Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja

Arī ziemā neaizmirstiet padzerties

Uzņemt pietiekami daudz šķidruma ir svarīgi jebkurā gadalaikā. No skolas gados mācītā atceramies, ka cilvēka organismā ir ap 65% vai vairāk ūdens, kas nepieciešams, lai nodrošinātu dzīvības procesus.

 Cilvēks spēj salīdzinoši ilgu laiku izturēt bez ēšanas, kamēr, palicis bez ūdens, viņš var aiziet bojā dažu dienu laikā. Gan ārsti, gan skaistumkopšanas speciālisti mums regulāri atgādina, cik svarīgi ir uzņemt pietiekami daudz ūdens.

Cilvēki jau arī no pieredzes zina – ja kādreiz piemirstas dzert ūdeni tik, cik organisms prasa, tad nereti seko gremošanas problēmas, galvassāpes, slikta pašsajūta, pasliktinās sejas krāsa un biežāk rodas dažādas ādas problēmas. Nepietiekama ūdens uzņemšana padara sliktāku situāciju locītavu iekaisumu, astmas, paaugstināta asinsspiediena un aptaukošanās gadījumā. Arī cīņu ar elpceļu vīrusiem, kas uzglūn ziemā, mēs organismam varam atvieglot, pastiprināti uzņemot šķidrumu.

Katram sava norma

Ja gribētu aprēķināt nepieciešamo ūdens patēriņu ļoti precīzi, būtu jāņem vērā arī cilvēka svars un fiziskās aktivitātes līmenis: jo lielāks tu esi un jo vairāk kusties, jo lielāka ir organisma prasība pēc ūdens. Orientējoši jārēķinās, ka nepieciešami 30 grami uz katru ķermeņa kilogramu. Noteikt, vai šķidruma pietiek, var, dienas gaitā pavērojot sava urīna krāsu: ja tā ir gaiša, tad acīmredzot jūs dzerat pietiekami daudz, ja tumša – par maz. Vecāki cilvēki mēdz lietot par maz šķidruma, jo ar gadiem ir notrulinājusies slāpju sajūta. Grūtniecēm un māmiņām, kas baro bērnu ar krūti, nepieciešams mazliet vairāk šķidruma, tāpat arī cilvēkiem, kuri lieto atsevišķas zāles, piemēram, antihistamīna preparātus vai noteiktus antidepresantus.

Dabas apstākļi

Ja laiks ir karsts, cilvēks vairāk svīst, tāpēc viņam jāpalielina šķidruma patēriņš, gluži tāpat kā intensīvas fiziskas slodzes apstākļos. Prasību pēc šķidruma organismā palielina arī augsts gaisa mitrums. Ja gaiss ir karsts un mitrs, ūdens patēriņš var pieaugt pat divkārt. Vēsā laikā gribas ūdens patēriņu samazināt, taču to nevajadzētu darīt, jo, arī elpojot vēsu, sausu gaisu, organisms tik un tā zaudē ūdeni. Kāpjot kalnos, ūdens patēriņš nav jāmaina atkarībā no tā, kādā augstumā virs jūras līmeņa atrodaties.

Kafija, tēja, alkohols

Kafijā, melnajā un zaļajā tējā, kā arī dažādos enerģijas dzērienos ir kofeīns, kam piemīt urīndzenošas īpašības. Tos lietojot, ūdens tiek pastiprināti izvadīts no ķermeņa, ne velti kafijas vai tējas tasītei iesaka uzdzert divtik lielu ūdens daudzumu, lai kompensētu zaudēto un atjaunotu organismā

normālu ūdens daudzumu. Pie organisma atūdeņošanās pat līdz bīstamai robežai noved alkohola lietošana, jo sevišķi lielās devās. Jo dzērienos ir augstāks alkohola saturs, jo vairāk tie atūdeņo organismu.

Mazliet palīdz notievēt

Ūdens pats par sevi nav līdzeklis svara zaudēšanai, un nevar cerēt, ka, sākot papildus dzert milzīgus ūdens daudzumus, liekie kilogrami ies projām, nemainot ēdienkarti.

