tēta, kurš iedevis, kā Līga saka, burvju recepti. Tas nozīmē, ka kotlešu masai jābūt veidotai no dažādu gaļu mikšļa. Līga tai izmantojot cūkas, liellopa un pievienojot arī putnu gaļu. Kotletes sanākot sulīgas un ļoti gardas. Gaļu Līga pērkot tirgū, nevis veikalā, lai maltā gaļa būtu kvalitatīva. «Dārzeņi, ja vien tie nav sezonāli, neatšķiras no tiem, kas tiek pārdoti tirgū vai veikalā. Vasarā, protams, tirgū ir lielāka dārzeņu izvēle un tie, protams, ir garšīgāki.» Vasarā, būdama čakla saimniece, marinē gurķus un sēnes, gatavo Latgales salātus un vāra ievārījumus.

Pamatzināšanas no ģimenes

Salāti tiekot gatavoti dažādi. Kādu laiku Štālu ģimene aizrāvusies ar Cēzara salātiem, tad topā bijuši siltie vistas salāti. «Tos man ieteica draudzene, lai gan sākumā skeptiski skatījos uz šo recepti,» neslēpj Līga. Vajadzīga vistas fileja, ledus salāti, burkāns, tomāti, rieksti vai sēkliņu mikslis, saldais krējums, saldskābā čili mērce (ja ir vēlēšanās) un garšvielas pēc izvēles. Salātus, tomātus, burkānus sagriež un uzliek uz šķīvja.

Vistas fileju sagriež un apcep. Sēkliņas sagrauzdē un pagatavo mērci no krējuma un čili mērces. Sātīgi un garšīgi! Līga protot gatavot arī pelmeņus. Vecāki šim mērķim uzdāvinājuši speciālu pelmeņu formu. «Uzskatu, ka ēst gatavošanas pamatus iemāca ģimenē. Ir daudzi produkti, ko es bērnībā neēdu, bet tagad gatavoju un tos ēdu,» stāsta Līga.

Bērnībā neesot garšojis burkānu – zirnīšu sautējums, miežu putraimu biezputra un apetīti nav rosinājuši griķi, bet šobrīd šie ēdieni iekļauti uzturā. Plānojot pirkumus, ģimene nepērk pārtiku visai nedēļai, bet tad, kad tas ir nepieciešams.

«Protams, pievēršam uzmanību akcijas precēm. Ir produkti, ko pērkam no konkrētiem ražotājiem. Apbrīnoju cilvēkus, kuri pārtiku pērk nedēļai.» Līgas sapnis ir plaša virtuve, jo uzskata, ka mājvietā tā ir notikumu centrs. «Pie mums ciemiņi nāk diezgan bieži. Viņu ir daudz kopā ar bērniem, lai gan dzīvojam nelielā dzīvoklī. Gatavojoties viesībām, netaisu nez kādus šmorus. Esmu vārījusi lielu katlu ar gulaša zupu, un visiem garšoja. Bija pelmeņu ballīte. Gatavoju pankūkas, pastu, salātus, visbiežāk – ar grauzdiņiem vai makaronu, kas garšo bērniem.»

Nesen Līga izmēģinājusi nevis tradicionālos grauzdiņus, ko fritē ar ķiploku, bet ar zaļumu sviestu. Zaļumus, ķiploku, sviestu un sāli sablenderē viendabīgā masā, uzsmērē to uz baltmaizes vai rupjmaizes un liek cepties cepeškrāsnī.

Līgas Štāles iemīļota recepte

Sātīgie plācenīši

Sastāvdaļas: vārīti kartupeļi, garšvielas kartupeļiem, sīpols, tomāti, žāvēta cūkas krūtiņa, ķiploks, skābais krējums, sinepes, olas, rīvmaize.

Pagatavošana: samīca iepriekšējā dienā novārītus kartupeļus un pievieno garšvielas kartupeļiem. Apcep sagrieztu gaļu, pievieno sagrieztu sīpolu, sasmalcinātu ķiploku un cep, kamēr sīpoli ir mīksti. Pievieno sagrieztu tomātu un turpina cept. Beigās pievieno skābu krējumu un sinepes, lai iegūtu pikantumu, un turpina vēl karsēt. Var pielikt arī ķimenes! Kad masa ir sacepusies, tai pievieno samīcītos kartupeļus un olas. Visu kārtīgi samīca viendabīgā masā. Veido no tās plācenīšus, apviļā rīvmaizē un cep uz sakarsētas pannas zeltaini brūnus. Lieliski garšo ar biezpienu un krējumu un marinētiem gurķiem.