Cita lieta, ja ar ūdeni aizstāj limonādes, sulas, piena kokteiļus un citus dzērienus – tas jūtami samazina kaloriju patēriņu, turklāt ūdens ļauj organismam uzņemt minerālvielas, kuru trūkums var būt par cēloni pārmērīgai ēšanai. Vēlams dzert ūdeni vismaz

30 minūtes pirms ēdienreizes, lai neatšķaidītu kuņģa skābi.

Ūdens kvalitāte – ļoti svarīga

«Ne mazāk svarīga par uzņemtā ūdens daudzumu ir ūdens kvalitāte,» uzsver firmas Baltezera avoti prezidents Vladimirs Givoins. Viņš novērojis, ka izpratne par šo jautājumu iedzīvotāju vidū palielinās, taču lēni. Pērkot fasētu dzeramo ūdeni, daudzi galveno uzmanību pievērš cenai un neiedziļinās citā informācijā, kas norādīta uz etiķetes.

Daļa cilvēku aizraujas ar ūdens ņemšanu no dažādiem avotiem un avotiņiem Rīgā un tās tuvumā, nereti autoceļu malā.

Šīs ūdens ņemšanas vietas nav ierīkotas atbilstoši noteikumiem un netiek apsargātas kā sanitārās zonas, tāpēc ūdenī var nonākt visdažādākais piesārņojums. Neviens tur nav veicis ūdens analīzes, taču nezin kāpēc cilvēki tic, ka ūdens ir labs, lūk – iedzēru, dzīvs paliku un ko gan vairāk vajag... Tā ir nevērība pret savu veselību. Uz dzeramā ūdens kvalitātes rēķina nevajadzētu taupīt.

Baltezers – viens no labākajiem Eiropā

19. gadsimtā dzeramais ūdens Rīgai tika ņemts tieši no Daugavas, tam bija slikta kvalitāte, tāpēc pilsētā bieži plosījās holeras un tīfa epidēmijas. Pilsētas valde aicināja palīgā vadošo Eiropas hidrologu Ādolfu Timmu no Vācijas.

Pēc ilgstošiem izpētes darbiem Timms Mazā Baltezera apkārtnē atklāja lielus ārkārtīgi tīra pazemes ūdens krājumus ar patīkamu garšu. Eksperti atzina, ka būtu grūti atrast tik augstas kvalitātes ūdeni citur Eiropā. Tā ieguve tikai uzsākta 1904. gadā. Urbumi atrodas priežu silā, 20 km2 plašā aizsargājamā ekoloģiski tīrā zonā, tālu no šosejām un rūpnieciskiem objektiem, tur nav atļauta pat sēņošana vai ogošana. Ūdens Baltezers var lepoties ar dabas dotu, optimāli sabalansētu minerālvielu sastāvu un labām garšas īpašībām, tam absolūti nav nepieciešama nekāda attīrīšana un ķīmiska apstrāde, tāpēc ūdens tiek pildīts pudelēs tieši ieguves vietā.

Ko stāsta pētījumi

«Esmu veicis dažādu ūdeņu izpēti ne tikai mūsu reģionā vien un uzkrājis zināmu datu bāzi, bet visinteresantākais izpētes objekts ir tieši Baltezera avotu ūdens,» saka Mihails Žuravļovs, firmas AQUA LOGIC tehniskais eksperts. Pētījumos veikta ūdens elektrolīze, kā rezultātā daļa atomu zaudē vienu vai vairākus elektronus un kļūst par pozitīviem joniem, bet citi pievieno elektronus un kļūst par negatīviem joniem.

«Šādi apstrādāts ūdens mijiedarbojas ar kuņģa sulu, asinīm, limfu, starpšūnu šķidrumu un citiem organisma šķidrumiem. Tas labvēlīgi ietekmē cilvēku veselību un palīdz uzveikt dažādas kaites,» stāsta eksperts.

«Pats no savas pieredzes esmu pārliecinājies, ka, apstrādājot ar šādu ūdeni, īsā laikā sadzīst brūcītes un noberzumi. Interesanti, ka, pirms alkohola lietošanas iedzerot Baltezera avotu ūdeni, kas apstrādāts ar minēto metodi, neiestājas reibums – par to pārliecinājos eksperimentos ar daudziem brīvprātīgajiem. Vairākiem desmitiem lauku apvidū dzīvojošu cilvēku, kuri bezdarba un citu problēmu dēļ bija nodevušies dzeršanai, sistemātiska šāda ūdens lietošana palīdzēja tikt vaļā no alkohola ietekmes, atgūst interesi par dzīvi un uzlabot pašsajūtu.»

Pazemes dzeramais ūdens Baltezers

• Pazemes dzeramais ūdens Baltezers ir pazīstams ar savām ilggadējām ieguves tradīcijām.

• 1904. gadā Starptautiskajā ūdens izstādē Vīnē ūdens Baltezers tika atzīts par otro labāko Eiropā. Kopš 1904. gada pēc ķīmiskā sastāva rādītājiem tas atrodas kvalitatīvāko pasaules ūdeņu desmitniekā.

• Pazemes dzeramais ūdens Baltezers ir dzīvs ūdens, kuram īpaši kvalitatīvā sastāva dēļ nav vajadzīga ne bakterioloģiskā, ne ķīmiskā apstrāde. Tāpēc tas ierindojas pasaulē pazīstamāko dzeramā ūdens zīmolu vidū, bet spēj veiksmīgi konkurēt, piedāvājot vairumpiegādes tirgū augstākās kvalitātes kategorijas ūdeni par piecas reizes lētāku cenu.

• Ja jūs katru dienu dzersiet vismaz 1,5–2,5 litrus nevārīta ūdens Baltezers, tad izjutīsiet arī tā labvēlīgo ietekmi uz veselību.

• Ūdens Baltezers satur dabisku fluoru, kas ir nepieciešams bērnu kaulu augšanai, cilvēka balsta un kustību orgānu sistēmas stiprināšanai, kā arī profilaktiskai zobu aizsardzībai pret kariesu.

• Ūdens Baltezers ir unikāls, jo tas dabiski filtrējas caur kvarca smiltīm, tā sastāvā esošais silīcijs kalpo gan ļaundabīgu audzēju riska mazināšanai, gan arī sekmē organisma imunitātes atjaunošanu.

• Ūdens Baltezers ir sārmains (pH – 7,4–7,9), un tas ieteicams cilvēkiem, kuriem nepieciešams normalizēt organisma skābju un sārmu līdzsvaru, kā arī gastrīta, grēmu, kolīta un aizcietējumu profilaksei un to ārstēšanas laikā.

• Šis ūdens ir mīksts, jo tas nesatur lielos daudzumos cietības sāļu. (Daudziem citiem dziļurbumos iegūtajiem dzeramajiem ūdeņiem ir nepieciešama ķīmiska ūdens mīkstināšana – daļēja atbrīvošana no cietības sāļiem.) Šāds ūdens tiek ieteikts cilvēkiem ar mugurkaula un locītavu problēmām.

• Tā kā dzeramajā ūdenī Baltezers ir mazs nātrija saturs (~ 80 mg/l), tas ieteicams cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī tiem, kuriem ir paaugstināts asinsspiediens, aptaukošanās un 2. tipa cukura diabēts.

• Dzeramais ūdens Baltezers lieliski papildina cilvēka enerģētiskās rezerves, jo tas netiek pakļauts ne bakterioloģiskai, ne ķīmiskai attīrīšanai, ne kādai īpašai apstrādei pirms iepildīšanas pudelēs. Šā ūdens realizācijas termiņš ir četri mēneši.

• Dzeramo ūdeni Baltezers iespējams pasūtīt dažādu tilpumu traukos, ar un bez paliktņiem. Sīkāku informāciju var atrast oficiālajā interneta mājaslapā www.baltezeraavoti.lv.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Baltezera avoti. Sīkāku informāciju var atrast oficiālajā interneta mājaslapā www.baltezeraavoti.lv